用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 各位協下家長唔該幫下手
go

各位協下家長唔該幫下手 [複製鏈接]

各位協和家長好,我想問下各位對協和的評價,我係協下舊生,今年想幫小朋友報協下,但參觀了開放日,感覺上好似比我以前讀時差了,但每年報讀人數都超額,是否因為在32網冇乜好學校選的關係呢?
   1    0    0    0

回復 ryoho 的帖子

(感覺上好似比我以前讀時差了) 可否詳细解释吓?

回復 心痛家長 的帖子

1。以前有自然角,後山,綠化比較多,環境優美寧靜,而家起咗三校,加上比新世紀廣場圍住,感覺上焗促咗同嘈咗2。9月去了十多間小學聽簡介會和開放日,包括協和,覺得協和安排比較亂,簡報內容方面亦未見可以說出協和有何凸出或吸引人去報讀之處
3。設施有點不足,如沒有飯堂,小賣部(以前1,2校各有一個)
4。近年升中派位好像差了

但整體同學仍然很有禮貌,校風仍能保持,所以我比較擔心在學術和師資方面,而32網好的學校不多,會否是每年多人爭報讀協和的原因,而不是因為該校的水平,所以希望資詢下各家長睇法,謝謝

(1) 香港地方细,冇計
(2) 這方面你應該詢問學校
(3) 如沒有飯堂,小賣部 (其实我喜欢,因為講真小賣部會有可能賣出不健康食物给小孩,至於飯堂,一年级學生是在課室吃的,有哥哥姐姐看住,請你放心)
(4)如果一間津貼學校算唔差哪
其实你應該問自已點解要選協和给囝囝讀呢?

回復 心痛家長 的帖子

謝謝你的回覆,我本身唔係住32區,除了協和外,當然還有其他心儀小學,但問題係基於現在小一派位的機制下,在不浪費每個階段的機會率下,首階段我只好跨區選有20分的協和,如果首階段未獲取錄,我想在第二階段甲部都不會選了,所以想向現在子女在協下就讀的家長多了解下情況

唔冼客氣,现在教育局派位政策,永远家長都是輸家!

我都係舊生, 但我放棄左自行揀協小~~^^

sze0203 發表於 13-10-2 12:43
我都係舊生, 但我放棄左自行揀協小~~^^
為何放棄?願聞其詳!

請看PM

請看PM

1。以前有自然角,後山,綠化比較多,環境優美寧靜,而家起咗三校,加上比新世紀廣場圍住,感覺上焗促咗同嘈咗
>>>> 跟據今年家長會分享, 自然角會開始建立, 但個名有小許改變. 目的都是為了讓學生認識植物及生態環境

2。9月去了十多間小學聽簡介會和開放日,包括協和,覺得協和安排比較亂,簡報內容方面亦未見可以說出協和有何凸出或吸引人去報讀之處>>> 我以往都如你一樣, 去聽了不多有質素我講座, 但實際, 協和不太凸出或吸引人去報讀之處, 本因學校比DSS 或私校, 一定比不下去, 學生人數已知一二, 混亂實有, 再混亂的直資學校我亦見過. 如我記得今年的開放日, 是上午, 下午是小一家長講座, 學校都忙碌, 我體諒學校既處境.

3。設施有點不足,如沒有飯堂,小賣部(以前1,2校各有一個)>> 飯堂是久缺的.  但有訂飯服務, 我想不是很多學校有飯堂, 如新建的我想可能有.  小賣部>>>我反而希望沒有, 因為我喜歡自己預備小食比小朋友, 因為我可以同個小朋友商議, 要小朋友明白均衡,飲食的重要性, 亦教下佢地自理.   小一, 二, (忘記是小三,OR 小四以上才可以)是可不在校內用八達通買飲料.),

回復 wongwlv 的帖子

謝謝你的意見

引用:我都係舊生,+但我放棄左自行揀協小~~^^

引用:我都係舊生,+但我放棄左自行揀協小~~^^

‹ 上一主題|下一主題