用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一返學話驚自己一個人
go

小一返學話驚自己一個人 [複製鏈接]

小女今年啱啱返小一, 開頭都沒大問題, 但近呢一星期開始話返學自己一個驚, 要我陪, 我話學校有老師同學仔一齊陪你唔使怕, 但琴日返到學校門口係咁喊, 喊我到我心到痛埋, 幼稚園返學都未試過咁. 已經同老師傾過, 佢話佢係頭一,二堂都會喊, 又話驚, 可能同新同學仔相處唔係咁好, 已轉位, 成日返學前話自己頭暈又肚痛,我都知佢係怕先係咁講, 唔知係咪壓力大, 所以引致咁, 大家有冇方法可幫下我
   0    0    0    0

回覆:小一返學話驚自己一個人

話俾佢聽人大了就要學習怎麼獨處的!叫佢主動去識多些朋友仔,甚至請同學仔吃下嘢打好關係!遲些多了朋友就會冇事!

Please don't worry much as it is just a transition period.  Try to tell her you encountered the same and how u walked through it, she will be better as time goes by.  This is something she has to learn and walk through it as no one can really help her accept your encouragement and listening!  Add oil!

媽媽妳好:

首先妳一定要找出妳女兒會害怕的問題...如果她答不出妳就設想自己去學校會遇到什麼的問題去引導她說出來....這才是解決的辦法!!

小朋友會害怕是因為整個環境陌生造成的.我相信妳家孩子可能是因為比較怕
羞而不敢主動的去跟同學接觸並不是跟同學相處不好問題..而頭暈肚痛都是過度緊張的表現.....

就好似我個女都係小一..早上吃不下飯去到學校不喝水不去廁所..短短2星期瘦左4磅...超心痛...我的改善方法是:

一下課在校門口立刻就問她妳今天上學有沒有遇到困難??有沒有認識新朋友???試著讓她描述一下上課的情形!!

早上每天到校門口不抱抱但我一定豎起大姆指(示意說)妳最棒在說一聲加油就讓她進校...

回到家就一直鼓勵她說妳是最棒的((包括寫字時候))並一直提示她妳長大了我相信妳一定做的到之類的鼓勵的話..並鼓勵她去認識新同學!!

我女兒不肯上廁所方面我無計可施之下就拜託了她幼稚園的朋友幫忙在小息時間帶她去廁所..去多幾次...一樣一下課就立刻問她今天去廁所好不好玩..是不是沒這可怕????下次會不會自己勇敢的去廁所...我就是一直不斷的鼓勵就大大的改善了女兒的困難.....

提供给妳參考^^...

媽咪加油^^!!我相信孩子一定很快就會好起來的!!

囝囝mama    發表於 13-9-21 23:01

garfieldkiki 媽媽好好,  真係好了解及幫到小朋友既一個媽媽, 你既意見好寶貴.

garfieldkiki  謝謝這位媽咪^^..一起努力!!  發表於 13-9-20 09:15
Debby

可以同班主任傾下,睇下可唔可以揾啲同學仔多啲陪住佢

回覆:小一返學話驚自己一個人

現在問佢都係話驚自己一個人,每天上學已經是爸爸帶返學,因我試過帶佢仲唔捨得同喊晒添每天佢放學返屋企我都會問佢做左咩?佢成日都答唔知喎,唉,放工返屋企都同佢傾,話佢知每日返學都會有老師,同學仔一齊陪玩,所以都不用害怕,要主動同同學仔傾下先會識到,可能佢以往返幼稚園係返半日,現在返全日比較辛苦,已反映俾班主知,知道同隔壁的同學仔相處不理想,已轉位,看能否改善到

引用:現在問佢都係話驚自己一個人,每天上學已經

原帖由 wendysnoopy 於 13-09-21 發表
現在問佢都係話驚自己一個人,每天上學已經是爸爸帶返學,因我試過帶佢仲唔捨得同喊晒添每天佢放 ...
有沒有聚會、生日會之類? 約出黎玩下,與同學仔熟些,可能會好些。

‹ 上一主題|下一主題