用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文好的方法
樓主: gram
go

中文好的方法   [複製鏈接]

Thanks for sharing!!

回覆:中文好的方法

喜歡不喜歡睇書好睇小孩本身,喜歡什麼類型也是,家長怎樣可以建議。暫時,我囡鐘意Rainbow magic,中文喜歡翻譯小說。中,英,數,常的成績系平均....但練習佢喜歡做的,那是否不用做太多練習呢?

引用:回復+gram+的帖子 1扉頁圖片.............

ailimama 發表於 13-8-28 14:02
想請教這幾本書在哪間書局有出售呢?找過幾間書局也找不到

在商務見過,你亦可小樹苗買.

回覆:gram 的帖子

引用:「漢字500」set+書?以我記憶,這套書很悶,+

原帖由 gram 於 13-07-14 發表
「漢字500」set 書?以我記憶,這套書很悶, 由小朋友看看悶不悶吧。初小生,你陪他看「勇敢的獅子」「盡責的公 ...
Yes. 悶到爆!
我仔一點興趣都無

引用:我同意要語文好,+(包括中英文),+一定要多閱

原帖由 small99 於 13-07-15 發表
我同意要語文好, (包括中英文), 一定要多閱讀, 培養閱讀課外書的習慣, 奈何, 為應付考試, 很多家長買大量補 ...
有時見到啲家長在書展係咁買補充
但買真正的書就有限公司
真覺得無奈

引用:Quote:原帖由+small99+於+13-07-15+發表我

原帖由 莎莎莉莉 於 13-08-31 發表
有時見到啲家長在書展係咁買補充
但買真正的書就有限公司
真覺得無奈
無他,做練習可以好快收到效果(一般孩子),但睇图書真的要慢慢浸,冇得快,要睇上好幾次,所以今年冇行書展,图書在图書館借,有買暑期功課兩本。我還是鼓勵小朋友多去图書館尋宝。

引用:Quote:原帖由+chunsamyuen+於+13-08-09+發

原帖由 angela1229 於 13-08-09 發表
這本也不錯
我今天係青衣買下這本,多謝推介

引用:一套三本都是有很強的品德教育,如你細心一

原帖由 gram 於 13-08-04 發表
一套三本都是有很強的品德教育,如你細心一點, 你會看出第一頁是開始,第二頁是發展,第三高潮, 第四是總結。 ...
多謝樓主推介,今日同小朋友講了小獅王,他好似幾有興趣,我會加油!

引用:Quote:原帖由+small99+於+13-07-15+發表我

引用:我的同事說看見家長去書展買補充,第一句在F

原帖由 gram 於 13-09-01 發表
我的同事說看見家長去書展買補充,第一句在FACEBOOK寫是「見到...白痴家長去書展買補充」我的心想,是的,去書 ...
請問有無適合小學生看的中國歷史書/百科。小兒對歷史有濃厚興趣,看過多本歐洲歷史百科,但找不到適合高小的中國歷史書,最好有圖片但不要漫畫版。謝謝!

引用:我的同事說看見家長去書展買補充,第一句在F

原帖由 gram 於 13-09-01 發表
我的同事說看見家長去書展買補充,第一句在FACEBOOK寫是「見到...白痴家長去書展買補充」我的心想,是的,去書 ...
從來,教中文的老師,是不會叫做補充練習,只會叫小朋友睇課外書。

我就覺得如果低小針對短時間成績提高, 做補充會有效, 好似我個, 上年小一(英小)開學時因幼稚園時慣英文, 又本身少睇中文書, 上學期俾科中文拉低晒成績,  唯有靠多做補充, 改善同熟識下模式, 先會加快在下學期拉番上去.  

但非常同意高了年班寫作等改進就要靠大量閱讀不同類形的中文書才會提高, 所以而家都要佢睇多些中文的漫畫, 科普雜誌等, 希望加強下對看中文書的興趣先去睇多些中文字的書. 但此種做法是需要時間的.
‹ 上一主題|下一主題