用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK-手機使用問題
go

UK-手機使用問題 [複製鏈接]

阿仔去到UK,買左sim咭, 點知部LG手機detect唔到sim咭....依家連台都上唔到
唔知各位有冇類似經驗呢???
   3    0    0    0

RT 發表於 13-8-30 23:42
阿仔去到UK,買左sim咭, 點知部LG手機detect唔到sim咭....依家連台都上唔到
唔知各位有冇類似經驗 ...

未試過,叫佢揾同學幫手,插去另一sim咭攪攪,又或者賣sim咭的地方試試。我知英國有啲合約賣的手機是LOCK住某一網絡,咁就用唔到其他網絡sim咭。

回復 skIII 的帖子

多謝回覆
我部LG機係HK買架, 諗住買定新機過去用, 點知連最基本既打電話都唔得

問返LG佢地既機係咪UK用唔到, 佢地淨係講部機用到咩訊號,我唔係行內人鬼識咩,唉...依家同個仔聯絡都只有靠其他同學仔, 又或者去的免費WIFI上網溝通

好後悔買左L豬呀, 大家去UK千奇唔好用呢個牌子

回復 RT 的帖子

我阿女去年就試過部手機無端端charge唔到電,無機用,只能靠email,問同學借電話聯絡。第一次half term放假回來,一個女仔要在杜拜轉機,担心死!以後就多帶一個後備手機,以備不時之需!你哋都可考慮多帶一個舊機傍身!

回復 RT 的帖子

想請問用什麼牌子sim card?小兒下月就去英國所以想清楚d. 如用samsung機有冇問題?

You r right ,bring one more old cellphone.
He can use Idd call,another use wifi.

ninmum 發表於 13-8-31 12:32
回復 RT 的帖子

想請問用什麼牌子sim card?小兒下月就去英國所以想清楚d. 如用samsung機有冇問題?
係giffgaff, 不過我諗唔關個台事, 主要都係部手機有問題
請問有冇邊位係london整過機呀?

RT 發表於 13-8-31 15:37
係giffgaff, 不過我諗唔關個台事, 主要都係部手機有問題
...

整機唔平,不如平平地搵部頂住先:
http://www.mobiles.co.uk/o2-nokia-100-pay-as-you-go.html

引用:Quote:ninmum+發表於+13-8-31+12:32+回復+R

原帖由 RT 於 13-08-31 發表
...
如果係新機好少會壞,亦好少會鎖機。你叫佢再Check清楚張sim有無調轉入!一定對番個缺角位先得。

Ding

唔該哂咁多位, check左成日都搵唔到有咩問題, 英國個邊維修就一定貴喇, 依家唯有叫阿仔買部平平地既頂住先啦, 部L豬就wifi上網囉...

RT 發表於 13-8-31 21:29
唔該哂咁多位, check左成日都搵唔到有咩問題, 英國個邊維修就一定貴喇, 依家唯有叫阿仔買部平平地既頂住先 ...
長氣少少,英國賣的手機有時是LOCK住某一網絡,叫佢買時留意要UNLOCKED的,另GG是用O2的網絡。

RT  tks , 買機時我會提佢 ^^  發表於 13-9-1 12:36

叫亞仔將張電話card插落同學個電話試下,如果同學個電話收到,積係張電話card冇壞,咁就借同學個電話黎睇下,在同學個電話進入設定→更多內容→行動網路→網路設定→存取點名稱(APN)。抄下運行的存取點名稱(APN)備用,再叫亞仔入返張電話card入自已個電話,從設定開始,依照上述程序,進入存取點名稱(APN),按新增APN,加入返剛從同學抄下的存取點名稱(APN)後點選,試下得唔得,因為LG機有機會自動搜尋唔到APN

引用:回復+RT+的帖子 想請問用什麼牌子sim+card

原帖由 ninmum 於 13-08-31 發表
回復 RT 的帖子

Lebara SIM card 有Samsung 專用卡,買時可跟店員幫你插卡及試用。

waichung1962 發表於 13-9-1 00:13
叫亞仔將張電話card插落同學個電話試下,如果同學個電話收到,積係張電話card冇壞,咁就借同學個電話黎睇下 ...

好詳細呀, 我會叫佢用呢個方式試下, many thz

dizidizi 發表於 13-9-1 03:39
Lebara SIM card 有Samsung 專用卡,買時可跟店員幫你插卡及試用。

多謝你既資料, 我會通知佢:loveliness:

另外阿仔部機係水機定行機,如果係水機仲要設定其他嘢

waichung1962 發表於 13-9-1 12:44
另外阿仔部機係水機定行機,如果係水機仲要設定其他嘢
佢個部係行機黎架, 我已經唔敢買水機, 結果都係中招

兒子沿用的pccw因為簽了約要到明年4月始能約滿,反正要繼續付月費,我買了國產 LENOVO A820 雙卡智能手機給他(只是hk$1000)。Card 1 插Lycom, CARD 2 插 PCCW, PCCW 有個好好用免費app 叫做"「傾King」漫遊通話服務",
http://www2.pccw-hkt.com/portal/ ... service.jsp?lang=ch
當有wifi 時,可以用個app 打返香港及接聽由香港打來的電話(沿用之前的號碼),均完全免費。話音質量跟長途無分別,因為可以接香港打過來的來電,所以比起viber,line,tango,skype 等都方便。如果大家係用pccw,可以考慮。
無 wifi 時,就用lycom 打過來,lycom 比lebraba 仲平,用O2 網絡,打返香港無論手機或固網均為1P/1MIN.

引用:+本帖最後由+武航+於+13-9-2+09:34+編輯+\

原帖由 武航 於 13-09-02 發表

兒子沿用的pccw因為簽了約要到明年4月始能約滿,反正要繼續付月 ...
又學到野喇,等佢下年返黎都考慮下pccw先!

如果各位家長屋企是用香港寬頻可叫子女  download 2b apps, 不過你先要申請(多數免費)海外 no.  咁就可以 anytime 只要有網就可以打返 HK
‹ 上一主題|下一主題