用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 想問下葉氏兒童合唱團的意見?
go

想問下葉氏兒童合唱團的意見? [複製鏈接]

想問下葉氏兒童合唱團的意見?

我對呢間音樂學校幾有興趣,唔知有無讀緊,有無d物野意見可以比到我呢?

kae

Re: 想問下葉氏兒童合唱團的意見?

Hi Kae,

My son(now almost 4yrs old) attend their music course at Shatin hall.  I can say it is a bit more than okay.  He can sing do re mi fa with action & some new songs..... The teachers there are nice.

Yr girl is now 3yrs old?  I saw yr message about HKBUK....my son is studying there in K1

Daphne 寫道:
Hi Kae,

My son(now almost 4yrs old) attend their music course at Shatin hall.  I can say it is a bit more than okay.  He can sing do re mi fa with action & some new songs..... The teachers there are nice.

Yr girl is now 3yrs old?  I saw yr message about HKBUK....my son is studying there in K1

hi Daphne
咁口岩0既,我都記得之前在hkbuk的topic內傾過偈,阿女好幸運地考到浸幼啦,我都會比佢讀,咁你仔仔咪係佢學兄law,佢而家2歲3個月,葉氏係我親戚介紹我叫我去睇下,佢話幾好同埋有d course for 細d的小朋友,我見佢好鐘意音樂所以想早d比佢學下,因自己又唔係好識教,咁你仔仔幾大時比佢開始學呢?學費貴唔貴呢?請指教。

kae

Actually, my son joined their summer course last year(around 3yrs old) & i think it's okay.  Then, let him join again after that.  I think yr little girl is a bit too young to join now. They have to learn 音符,拍子及葉氏手號, may be it is too early for her to handle. or you can check if any course for younger kid.

Welcome to HKBUK!!!
I am sure yr daughter will enjoy the school life.

Daphne

我今日打去問過啦,佢地係有好幾個course 係 for 6個月至歲半、歲半至2歲9個月及2歲9個月至4歲9個月。不過歲半至2歲9個月呢個course係每日都要上即mon-fri am,我阿女要返學所以返唔到,so我諗住到暑假先比佢開始返,另外我問左佢地2歲9個月以下個d course係好似playgroup型式咁上課,會從中教佢地音樂知識及基礎。

kae

May I know where is 葉氏兒童合唱團 ?

Twinstar

twinstar 寫道:
May I know where is 葉氏兒童合唱團 ?

Twinstar

你上佢個web度睇,好多地方都有架。

Yip's HK

Kae

我以前係葉氏FID, CID, CPS, CP都有教, 我都可以比d意見架

marcusBma,

I'm interested in the 1yr6mth-2yr9mth playgroup. Can you tell me more about the format, fee, time, ... can I attend with the child?

If I want her to move on the path which program (i.e. FID, CID, CPS, CP) should I choose?

marcusBma
my daughter is 2 year and 2 months old, I want her to attend some music class too, would you please PM me some comment.

Thanks in advance

你bb幾大?
FID係歲半至2歲, 學前班, 番星期一至五, 有唱歌, 手號, 拍子,電腦(音樂遊戲),茶點, 個半鐘.....但唔可以家長陪, d 小朋友通常2星期左右會適應, 好似番學咁

CID就2歲至5歲, 有唱歌, 手號, 拍子,音準,樂理,電腦(音樂遊戲),茶點, 2個鐘, 內容會3個月加深,即3個月一期, 會有考試, 最初讀會入lower level one, 最高upper level four, 共8 level
完左8 level會升上幼兒合唱團

CPS同CID 一樣, 但就係1個鐘

CP係幼兒合唱團 , 會訓練音準,會參與音樂會表演

至於價錢, 上課時間, 地點,要打電話去問詳細d, 我大肚7個月之後冇教, 2003年10月之後到而家, 唔知有冇唔同了

Sara-mama:你住邊區?, 我唸你女女可以讀CID,知道你邊區, 可以介紹好老師果d班比你, 因為有d老師質數好參差

marcusBma:
聽講啟蒙初班係咪有一個鐘同兩個鐘揀? 有乜唔同o架?
讀完係咪直上合唱團? 有冇cert?
另外, 請問知唔知葵芳邊位老師好呢?
Thanks!

marcusBma
我打算7月開始比阿女返CID(係咪即係2個鐘個班),其實"德福"centre最近我屋企,但你有無意見可以話比我知九龍邊個centre 的老師會好d呢?謝謝。

kae

marcusBma

我兒現今3歲, 想參加cps/cid course, 除了1-2 小時和茶點之分別, 是否一樣有8 level/考試/音樂知識及升上幼兒合唱團, 兩者那個course比較好? 可否介紹沙田的course 給我?

many thanks

ljbaby02   

HeiHeiMa: 一個鐘同兩個鐘既分別係冇咁多律動,茶點,同埋始終得一個鐘,教既野冇2個鐘既咁快
葵芳葵青劇院有o者o厘姐姐果班好好架, 我以前都係教葵青劇院,o者o厘姐姐係我best partner黎架
讀完d班係可以申請cert, 有葉惠康簽名會貴d,詳情可以問d老師

kae: 7月份有暑期班喎, 如果德福centred時間就唔太清楚, 因為唔係自己中心,係幼稚園黎架, 不過德福既Lily姐姐都好,但唔sure仲有冇教, 遲d話你知

marcusBma:
唔好意思! 請問乜o野叫"律動"?
"教既野冇2個鐘既咁快"係咪即係要讀耐d先學到o野?
Thanks!

ljbaby02: 沙田可以去大會堂, 但火炭駿景園樂基就好d,我以前都係同o者o厘姐姐教駿景園, 但就只得cps班同cp班
cid 同cps都係8 level,都係3個月一期,考試升班
如果想子女玩多d律動, 勞作等, cid會好d.2個鐘其實好快過..

HeiHeiMa:律動係身體配合音樂而活動, 可訓練身體協調,聆聽訓練,拍子訓練等
咁個個小朋友都唔同, 如果音樂感好好既,好快掌握,就好快讀完,吸收快d
但通常cid 同cps既選擇都係配合家長既時間
‹ 上一主題|下一主題