用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 雖然bb得九個月,但好似有啲自閉傾向
go

雖然bb得九個月,但好似有啲自閉傾向 [複製鏈接]

1.天生有便秘
2.當同佢講嘢,會用手cover耳仔,會用手指公大力抓耳孔
3.勁鈡意望窗,但你同佢講帶佢去街會勁喊
4.鈡意睇電視廣告,電視唱國歌會勁留意,勁鈡意聽片頭音樂,例如新聞報導嗰啲嘟嘟聲
5.勁鈡意望地䤸鐡扶手電兩邊嘅廣告
6.鈡意望會轉同不停來回上落嘅嘢!
7.不熟睡,半夜每兩至三個鈡喊醒要你抱,一定要媽咪抱,如爸爸抱就喊到媽咪起身抱先收聲

0    0    0    0

引用:1.天生有便秘+ 2.當同佢講嘢,會用手cover

原帖由 Mocheongcheong 於 13-08-05 發表
1.天生有便秘
2.當同佢講嘢,會用手cover耳仔,會用手指公大力抓耳孔
3.勁鈡意望窗,但你同佢講帶佢去街會 ...
8.因埋身餵人奶,發覺佢不但無厭奶,仲對奶奶十分依賴,瞓醒又要奶,玩玩下又要奶,爸爸同佢玩玩下又要奶
9.經鈡意你抱住佢不停跳

引用:Quote:原帖由+Mocheongcheong+於+13-08-05+

原帖由 Mocheongcheong 於 13-08-05 發表
8.因埋身餵人奶,發覺佢不但無厭奶,仲對奶奶十分依賴,瞓醒又要奶,玩玩下又要奶,爸爸同佢玩玩下又要奶
9 ...
可否有人俾啲意見我可以點做,是否我太緊張?

回覆:雖然bb得九個月,但好似有啲自閉傾向

最重要是有冇眼神接觸?你叫佢有冇反應?有冇共同專注?

引用:最重要是有冇眼神接觸?你叫佢有冇反應?有

原帖由 babieblue 於 13-08-06 發表
最重要是有冇眼神接觸?你叫佢有冇反應?有冇共同專注?
暫時都有,不過要叫好多次先應,有時佢明知都唔應

盡快約定帶bb做評估,1歲打針時要求做評估,排得黎都歲半。

引用:盡快約定帶bb做評估,1歲打針時要求做評估

原帖由 sonmummy 於 13-08-06 發表
盡快約定帶bb做評估,1歲打針時要求做評估,排得黎都歲半。
係唔係一定要等到歲半先可以做評估?

歲半做評估應該差不多. 太細做, 又怕唔準.好多野都係歲半之后才會慢慢出現. 我大仔都係歲半出現自閉特徵.你可以問問健康院, 協康,step的專業人士意見.

要有三方面有問題先得, 1. 言語, 2,行為  3. 社交
最重要係3, 你個仔咁細好難宜家話你知有冇,
如果你驚, 就當佢有咁做定野LOR!

引用:要有三方面有問題先得,+1.+言語,+2,行為++3

原帖由 ching_800322 於 13-08-07 發表
要有三方面有問題先得, 1. 言語, 2,行為  3. 社交
最重要係3, 你個仔咁細好難宜家話你知有冇,
如果你驚,  ...
佢社交一時時,好睇佢心情,係行為古怪啲

一歲打針時健康院會做埋小朋友智力發展, 相信到時姑娘也會給予意見

同意一歲即要求轉介。太早做做唔到

其實你所講既表現都好正常,好多BB都係咁。

引用:其實你所講既表現都好正常,好多BB都係咁。

原帖由 SmallRiceBB 於 13-08-15 發表
其實你所講既表現都好正常,好多BB都係咁。
同意!

第一個?
你什會入來問?
身邊有親友是A 仔?
我大仔要歲半先覺
歲半前好正常
不要太擔心

第一個?
你什會入來問?
身邊有親友是A 仔?
我大仔要歲半先覺
歲半前好正常
不要太擔心

第一個?
你什會入來問?
身邊有親友是A 仔?
我大仔要歲半先覺
歲半前好正常
不要太擔心

引用:第一個? 你什會入來問? 身邊有親友是A+仔?

原帖由 besmart 於 13-08-16 發表
第一個?
你什會入來問?
身邊有親友是A 仔?
笫一個。我有朋友個仔係A仔,佢話我個仔啲行為好古怪,好似佢個仔細個時咁,叫我留意下。最近覺得佢啲行為古怪,例如好少說話,每日只會講一兩次,但講完一兩句就長bu同尖叫,唔俾人touch到佢隻手,除咗食正飱,其他時間唔俾你放食物到佢個咀到

回覆:Mocheongcheong 的帖子

一啲都唔似有問題

‹ 上一主題|下一主題