用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有什麼方法教唔識講嘢的孩子數數?
go

有什麼方法教唔識講嘢的孩子數數? [複製鏈接]

个囡自閉口語得間中單字兼專注差,過咗5歲都仲訓練緊數1-10。圖片與數字配對好快做到,順序排數字咭亦ok,但俾十幾粒積木叫佢數返數字咭上(1-10其中一个)一樣咁多粒出來就成日錯,過隴都繼續攞。

有個PST話佢唔每攞一件講着(1,2,3…)就一定遊魂,一定要突破開声數果關(減到1-3也要攪掂佢),但我一要佢講佢就唔望我,我幫佢講當然好啲,但去評估時要自己做嘛。究竟冇語言能力的小朋友要点教數數?

佢唔識數數,便連睇鐘/時間表/日曆/號碼都教唔到,真係日常規律同溝通都好難建立!
   0    0    0    0

我囝已開始講數字,以前未開口,會同佢唱遊(大人唱),手指歌,數下手指,你囡順序明白,即認得數字,我用個時鐘加個貼紙,同佢講(例:長針指住6字就收玩具),夠鐘就收(要同佢講長針指住6嗰張貼紙,要收玩具),我想他們要利用多方去學習,眼,耳,手,口(有待開口)。

引用:个囡自閉口語得間中單字兼專注差,過咗5歲

原帖由 muimui5 於 13-05-20 發表
个囡自閉口語得間中單字兼專注差,過咗5歲都仲訓練緊數1-10。圖片與數字配對好快做到,順序排數字咭亦ok, ...
圖片交換法/收埋野係自己衫袋,如他喜歡的買3個,先比仔知有2個,比1個佢,你數1,然後引佢係你度自己攞,你可以攞出來又收返去引佢,要講2,講倒比佢,最後大家一齊數3,登登登登,攞第三個出來,佢要攞你收係手心,要佢講比先比佢。如此類推,比、我

引用:Quote:原帖由+muimui5+於+13-05-20+發表个

原帖由 cksy_bb 於 13-05-21 發表
圖片交換法/收埋野係自己衫袋,如他喜歡的買3個,先比仔知有2個,比1個佢,你數1,然後引佢係你度自己攞, ...
比、我、1個、2個,3個、到10個(每拿到一個用筆寫1字在紙上,加強概念)順便認字。

‹ 上一主題|下一主題