用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問補習社好, 定係私人補習好?
go

請問補習社好, 定係私人補習好? [複製鏈接]

請問各位家長, 中二生補習, 你地認為補習社好, 定係私人補習好?
   1    0    0    0

引用:請問各位家長,+中二生補習,+你地認為補習社

原帖由 liontiger 於 13-07-18 發表
請問各位家長, 中二生補習, 你地認為補習社好, 定係私人補習好?
若找到夾老師,學生又自覺一定是私補會較專注,但我的要彈性及撞適合老師,便是補習社好,他在補習社也安排單對單,反而沒有進步,小組後才有進步,要看學生及輔導方法

有朋友同我講,去補習社補好,因為補習社有好多野比同學們做,能究操卷。而私補就沒有。我唔知道我呢個朋友的講法正唔正確。所以令我三心2意。我就一向比開我個囝私補的。所以我想知多d 大家的意見才做決定。

引用:有朋友同我講,去補習社補好,因為補習社有

原帖由 liontiger 於 13-07-18 發表
有朋友同我講,去補習社補好,因為補習社有好多野比同學們做,能究操卷。而私補就沒有。我唔知道我呢個朋友 ...
係,補習社會比其他學校試卷學生做,阿仔數學及IS 今次高分都只是操卷及講解,實際溫習時間不多,同埋他們有方法教他們拎高分,可能私補要找個經驗好的才能做到,最主要唔知點撞到一個適合他的老師及未必有全科,但補習社會有各科專長的老師幫他們

安格斯媽媽,麻煩你收pm.

其實有d私補係小組的,人少少,唔會照顧唔到學生,又唔會好似補一對一咁悶,我覺得對我來講好有效。小朋友之前補一對一,佢話成日比個老師望實佢做練習,好鬼大壓力T.T 反而而家小組嗰度,佢係逐個逐個教,然後比時間你做題目,同時佢又可以教其他人,等你可以逐part吸收。另外,佢除左用返自己本書之外,仲會有其他教科書,練習同試題比佢做。所以都幾好。
‹ 上一主題|下一主題