用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不可參加抽獎,只可自行和叩門,叩門機會是否渺茫D? ...
go

不可參加抽獎,只可自行和叩門,叩門機會是否渺茫D? [複製鏈接]

如果女兒間學校不可參加抽獎,一心諗住只可自行和叩門,叩門機會是否渺茫D?

而且有朋友話:「如果是叩門,一般都會看你抽時的RANKING,而看俾唔俾你交FORM!」

請問是否真的如此?還是只是適用於部分小學?若果真的是,會是哪幾間小學呢?
   3    0    0    0

LittleButter 發表於 13-5-10 01:24
如果女兒間學校不可參加抽獎,一心諗住只可自行和叩門,叩門機會是否渺茫D?
我估你個case係自行唔得, 但有直資收咗又註冊咗, 所以無得再抽.

我建議早D打去心儀果間官津校問下 (有D名官津校已經出咗叩門要求, 如油天, 軒小)

油天,軒小基本上都話優先考慮 111 (自行+甲一+乙一都選佢), 但唔代表無機會

回覆:不可參加抽獎,只可自行和叩門,叩門機會是否渺茫D?

好多學校都暗示要1-1-1,表現你既誠意,先會考慮,所以填表真係好重要

stefi 發表於 13-5-10 20:17
好多學校都暗示要1-1-1,表現你既誠意,先會考慮,所以填表真係好重要

...
但係我冇得抽獎,如果可以1-1-1呢?咁是否代表我不可以叩門呢?

LittleButter 發表於 13-5-10 20:43
但係我冇得抽獎,如果可以1-1-1呢?咁是否代表我不可以叩門呢?
參加抽獎唔關學校(幼稚園)時, 每個有香港身份証o既小朋友都可以參加一次

taktakchichi 發表於 13-5-10 21:27
參加抽獎唔關學校(幼稚園)時, 每個有香港身份証o既小朋友都可以參加一次

...
Sorry! 有D一條龍/半條龍的KG(e.g. PC/MS) 是唔比人抽獎架喎!

LittleButter 發表於 13-5-10 21:36
Sorry! 有D一條龍/半條龍的KG(e.g. PC/MS) 是唔比人抽獎架喎!
如果呢D龍校收你, 你仲想走去搏個D學校, 睇怕都係神校級.
就算你有111呢個條件, 都仲有好多人同你爭.

如果你要搏到底, 應該唔好要個offer, 就算要都要個D仲可以俾你搏o既學校

門一定可以叩, 但人地俾唔俾機會你 In 係另一回事

引用:Quote:LittleButter+發表於+13-5-10+21:36+

原帖由 taktakchichi 於 13-05-10 發表
如果呢D龍校收你, 你仲想走去搏個D學校, 睇怕都係神校級.
Agree~

taktakchichi 發表於 13-5-10 22:04
原來如此!真的多謝你的寶貴意見和分享~~~

醒目開學勳章

我又唔係咁睇
真係神級嗰d,人人都係放信封响大門,無話過要1-1-1
多數有誠意要求嘅係地區名校
但仲有好多幾出名嘅學校無呢d要求!e.g. 兩間油天
樓主你自己搵料!每個人最多都係得一間1-1-1,都係去叩無要求嘅好學校!唔好咁快放棄呀!我同你最大分別就係有間1-1,又係有back up喺手但打算叩門...加油呀!

kerkermui 發表於 13-5-11 10:15
我又唔係咁睇
油天雖然無講明, 但都有暗示, 請留意最後一段的備註:

http://www.ycps.edu.hk/report/J1Y20111126.pdf

"如果貴家長希望貴子弟入讀本校, 而貴子弟居於本區, 請在派位選校時, 在甲部與乙部之第一志願選擇本校; 貴子弟居於他區, 請在甲部之第一志願選擇本校, 所有申請均紀錄在案."

有紀錄, 即係考慮因素之一.

軒小就老實D, 話會優先考慮面見 1-1-1 的人:
http://www.hrgps.edu.hk/~amit/document/1213/1314p1bu_info.pdf

回覆:kerkermui 的帖子

前年去新油天的開校以來第一次的簡介會,校長親口講叩門人多位少,所以他們會考慮報考者的誠意。不單止111,而是連有沒有參加簡介會也會包括在誠意考慮中。

但每人只有一個111!

LittleButter 發表於 13-5-10 21:36

有條龍係手...已經夠穩陣
如果仲想博一博...博到有bonus...博輸亦no harm
况且...我估...好多校長都知那些龍校唔比家長去抽獎...未必無得博
btw...龍校無得咁上下...去綁唔死d家長...所以出去叩都有d着數

kerkermui 發表於 13-5-11 10:15
我又唔係咁睇
同意. 有機會點解唔試? 試左唔得起碼都有試過, 自己心安理得.

講真, 你係津校校長, 你得果幾個位可以自己揀學生, 你最想揀咩學生?
唔計人事, 特殊技能果d....
乖又聽教, 學術水平高, 家長誠意 呢三樣校長會點排?

引用:Quote:kerkermui+發表於+13-5-11+10:15+我

原帖由 四隻貓 於 13-05-31 發表
同意. 有機會點解唔試? 試左唔得起碼都有試過, 自己心安理得.

講真, 你係津校校長, 你得果幾個位可以自己 ...
依三樣來看,如我是校長,家長誠意不是考慮之列

LOVELY-BABE 發表於 13-5-31 11:56
依三樣來看,如我是校長,家長誠意不是考慮之列
同意, 誠意對學校黎講只是西選的其中一個藉口.

醒目開學勳章 王國長老

回覆:不可參加抽獎,只可自行和叩門,叩門......

Testing

回復 alyk 的帖子

At least there is less conflicting interests hence complaints in future
‹ 上一主題|下一主題