用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請比意見, 謝謝!!
樓主: dlh525
go

請比意見, 謝謝!! [複製鏈接]

mo-ma 發表於 13-9-12 15:09
請問女拔要見幾多次?若100米自由式要游幾多秒先會考慮呢?阿女讀英小,楽團吹clarinet,係prefect,考大概全 ...

見兩次。你不試,怎知有沒有機會Interview呢?若沒Interview,學校連報名費也不會收取。

想知詳情,請留意:Introductory Talk: 10:00 a.m. to 12:00 noon on Saturday, 28th September 2013

ha8mo 發表於 13-9-4 14:36
顏寶鈴收幾多個喇沙小學生?
我見佢收廿幾個陳守仁、十幾個九龍塘
好似每間一大堆咁

顏寶鈴每年都收了很多陳守仁的學生。可能因兩校都是保良局。

上年,陳守仁有約三成小六學生被顏寶鈴收了。

回復 dlh525 的帖子

小朋友有興趣試,要讓她試。有機會爆出嚟!祝好運!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ohnono 的帖子

這兩間學校為何高高中流失率,信心不足?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ha8mo 的帖子

謝謝提供,佢最好的是1'20",都不是那麼近。

Thanks
Mo-ma

ANChan59 發表於 13-9-21 09:19
回復 ohnono 的帖子

這兩間學校為何高高中流失率,信心不足?
跟據黃同學所講,係一種流行性的相互影響。既然有同學已行了第一步而又可行的話,風氣亦因此慢慢而形成。

:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-9-21 15:36
跟據黃同學所講,係一種流行性的相互影響。既然有同學已行了第一步而又可行的話,風氣亦因此慢慢而形成。

...
唔係好明.... ?

ANChan59 發表於 13-9-21 15:40
唔係好明.... ?
咁你記唔記得97年前既移民潮!或者你又記唔記得97之後既回歸潮!好多都係人移我移,之後又人回我又回!點解?因為不停有你身邊的人做緊某一樣野,搞到你又心思思去做。有信心既都驚蝕底,冇信心既就更加會受人影響!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-9-21 15:57
咁你記唔記得97年前既移民潮!或者你又記唔記得97之後既回歸潮!好多都係人移我移,之後又人回我又回!點解 ...
轉去其他直資、國際學校、海外升學 .....?

ANChan59 發表於 13-9-21 16:09
轉去其他直資、國際學校、海外升學 .....?
我知道有好多小學讀國際學校既到中學轉返直資、官立和津則既都唔少,幾間地區龍頭中學最喜歡收這類英語程度高的學生。今年連喇沙都開始注視這班同學,並容許他們考取其他公開試代替DSE,接受他們選修法文代替中文。
如果係講緊不停食餞別宴既,我沒有確實數據,只係諗會離開香港既居多。

ohnono 發表於 13-9-21 16:22
我知道有好多小學讀國際學校既到中學轉返直資、官立和津則既都唔少,幾間地區龍頭中學最喜歡收這類英語程度 ...

但我想了解留下來的怎樣?  是否可以幫忙說多些.  謝謝

另題外話, 想問下女拔, 協恩及德望是否都是傳統教學的女校呢??  謝謝!

dlh525 發表於 13-9-22 13:03
但我想了解留下來的怎樣?  是否可以幫忙說多些.  謝謝

有朋友的孩子在SSC讀,今年中四了,年年都有同學走,年年都嚷著要跟其他同學一樣往外地升學。班房內原本是熱哄哄的,慢慢變得冷清和孤寂,心情好難一下子定下來。跟我們大人一樣,當一下子遇著有合得來的同事離開,心情都會失落。一個同事既離開還不算甚麼,一班同事離開,好容易即時會將情緒打亂。
離開既原因可以各有不同,有的因為移民、有的因為父母工作要遷離香港、有的要回歸各自的祖國,但當大家都抱著同一目標,發現離開可以逃避沒有信心的文憑試、知道離開可以更有效選擇以其他途徑進入大學的話,這種思想會終日縈繞著校園,不但煩了仍需留下來的學生還苦了家長。同學和家長要先作好心理上既準備和有需要時要作出恰當既調較!

ohnono 發表於 13-9-22 14:26
有朋友的孩子在SSC讀,今年中四了,年年都有同學走,年年都嚷著要跟其他同學一樣往外地升學。班房內原本是 ...

謝謝你的回覆.  就是因為這樣, 所以我由最初好喜歡SCC此校到現在有卻步的原因 (因我暫冇打算將來送小朋友出國).  我相信讀書氣氛真的好重要, 由其是小朋友都會容易受朋輩影響!!  如小朋友寄宿不在身邊, 我想同佢多分析都有一定既難度!

咁我想問UCCKE有此情況嗎?  因為暫時表面看我較喜歡此校, 當然今年都會先去簡介會多多了解.

dlh525 發表於 13-9-22 13:04
另題外話, 想問下女拔, 協恩及德望是否都是傳統教學的女校呢??  謝謝!
我覺得唔好太籠統歸納為傳統和非傳統。一d好傳統既學校已經變得好多元化;一d好唔傳統既學校反為又變得只懂追求學術成績。而家好多傳統學校既學校生活已經起左好大變化,齋讀書、做功課已經不能滿足現今的教育模式。學校提供既多元活動已變成跟學校的文化不可劃割的一部份,不但種類多,還跳出學校,運用所得的知識跟社會接軋。你可以自由選擇你喜歡的生活,或參與學校提供的課餘活動、比賽和訓練,到時只恐怕大家的時間不夠用,還要作出取捨!

dlh525 發表於 13-9-22 14:46
謝謝你的回覆.  就是因為這樣, 所以我由最初好喜歡SCC此校到現在有卻步的原因 (因我暫冇打算將來送小朋友 ...
上面有講,UCCKE今年就是有這樣的情況。不過要冷靜分析夠竟是本身學校的傳統風氣還是只是DSE的短期效應,若後者的話,到學校有成績出來的話,嚷著要走的同學和家長應該會減少。

ohnono 發表於 13-9-22 15:03
上面有講,UCCKE今年就是有這樣的情況。不過要冷靜分析夠竟是本身學校的傳統風氣還是只是DSE的短期效應,若 ...

謝謝你的分析, 小女今年只是小五, 還要多多努力!  
只是女兒唔緊張, 只有媽媽緊張!!!!

引用:Quote:dlh525+發表於+13-9-22+13:04+另題外

原帖由 ohnono 於 13-09-22 發表
我覺得唔好太籠統歸納為傳統和非傳統。一d好傳統既學校已經變得好多元化;一d好唔傳統既學校反為又變得只懂 ...
我都覺得用活動vs傳統,名校一定操練式及功課一定多,過份簡單化。1及0中間有不少組合及適合不同孩子。

‹ 上一主題|下一主題