用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想知這些是A仔獨有的動靜嗎?
go

想知這些是A仔獨有的動靜嗎? [複製鏈接]

小B11個半月大,可以放手搖搖擺擺行幾步,會指嘢,對家人熱情,冇乜敏感 ,算幾易湊,但有啲動靜有大A的影子:
1.玩緊個電子琴要反轉個底來看;
2.間中前額碰牆或後尾枕碰椅背,期間心情穩定愉快,好似玩但又唔係high

想問同齡的普通B有冇依啲舉動?定係啲自我刺激同認知困難?真係有點擔心
   1    0    1    0

回覆:muimui5 的帖子

如果担心将带去睇吓医生

回覆:想知這些是A仔獨有的動靜嗎?

眼神接觸 ok?

Eye Contact 好好,有學人發聲/扮咳/点蟲蟲,好可愛。
大A一歲前都識依啲嘢,係後來退步的。

一歲前好多bb 是無features, 不少bb仲好精靈,到了歲半左右才被辨別出來。

不知道是否巧合,我認識的小朋友、家長都覺得,他們的遭遇都是雷同:小朋友一週歲前都是很精靈(包括我小朋友,快6歲了),但是自從在政府健康院,打過混合針之後,才開始有自閉症的行為,後來才知道混合針,有水銀成分,英國有一位醫生,因為發佈這論調而遭停牌。

回覆:asap2122 的帖子

我都有懷疑,大b 一歲前ok, 一歲後發展遲哂,所以細b 決定遲d 先打一歲針。

我在私家打針,怕唔同小B打針考幼稚園時被質疑或拒絕。如果一歲半前考到Nursery可能歲半果針唔打。

醒目開學勳章

muimui5 發表於 13-5-12 18:19
小B11個半月大,可以放手搖搖擺擺行幾步,會指嘢,對家人熱情,冇乜敏感 ,算幾易湊,但有啲動靜有大A的影 ...

間中前額碰牆或後尾枕碰椅背,期間心情穩定愉快,好似玩但又唔係high <------------

只可以答到你這一點, 是屬於感覺統合範疇, bb大些可以去多啲公園玩, 蕩韆鞦, sir滑梯等等.

引用:我都有懷疑,大b+一歲前ok,+一歲後發展遲哂

原帖由 Enoshma 於 13-05-13 發表
我都有懷疑,大b 一歲前ok, 一歲後發展遲哂,所以細b 決定遲d 先打一歲針。

...
遲d打可以㗎?我個仔都係1歲前好醒目的 我個女差不多一歲喇,咁我應唔應該帶佢打一歲針? 可以遲啲打??遲啲打就無影響嗎?thanks

Muimui,我個仔自細無eye contact,佢應該天生A,唔関d針時,sorry 幫唔到你。如果你已有大A,請你兒科儘快轉介政府CAC,不要拖。

asap2122 發表於 13-5-13 12:00
不知道是否巧合,我認識的小朋友、家長都覺得,他們的遭遇都是雷同:小朋友一週歲前都是很精靈(包括我小朋 ...

你講起呢樣野我好唔開心, 因為我有留意呢個講法, 並相信此事

個個細路都喺咁打,只怪我哋遺傳咗啲A基因俾佢,嗰支MMR最衰,小一加強劑我都冇俾個仔打了。應該話小一有兩支針要打,我全部拒絕打。

why-me 發表於 13-5-27 18:37
個個細路都喺咁打,只怪我哋遺傳咗啲A基因俾佢,嗰支MMR最衰,小一加強劑我都冇俾個仔打了。應該話小一有兩 ...

想請問唔打針, 會有什麼後果?  謝謝!

MMR 是否痲疹、腮腺炎....果支?

引用:Quote:why-me+發表於+13-5-27+18:37+個個細

原帖由 Hawaii 於 13-05-28 發表
想請問唔打針, 會有什麼後果?  謝謝!
其實嗰三種病都絕跡咁濟,我個人認為唔帶個仔去落後地方旅行就得!但風險一定有,你自己真係要量下先。

引用:MMR+是否痲疹、腮腺炎....果支?

原帖由 muimui5 於 13-05-28 發表
MMR 是否痲疹、腮腺炎....果支?

另外入幼稚園一定睇針卡,你唔打又唔知會點,都好煩

引用:Quote:原帖由+Enoshma+於+13-05-13+發表我

原帖由 bearclub 於 13-05-26 發表
遲d打可以㗎?我個仔都係1歲前好醒目的 我個女差不多一歲喇,咁我應唔應該帶佢打一歲針?:bashful ...
你同姑娘講你concern 誘發a 基因呢個問題,佢吾會迫你一歲即打,但會嚇你。個人認為遲到幾多得幾多,那怕是三個月或半年。總之吾好一歲即打。

咁私家診所的"四痘混合針"有冇誘發A基因的問題?

同細B約咗一星期後一打六合一跟四痘,好驚呀!
‹ 上一主題|下一主題