用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如果你填表, 你會唔會填呢欄?
go

如果你填表, 你會唔會填呢欄? [複製鏈接]

小兒並未算確診得症 (專注, 過度活躍), 但多次參與興趣班, EQ班都有社工姑娘表示, 佢係有偏向呢方面, 咁如果你填自行收生小一果份, 你會唔會填果欄, 表示自己覺得小朋友有此問題, 需特別留意? 我15/16, 當然希望學校可以留意多D, 但而家未知派唔派到, 我又怕一見份表, 學校就唔收.....
   0    0    0    0

回覆:如果你填表, 你會唔會填呢欄

評估左先填

有去評估, RESULT係責界, 有安排行為治療 (出年年中), 學校會唔會唔想收呢?

無評估, 無須填

Ms.Mak    發表於 13-9-19 23:37

填左同唔填,唔影響收生。

自行係計份,大抽獎係隨機,叩門睇表現。

仲有,填左,收既話都要出示評估報告。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:小兒並未算確診得症+(專注,+過度活躍),+但

原帖由 BrianHoHoHo 於 13-09-19 發表
小兒並未算確診得症 (專注, 過度活躍), 但多次參與興趣班, EQ班都有社工姑娘表示, 佢係有偏向呢方面, 咁如 ...
我有簽同意書,佢哋會寄去收咗果間學校到,既然收咗,就唔影響入學。我上過seminar, 佢話政府會比資源學校,你早d話比學校知,學校咪早d攞資源同早d比呢方面服務比你。

我就覺得學校知再比service , 好過覺得小朋友唔聽話。一

回覆:sarachk 的帖子

咁又係,而家真係好擔心上小學會經常投訴。。。

回復 chowqv 的帖子

Definitely affect 叩門 cos it is the school make the decision now!

引用:Quote:原帖由+BrianHoHoHo+於+13-09-19+發

原帖由 sarachk 於 13-10-23 發表
我有簽同意書,佢哋會寄去收咗果間學校到,既然收咗,就唔影響入學。我上過seminar, 佢話政府會比資源學校 ...
你填咗特殊,政府每年有錢額外比學校幫你個小朋友,幾年前就一年一萬蚊,宜家唔知,同埋你唔填,學校就當係普通學生,冇額外資源比,識得一個有自閉症小朋友嘅家長係教書嘅,佢都話D家長唔填,就算明知個小朋友有問題都冇辦法,最多安排佢坐前D。

我無填, 阿囝讀緊小一(私校, 政府派果間太差, 而之前考小學時又無藥食, 如果唔係應該可以考到間好d嘅直資), 其實佢地食咗藥可以同普通小朋友一樣, 未必要支援.(暫時阿囝默書測驗仲ok) 我覺得入咗小學有需要支援才通知學校. 我自己就係開學第一日通知老師安排坐前面. 但無其他支援.

有評估結果的,最好俾學校知道。
我囝小三,阿氏,在傳統津校讀。昨日測英文,50分鐘的卷他13分鐘已完成,實在好無聊,他拿紙出來畫公仔,老師吾俾,佢吾聽,繼續畫,結果差點當他cheating,後諮詢了訓導老師,考慮了他個別的情況,只俾個warning他。
所以讓學校知道孩子的情況,除了學校是否提供支援外,也在有些時候保障了孩子。

引用:回復+chowqv+的帖子 Definitely+affect+叩

原帖由 kenwong888 於 13-10-25 發表
回復 chowqv 的帖子

Definitely affect 叩門 cos it is the school make the decision now!
it won't affect door knocking.  The report goes to the old school even u agreed to let the school.  it won't transfer to the new one.  I think I need to call edu but i was too lazy

引用:+本帖最後由+Carriecheun+於+13-10-25+16:0

原帖由 Carriecheun 於 13-10-25 發表

我無填, 阿囝讀緊小一(私校, 政府派果間太差, 而之前考 ...
私校&dss 係無政府資援㗇

回復 sarachk 的帖子

Sara,

我知, 我相信阿囝唔使支援, 一方面當然入唔到好政府學校, 又唔想佢是但入間差的小學, 所以才入私校.

自己的小朋友, 經過幼稚園3年, 你知道佢需唔需要支援麻. 雖然教佢勞氣d, 但佢成績暫時都好ok呀.

引用:回復+sarachk+的帖子 Sara,+我知,+我相信

原帖由 Carriecheun 於 13-10-28 發表
回復 sarachk 的帖子

Sara,
暫時決定到真正註冊入學就通知學校,始終有時其他人唔太了解佢特別需要,又或者誤會佢。

CAC醫生俾封信我,叫我小一開學畀學校
‹ 上一主題|下一主題