用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 苦惱中..突如其來的電話offer,你會接受嗎? ...
go

苦惱中..突如其來的電話offer,你會接受嗎? [複製鏈接]

唔好意思又來煩到各位..
事關前幾日突然收到救世軍(唔講邊間分校喇)主任打來話有K1全日班插班位,叫我地父母帶小朋友去見見校長,我問佢是否是interview,佢話不是,佢話校長只係想約見一見我地及小朋友。佢全程好客氣,有問必答,上課情況及學費等等都一一解答我。

問題來了,究竟接唔接受呢個Offer好?

以下是初步分析:

接受-
1.救世軍嘅名額好少,先到先得,我係2年前入表,當時已經算好遅入表,排200幾十號,一早已打定輸數。突然有插班位,好難得,唔讀好似好嘥..
2.小班制,師生比例1:11,教育局規定1:15,老師有愛心及耐性
3.基督教學校
4.蒙特梭利教學,唔太谷
5.德育、規矩、禮貌、獨立自主係呢個學校辦學宗旨
6.不商業化

不接受-
1.學術太淺,小一怕跟不上 & K1冇NET

苦惱-
由於囝囝現時讀緊果間(非名幼)K1係教深一年,屬催谷型,上午國際班由西人做班主任,英文好d,囝囝暫時跟得到,返學返得好開心,我太太擔心如果轉學校小朋友唔知適應否,而教太淺又驚囝囝悶,囝囝英文字母A~Z已識哂,而聽講救世軍要去到K3先教哂A~Z(如有錯請各位家長指正,謝謝!)又驚升小一要追得很辛苦..
囝囝現時讀緊果間西人班主任剛開學時曾打來向我投訴我囝囝上堂時坐唔定四圍走,並告知我 SCHOOL 不等於 PLAY. 坦白講,西人班主任老師要趕進度我可以理解,但我完全唔認同 佢理論SCHOOL 不等於 PLAY.  雖則囝囝呢幾個禮拜已改進好多,連果位西人班主任都同我講佢進步好多,上堂已經可以坐定定。 但我已經對呢間催谷學校既老師有保留..我想囝囝能培養好德育先,愉快學習,藉著PLAY去學習及啟發佢探索事物既興趣及好奇心,建立自信心。

如果你係我,你會否接受呢個offer?有冇過來人及救世軍家長用家可以俾d意見?萬分感激!謝謝!

1    0    0    0
存感恩的心

回覆:晞晞爸b 的帖子

我個人比較注重學術,吾會考慮救世軍

返得好就唔轉啦

既然已經返得好好地, 小朋友又開心, 唔轉啦.

You only list one problem on this school. So, you prefer this school. Can you help your child on English?  You can also ask the school principal about syllabus to clarify.

曾在某蒙特梭利幼稚園聽TALK, 講者是來自台灣的蒙特梭利教育專家, 有家長問6歲前幼稚園階段, 應FOCUS係蒙特梭利 OR 外語能力上? 講者答兩樣都咁重要, 佢都揀唔到。

回覆:苦惱中..突如其來的電話offer,你會接受嗎?

「但我完全唔認同 佢理論SCHOOL 不等於 PLAY. ......但我已經對呢間催谷學校既老師有保留..我想囝囝能培養好德育先,愉快學習,藉著PLAY去學習及啟發佢探索事物既興趣及好奇心,建立自信心。」

你咪比左答案自己囉?

你囝囝係超細B?考唔考慮讀一年happy school下年再用超大B身份考名幼?夠唔夠分入心儀小學?如果最後都是要考小學,咁學術考慮又要俾多D比重。如果以長遠培養小朋友學習動機,救世軍又可能會好D.

醒目開學勳章

回覆:prettyporky 的帖子

贊成,你已經有答案,其實不妨去見下,再肯定自己既選擇。

我有朋友都係讀你小朋友而家讀緊類似既學校(所以我"形住"你而家學校係嚮個  roundabout 度 ),讀左一年先覺得小朋友唔應該讀呢類型既催谷學校,但已經轉唔到。

幼稚園得三個鐘(有d 可能3.5 hours), 如果 focus 哂學術,其他方面一定會相對少,家長要明白學校並認同教學理念,唔係第日會好辛苦。催谷形幼稚園(roundabout 果間),日日做好多功課(聽講話仲多過KV), 小朋友做完都冇乜時間做第樣野,睇下你覺得學術最重要,定想小朋友平衡下其他野

