用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 有關藍循....
go

有關藍循.... [複製鏈接]

大家好~

我係一名K2家長, 女兒讀麗港城 THINK 既全日班, 現在正為選小學而煩惱, 請問各位前輩覺得藍循如何?

可以就課程模式, 功課量, 師資, 課外活動, 午飯供應商等.. 不同範疇給點意見嗎?

謝謝~
   2    0    0    0

另外, 請問中文是否普通話教學..  謝謝~

中文是普通話,但跟據阿囡講唔係乜都講普通話的。
阿囡話4個人一組唔係排排坐,功課唔算多5至8樣咁上下,星期5會多啲,個個星期都默中英,但暫時未默過(今星期會默)但都唔算多同深,午飯阿囡話好食,課外活動你想參加可以多到嚇死你,老師有愛心,我阿囡班主任仲whatsapp功課備忘俾家長,十分難得。

藍循唔好就係位少(因小班),世襲多(係超多)

小兔~阿比 發表於 13-9-25 00:12
中文是普通話,但跟據阿囡講唔係乜都講普通話的。
阿囡話4個人一組唔係排排坐,功課唔算多5至8樣咁上下,星 ...

謝謝你的解答..

我見好多人話有.20 分都入唔到呢間~

所以都有.d 擔心~

希望出年好運吧~

係呀,因20分真係好多,我上年都係20分,但1,2round都入唔到,同埋藍循都幾受他區歡迎,好多小朋友都跨區黎返學添

回覆 小兔~阿比 的帖子

請問上年你小朋友是否叩門入? 可否分享一下叩門須要有什麼預備??thanks

藍循面試日期較後,如果真係要叩門可以多叩幾間訓練,我上年準備了一本profile 但完全唔睇,反而阿爺用個白信封寫左封信(可能唔知係乜)反而收左,面試先問爸媽,之後再問小朋友 。

小兔~阿比 發表於 13-11-29 15:33
藍循面試日期較後,如果真係要叩門可以多叩幾間訓練,我上年準備了一本profile 但完全唔睇,反而阿爺用個白 ...

明白.. 謝謝你~
不過.. 小學真係好頭痛~
希望抽獎果時可以抽得中啦....

‹ 上一主題|下一主題