用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請比意見, 謝謝!!
go

請比意見, 謝謝!! [複製鏈接]

各位JM, 小女今年踏入小五, 我都開始要正式進入狀態, 再努力留意中學 & 成績..等等
我同C6共識都是傾向直資, 以下是本人近年留意及喜歡的, 希望大家可以俾小小意見小妹.  
打算今年開始參觀中學, 我相信"先入為主", 請問以下幾間學校會如何安排先後次序呢?

先提提小女的情況. 地區英小, 中文外, 其他科目如英, 數, IS都可以算是班上頭5名內, 中文應該是中間位置, 我估是10/11倒啦! (學校細, 一級只有2班, 大約40人), 按多年觀察, 小女在校都應該算是B1B-1C位置.  

東九龍匯基書院 - 這間我最喜歡, 但需要搬屋.
保良局顏寶鈴書院
天水圍李兆基書院
深水步基督教崇真中學
拔卒女書院 - 這間其實我從未考慮過, 只是小女有日閒談中說將來想試考
聖士提反書院 - 這間我本人是一般, 但小女學校這幾年有好幾位學兄/姐考入, 所以佢都有提及想考(要寄宿).

如大家有不同意見, 請提提小妹.  謝謝

elbar  啟思, 崇真   發表於 13-9-3 21:31
   7    0    0    0

天水圍李兆基書院好遠啊~聖士提反書院好遠加貴。

引用:+本帖最後由+woodst+於+13-9-3+15:01+編輯+

原帖由 woodst 於 13-09-03 發表

可以又試吓協恩, 德望
我明讀書一定會有壓力或要有壓力,但我想過大壓力…………好矛盾!!

woodst  不是一般讀書壓力, 可能更甚, 不過又真係一間好學校  發表於 13-9-3 16:49

回復 dlh525 的帖子

我會排保良局顏寶鈴書院最後。

引用:回復+dlh525+的帖子 我會排保良局顏寶鈴書

原帖由 憫父 於 13-09-03 發表

我會排保良局顏寶鈴書院最後。
如果真的要排1,2,3,4……,請問你會如何排?可否參考下。thanks

我自己喜歡

1. 女拔
2. 聖士提反
3. 崇真
4. 匯基
5. 李兆基
6. 顏寶玲

回覆:請比意見, 謝謝!!

You may also consider St Paul coed, St Paul Convent

Good Hope is also good choice, they has 7 5** this year.

女拔不用,要成績又要身家厚.另宗教中學多宗教活動,如宗教科不合格,就好嚴重的.李兆基要聽簡介會,看誠意.

如大家知道這幾間學校何時有簡介會或open day請告知,thanks

Dgs-巳知28/9

基督教崇真中學簡介會 11月 , OPEN DAY 5月
我都鐘意東九龍匯基書院但阿囝入唔到... 匯基同崇真行政及教學模式好相似, 因為崇真校長係匯基前副校長
顏寶鈴我唔鍾意, 收生好參次...有BAND 1 生亦有 BAND 3生我好肯定

我朋友囡囡BAND 3 生(名次110/152)都收左... 唔係名小學

xx鈴 小六升中一放榜後第 4 日仲收緊叩門生,相信好多人當佢係大後備,有其他學校收就放棄 xx鈴。

顏寶鈴的band 3生可能有特異能力嗎?

引用:顏寶鈴小六升中一放榜後第+4+日仲收緊叩門

原帖由 憫父 於 13-09-03 發表
顏寶鈴小六升中一放榜後第 4 日仲收緊叩門生,相信好多人當佢係大後備,有其他學校收就放棄顏寶鈴。
...
保良局羅氏基金呢?

大埔羅定邦中學 呢??

引用:女拔不用,要成績又要身家厚.另宗教中學多宗

原帖由 smallfoothk 於 13-09-03 發表
女拔不用,要成績又要身家厚.另宗教中學多宗教活動,如宗教科不合格,就好嚴重的.李兆基要聽簡介會,看誠意. ...
朋友只是住居屋,佢個女都考到女拔。

回復 tolovewithheart 的帖子

是今年嗎?朋友今年考不上,因2個一起去考,2個成績都一樣,一個有$,另一個冇咁多$,佢結果考不上...,估女拔要異特能力就可不看成績和身家,另一批只要成績,最後是成績+身家,可上網找到邊D有名有錢名人﹔
‹ 上一主題|下一主題