用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校?? 比你會點做!!
go

轉校?? 比你會點做!! [複製鏈接]

2    0    0    0

小美 發表於 13-5-11 11:16
羅氏基金中學是直資BAND1英中, 小女現讀將軍澳一所小學(小三),平均分為8X, 如陸慶濤小學收了會讀嗎?
要適 ...
平均分8X,陸慶濤收了嗎?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:轉校?? 比你會點做!!

你係考陸插班吧,你應該都係鐘意佢直升羅氏姐。如果學校收就去馬啦,學校評估過小朋友有條件pick up嗎,吾好唸太多

回覆:轉校?? 比你會點做!!

回覆:轉校

引用:所以十五十六,仲有一樣就係個女好鍾意打網

原帖由 小美人 於 13-05-11 發表
所以十五十六,仲有一樣就係個女好鍾意打網球(學校係校隊),而陸慶濤無,而主任講講下,原來間學校又要學游 ...
襯暑假同佢搵番陸慶濤小一至小三用的科學書/英文書睇,上下普通話班,如果本身中文ok,應該好易上手。香港網球總會都有得學網球。鋼琴就要開始報下初班囉。而家付出的,可以減少升中的痛苦,真係要用你自己把秤,秤下值唔值。

幾個朋友在陸慶濤讀緊, 都唔需要學琴? 游泳p2開始, 但見佢都係好似上體育課咁, 無乜壓力

引用:幾個朋友在陸慶濤讀緊,+都唔需要學琴?+游泳

其實是游水測試,不一定要去,如果唔去只是體育分裡沒有了10%的分。不是大問題!我兒子上年都是插班入這間學校,有什麼問題可以pm我!

引用:其實是游水測試,不一定要去,如果唔去只是

引用:Quote:原帖由+大件仔+於+13-05-12+發表幾個

原帖由 小美人 於 13-05-12 發表
主任講過,要彈或拉一首歌,我女之前學左三年鋼琴,因無咩時間所以停左半年,要彈返唔難。  但主任講左要考 ...
其實都唔需要驚!游水好易考,唔需要好正確,小六總知游道一個直池,已經ok。你可上陸小的網要看,以樂器考試分,唔需要級數,總知彈到一首歌,就ok。我女以前學了四年綱琴,唔鐘意,今年轉了電結他,上學期考,都ok。
而科學用英文,考試及實驗分40%、功課60%(好係係,我唔記得了),一些科學的詞語功課會有中文解釋。考試唔係想像般難,因用英文,通常選擇題或連線,有字選擇。他早些接觸科學,讓他中學容易適應。
通識其實小官許似其他學校的常識。
英文小一至小三用oxforf,小四用新加坡的new pop up ,小女最初都唔慣,但小朋友好快適應,現在慣了。
這間學校有好多課外活動,大部份學生都好開心。

引用:Quote:原帖由+小美人+於+13-05-12+發表主任

引用:Quote:原帖由+kitty28_2+於+13-05-12+發表

原帖由 小美人 於 13-05-12 發表
好多謝大家意見!!
唔記得講,小女在這校就讀小四,讀了四年,小女很喜歡這校。

回覆:小美人 的帖子

不用諗將軍澳想直上心儀中學唔易,陸小羅中都不錯

引用:不用諗將軍澳想直上心儀中學唔易,陸小羅中

將中,宣基及景嶺已是英中了,王華湘有三班英文班,將軍澳B1生多了几個選擇,但升中派位未必派到心儀

引用:將中,宣基及景嶺已是英中了,王華湘有三班

宣基是好學校

引用:宣基是好學校 +

其實每個學生家長要求不同,羅中有羅中的讚好,我覺得宣基不錯,德育學習也能兼顧,但學習能力有差異支援好似未有,不知其他b1中學是否一樣,但老師很關心學生,會令子女響往校園生活,學習氣氛好,陸小可能比較吃力,若讀宣小上陸小可能要考慮這點,但及早適應也是好事,宣小聽聞程度不高上宣中也要時間適應

‹ 上一主題|下一主題