用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 愉快唔谷小學有連繫中學DSE & JUPAS
go

愉快唔谷小學有連繫中學DSE & JUPAS [複製鏈接]

之前有一個POST 關於愉快唔谷小學, 部份小學有連繫或龍校, 在此想作一個表簡單比較, 有部份學校似乎不會公佈太多数據, 可否請讀緊家長COMMENT.

有錯請更正.

5級以上

人均5級

4級以上

JUPAS
(Degree, HD, Associate)

JUPAS (Degree+HD)

港同

68.2%

26.4%

1.71

55.80%

51.2%

漢華中學

20.1%

真道

75.3%

15.3%

優才

85.5%

72.9%

52%

福建中學

68.0%

47.9%

播道

ST MARGARET

2    0    0    0

aimee_chan 發表於 13-8-26 22:28
之前有一個POST 關於愉快唔谷小學, 部份小學有連繫或龍校, 在此想作一個表簡單比較, 有部份學校似乎不會公 ...

港同的55%是包括埋副學士,若只計學位課程是4x%

回復 NeoMom 的帖子

謝謝指正. 那扣掉港同的副學士, 即JUPAS = 66/129 = 51.2%

5級以上

人均5級

4級以上

JUPAS

港同

68.2%

26.4%

1.71

51.2%

漢華中學

20.1%

真道

75.3%

15.3%

優才

85.5%

72.9%

52.0%

福建中學

68.0%

47.9%

播道

ST MARGARET

Remark: 港同,優才JUPAS 包括學位課程及小量High diploma (有錯請更正)

醒目開學勳章 王國長老

唔係呀, 港同jupas degree offer61人, 除129=47.28%

回復 Charlotte_mom 的帖子

謝謝. 因為從優才家長版得知優才JUPAS 也是學位連HIGH DIPLOMA (不包副學士), 如果以APPLE TO APPLE 原則, 港同也應該包括HIGH DIPLOMA.

亦有參考其他學校, 有部份學校的JUPAS 也包括了學位與非學位,  希望我無理解錯.

2間以愉快教學能得到如此佳績, 已經証明不一定要死谷讀書 (有些學生是谷也谷不起, 我自己個小朋友), 希望有更多愉快教學的學校能提供多一點資訊.

醒目開學勳章 王國長老

回覆:愉快唔谷小學有連繫中學DSE & JUPAS

連Higher diploma但吾連副學士,硬係覺得怪怪地。當然我明白apple to apple做法正確

回復 Charlotte_mom 的帖子

查証了JUPAS 官網, JUPAS 是包括DEGREE, HD, ASSOCIATE, 不過個別學校有不同的数據依據, 所以我在首頁加了一項, 方便作APPLE TO APPLE 的比較.

Charlotte_mom  明白  發表於 13-8-27 10:16
‹ 上一主題|下一主題