引用:唔好意思又來煩到各位..事關前幾日突然收到

原帖由 晞晞爸b 於 13-09-29 發表
事關前幾日突然收到救世軍(唔講邊間分校喇)主任打來話有K1全日班插班位,叫我地 ...
其實我囝囝開學前都收到救世軍全日offer,排咗2年要turn down係覚得可惜,同埋蒙特梭利都係我欣賞的教學法,但,一想起HK的教育制度(我又冇打算比仔仔大個讀國際),還是推了留在原校(比較重學術的)!你仔仔讀得OK,個人覚得一動不如一靜

rainbowcov  Agree.  發表於 13-9-30 16:38

救世軍見得就實收,返慣有上下學術,突然返1間happy school...睇怕返5到轉頭……由其是雙職父母,無時間教,小學頭幾年會好嘔血,好辛苦先追到,或是一落千丈,一路追不上,我見太多這種小朋友(親戚),怕了……

我沒有經驗, 只是從你的個案而言, 若小朋友讀得ok, 不討厭上學, 應可以留在原校接受學術training.  不太知道他的原校在學術上有多drilling, 若不太過火, 我可以接受. 在德育方面, 視乎你在家有沒有時間跟進. 如果在家已經難教, 那麼我會以德育為先. 但觀乎你仔仔沒有這方面問題, 所以我選了學術.

救世軍不是不好, 只是無法針對香港教育制度的需要, 除非你一心不求名校.

至於原校的作風問題... 只可說凡事沒有完美. 若非很過份, 我不反對讀兩三年.

無啦啦. 緊係唔轉啦..

引用:我沒有經驗,+只是從你的個案而言,+若小朋友

原帖由 mamath 於 13-09-30 發表
我沒有經驗, 只是從你的個案而言, 若小朋友讀得ok, 不討厭上學, 應可以留在原校接受學術training.  不太知 ...
認同!
再者學校要求學生坐定定,好正常!救世軍都會!
既然小朋友有改善,即係受教,一動不如一靜!

排左2年只不過係入表排啫,冇乜可唔可惜架。

晞晞爸b 發表於 13-9-29 17:26
事關前幾日突然收到救世軍(唔講邊間分校喇)主任打來話有K1全日班插班位,叫我地 ...

好開心知道你小朋友終於都坐定定上堂, 唔使再罸企咁慘...

救世軍都係好學校, 但佢既課程真係同現實脫哂節 (E.G. K3先教哂A-Z), 幾相信呢個原因, 太多家長走,你先會有機會插班....我覺得好睇你想仔仔將來入什麼小學, 唔好話一線名校, 就算好昔通既私立/直資小學d入學面試, 全部考好深下既學術問題....如果好似你形容.----->K3先教哂A-Z, 真係可以唔使考....當然, 如果你一心讀官/津校, 想小朋友愉快學習既, 又夠分就唔使煩學術啦...有時針無兩頭利架...

好簡單,邊間適合小朋友?
請用小孩子角度來看、不存在嘥不嘥,谷不谷的問題、有D小孩子好谷得!

引用:唔好意思又來煩到各位..事關前幾日突然收到

原帖由 晞晞爸b 於 13-09-29 發表
晞晞爸b, 先前有睇過你d posts, 知道你仔仔讀邊間...我朋友個case 同你相似,之前讀同一間kindergarten PN 班,返學很happy. K 班轉了同區的學券學校,半年只有2本書,程度太淺啦,而家小朋友吾鍾意返學,因為d野一早已教過晒,返學就變得好悶,仲成日問媽咪:「係咪因為自己吾乖,所以教師吾教新的知識比佢?」。So 真係要三思!

非常感謝各位爸爸媽媽的中肯意見及熱心,有好幾位甚至PM我學校的情況及你們的意見,也很感謝有位媽媽留電話號碼給我歡迎我查詢她意見,真心感謝各位、我很感動及感激你們,不論是公開回帖或PM我的爸爸媽媽,謝謝你們!字𥚃行間我感到你們的關心及祝福!謝謝你們帶給我的溫暖!也謝謝BK有這個平台!

由於近排公司忙搬寫字樓,我累的終於病了,請原諒我不一一回覆各位,對不起..

今天和太太一齊帶囝囝去見了救世軍的校長,果然校長很有heart.很有愛心,看的出她很愛每個小孩,我很感動,尤其在我曾經寫了八封求位信給KM及LH而人家完全不理我之強烈對比下,救世軍校長的誠懇及愛心真讓我感動到想哭。

無論如何,我太太和我都覺得要由囝囝自己去決定及感受,所以一定要藉由他自己親自去學校感受下才是最真實的。對我太太及我來說,學術深淺雖然重要,但我們更重視的是囝囝的親身感受及體驗,試著以他的角度去看這件事,他是否喜歡這新環境才是我們比較考慮的問題。

再次謝謝各位!能認識你們真好!謝謝!
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 13-10-1 00:34
非常感謝各位爸爸媽媽的中肯意見及熱心,有好幾位甚至PM我學校的情況及你們的意見,也很感謝有位媽媽留電話 ...

我冇經驗但認同!"我們更重視的是囝囝的親身感受及體驗"!!
‹ 上一主題|下一主題