用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 局蔡繼 or 陳守仁 邊間好?
go

局蔡繼 or 陳守仁 邊間好? [複製鏈接]

7月2日要決定 Thanks!
   1    0    0    0

回覆:ballmini 的帖子

depends you want IB {12  yrs in CKY} or traditional curriculum (6 yrs in TSL, then search secondary school again).
both with french students.

CKY 4,xxx or 5,xxx per month
TSL 1,480

if you are civil
servant, maybe good to choose CKY

回復 ballmini 的帖子

CKY $64,152/ yr VS TSL $14,800/ yr

Cky.      .

各有優點,唔想升中煩自然cky啦,想慳d咪揀tsl囉!  

不過既然兩間學校都揀得你小朋友,tsl 會見家長,而cky又要填問卷, 兩間學校有咩優點作為家長理應一清二楚,我好懷疑,離開7月2日只剩番幾日,求其喺依度問幾個家長,真係會影響到你嘅決定嗎?

回覆:局蔡繼 or 陳守仁 邊間好?

嘩!還未想到?

CKY好,校舍大,空氣好,

引用:7月2日要決定+Thanks!

原帖由 ballmini 於 13-06-28 發表
CKY

回覆:loveDD 的帖子

感謝提醒!其實其他offers 已冇諗只是之很喜歡陳守仁,見到校長很有心,但1st round 冇收到,現在2nd round 才收可以才有點難決定!

引用:7月2日要決定+Thanks!

原帖由 ballmini 於 13-06-28 發表
Cky

回覆:miaooo 的帖子

CKY

CKY 行IB, 有中學back up; TSL 係傳統英文小學,畢業後可選IB或傳統中學,升中派位一年比一年好。
學費就TSL 平好多。兩間學校課外活動都係多姿多采。睇你小朋友性格適合邊種學習模式,好難講邊間好D。

回覆:bowling68 的帖子

我地唔係公務員也不算中產,在考直資小學中首選是陳守仁但之冇收到!如冇CKY 的offer 就不用諗。

其他直資的offers 都是很好學校(可說是同類教學理念),但學費也三四萬一年,跟CKY考慮時比較易決定!

我心諗CKY是私校但保良局學校,就算家庭經濟出問題,只要學生品德及成績達標,保良局應有些幫助不會冇書讀。

Thanks for your sharing.

你若不prefer TSL, why CKY and other schools 收了重要in TSL 2nd round?

我覺得陳守仁真係好抵讀,但如果唔想4,5後又玩一次考學校遊戲,又負擔得起學費,CKY係不錯嘅選擇……但相信只有你自己才最清楚邊一間學校最合適你小朋友。

i think most of the tsl waiting list parent will suggest u to choose cky.

for cky, many presentation and project sincr p1, and more like 活動教學, encourage reading

如果學費不是問題,選保良局蔡繼有學校吧。
否則,陳守仁也不錯。

跟樓主一樣,我們都有 CKY和TSL 的錄取 (TSL是 First Round的), 幾經爭札,最後選了CKY!!我們都十分喜歡TSL,但考慮到升中問題以及學習資源,2選1之下揀咗CKY作為孩子將來的學習階梯。

ballmini 發表於 13-6-28 20:56
我地唔係公務員也不算中產,在考直資小學中首選是陳守仁但之冇收到!如冇CKY 的offer 就不用諗。

其他直資 ...
其實小朋友如果資質好,家長又有適量督促,讀邊間都會好,但如果家庭財政只是剛好足夠支付cky及家庭支出,咁我會建議不如讀tsl。因為我覺得小朋友會比較容易適應由其他傳統學校轉去cky多過日後由cky轉返出傳統,畢竟讀書不只讀12年,還要預埋大學,12年後家長們都老了,收入係點無人知,覺得有些積蓄會好些,咁小朋友讀書同家人都唔會有咁大壓力!

回覆:局蔡繼 or 陳守仁 邊間好

量財力而為吧!不竟私校的學費確實是一種負擔。

我相信陳守仁是偏向著重成績的,從樓梯間登出精英升中相就可略知一二學校理念,始終成績要好才可考到好學校。

而蔡繼有的小學,尤其是初小著重是培育孩子的學習的態度及習慣。兩間的理念是有所不同的。選擇其實不太難吧。

‹ 上一主題|下一主題