用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 急。。幼稚園兼收位問題?
go

急。。幼稚園兼收位問題? [複製鏈接]

我係今年年頭2013 Jan 經智力評估中心(認知遲左一年)排 I 位,係前日收到通知話有位,不過喺次選既學校唔知要唔要好。。。??

阿女嚟緊9月升K 2,而家讀緊個間都有I 位,不過冇位(6個
次選就有位(12),但校舍、設施就舊了点。(兩間同一辨學机構,基本上校服書都一樣。

問題就係阿女係慢熱既人,呢間學校用左兩個月先適應,又有好多同學仔(N班開始係到讀),怕轉校她唔適應。

第二我驚如果放棄唔要,再等佢派晤知仲會唔會有机會派到 I 位,我怕miss左阿女的學習黄金期

第三係次選學校老人家接放學晤方便

1    0    0    0

回覆:mangofan502 的帖子

唔要就唔會再派。而個派位方法係三個撰擇中邊個有位就派畀你,先後次序只會響同一時間有位的話,就會跟你所揀的優先次序畀你。

醒目開學勳章

回覆:mckm2007 的帖子

你真係要好好諗清楚,如果放棄咗個i位就會無得再排,如果你囡囡今年K2入i位仲有兩年訓練,好好把握機會,小朋友好快會適應。

MELODY

如果你應為I 對你小朋友好, 你就不要放棄, 你可以問吓你現在的學校, 會否幫你小朋友, 因為佢都有呢個服務,

我月頭都收到通知,系排第三那間,我只可選擇要/唔要學位,批左俾你,唔要學位係家長的問題。 我就要轉校。
你放棄兼收位=你要考慮自費的訓練是否足夠?

我女係讀保良局,保良局本身有個計劃係幫未取到政府資源既學生做訓練(free)
經導師指導下已經追貼了許多,係空間感(唔知係乜東東黎)仍需要加強訓練
學校老師亦說她跟到大班進度

好煩悶還未答覆落實。。。。。。

回覆:急。。幼稚園兼收位問題?

你打去I位學校,講下小朋友情況,參觀下,你感受下間學校幫唔幫到小孩。I位之間其實質素係有參次。

回覆:急。。幼稚園兼收位問題?

問下,試下,有D幼稚園會比你睇下傾下。你講完個小朋友情況,睇下老師校長講D乜回應D乜,你大概感受到佢哋是否有辨法教小朋友是否願意小朋友去讀。

‹ 上一主題|下一主題