用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 備戰6月考試
go

備戰6月考試 [複製鏈接]

同亞囡開始備戰考試(小一),溫到自己就黎燥狂。
自己仲緊張過佢。一叫佢抄詞語就想c咁,成日懶蛇上身。
數學心算ok,但一到文字題又驚驚青青咁。成日同佢做文字題練習,佢好似仲抗拒左咁!
Help

0    0    0    0

回覆:koller 的帖子

做乜小一攪到咁大壓力,好似打仗咁? 係咪去到留班邊緣?

回覆:備戰6月考試

D野成日都吾上心。
最鍾意作句子。但吾抄詞語又點可以應用係句子度增加字庫呢~
考得好成績又鬼c咁開心,又吾諗下吾努力點會有好成績。
下學期心散過上學期

cwhtcybb  我個女都係甘喎  發表於 13-5-6 13:50

讀書過程好似馬拉松,小一先剛剛開始,唔需過於緊張

回覆:koller 的帖子

小學階段剛開始,咁快就繃緊,有排捱。最重要提升學習興趣。

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

現在回頭看看, 小一真不用如此緊張,
小朋友自己都自己的學習方法, 他會跟得上的
放心
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

Yes agree , 如比我從頭開始..我會weekend 帶佢地 多 d outing... 見識多d (常識科和作文科好有幫助 )...2) 陪讀..讀 story books or newspapers... 3) 講 多 d 心事....

jc2009  agree  發表於 13-5-14 15:33

我女三年級,6月11日大考,我諗住提前三星期同佢溫

引用:我女三年級,6月11日大考,我諗住提前三星

簽名被屏蔽

回復 leedorean 的帖子

我地都係6月11日考後一日
‹ 上一主題|下一主題