用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 全日制午餐的安排
go

全日制午餐的安排 [複製鏈接]

我兒今年升小一,想知高年級家長對供應飯盒知多少,有家長試食過嗎?品質如何?學校說小一不可用飲水机,若沒有水,而午餐不含飲品,真是有點頭痛!!
   1    0    0    0

回覆:全日制午餐的安排

學校有水賣,舊年只6年级買。但見阿仔冇買過,1樽水都夠飲1曰。

註冊日話美心中標。實質只有30分鐘食午餐。買條索帶索住膠水樽返學。

他向來有便秘問題,午餐不期望吃到多少菜,太大瓶水又怕重,400ml巳是極限,真不懂為何不可用水机!!

或者有特別理由。學校會特別安排呢。

回復 catwmy 的帖子

你唔好諗得咁灰啦!!  學校會按情況調節的, 尤其一年級係特別照顧的級別, 佢地茄一舉一動, 定當被受注意.  你真係唔洗担心, 梁校長好照顧一年級, 佢一定會睇住佢地, 而小朋友有乜需要亦可以大膽d同校長講, 佢係成日出現茄校長, 你叫亞仔認住校長個樣先啦!!   以前, 我見過有d一年級開唔到水樽蓋, 都揾校長開, 好親民無架子, 到時你就知.

你放心啦!!  係尼間學校, 你放底個仔就得, 唔洗咁擔心喎!!!

不過校長講明唔准浪費,小朋友細食真係覺得有啲壓力。

乜小一午餐不是小童份量嗎?

Really!! 但校長講校服時似乎好嚴喎!

回復 catwmy 的帖子

唔好意思, 一直都想覆你,  但因為太忙, 見到都覆唔到.

校長講校服個樣好認真, 係必需的, 因為校服係像徵住學校, 街外人一睇到校服, 就知你係乜學校, 所以我每日都熨好D校服+刷靚對鞋比亞仔返學.  我想人睇到,我地學校D學生係, 四正企理.  可惜, 我個仔, 返學同放學2個樣, 恤衫腳"走晒出尼, 對襪又唔抽返高, 真係見到都, 好地地一套靚仔校服, 比佢搞成咁

你真係放心啦!!  梁校長無論叻仔, 唔叻仔, 有問題, 無問題茄仔, 佢都會去照顧及認識的.  仲有, 尼間學校開左咁多年, 尤其以前大班再加8班, 都運作暢順, 你就知學校几有辦法啦!!  我仔升小一時, 我尼個生手媽, 都係跟住班主任教點做咋, 佢教D野, 我今年就再套用返係細女度.    都係果句, 學校係亞仔返, 我地係外面, 唔可以再照顧週到, 要佢成長, 自我調整去適應環境好過啦!!

講開水機, 我仔今年升小六, 從來唔飲水機d水, 因為佢覺得水機d水有陣味, 佢唔鐘意喎, 所以學校有水賣, 佢都唔知几開心

Oh,學校有水賣!! Good.
Can P.1 student buy water too?

以前大班, how about now? 小班?

醒目開學勳章

catwmy 發表於 13-8-20 11:42
Oh,學校有水賣!! Good.
Can P.1 student buy water too?

2011/12年小一有160人,即係32人一班。
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad
‹ 上一主題|下一主題