用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 有無小朋友係完全無音樂底子,而在音小讀? ...
go

有無小朋友係完全無音樂底子,而在音小讀? [複製鏈接]

小女收到14-15年度小一的offer, 本人十分喜歡音小的教學理念,以信仰和音樂教導小孩。
但因小女完全無學過任何樂器,請問返學時會有困難嗎?
有無家長的小朋友也是入學後才由零開始,適應到嗎?
謝謝!

0    0    0    0

回復 miffypooh 的帖子

可以講沒有問題的,小一開始學樂器唔算遲,樂器老師會評估小朋友的程度教的。
小兒小三入音小,之前已經學緊小提琴兩年,但之前學錯手勢,結果要用大半年改返。
取決於小朋友學了後,努唔努力練習和家長有無加上鼓勵。
因小朋友初初學樂器要需要多D支持和讚賞的。

回覆:有無小朋友係完全無音樂底子,而在音小讀?

無問題的,我仔果班好多人都從未學過樂器(包括我個仔),但都無問題喎,同埋老師會因應每人程度而去調教進度的,但當然也有一定要求啦。 其實只要按照老師要求去練習就一定無問題的,請放心。

回覆:有無小朋友係完全無音樂底子,而在音小讀?

謝謝!如我和爸爸都無音樂底子的,那有無大問題?
因我們都喜歡這校,但朋友提我要留意是否音樂的比重好大,因我們一家都無音樂底子。她媽媽,我,仲要係五音不全。。。。

引用:謝謝!如我和爸爸都無音樂底子的,那有無大

原帖由 miffypooh 於 13-08-04 發表
謝謝!如我和爸爸都無音樂底子的,那有無大問題?
因我們都喜歡這校,但朋友提我要留意是否音樂的比重好大 ...
不用太擔心,學校老師教得好好,小一開始已有既音樂創作及音樂欣賞科,響屋企都無咩點同小朋友溫,但佢都可以應付得來!

‹ 上一主題|下一主題