用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 學校多唔多新移民呀?
go

學校多唔多新移民呀? [複製鏈接]

如題
   0    0    0    0

引用:如題

原帖由 HappiMom 於 13-09-30 發表
如題
每年, 有一半學生經由自行派位入讀, 大部份因為有宗教分, 才成功。 這防止了新移民白撞的機會。

亦由於方圓幾里都是私人屋苑, 亦大大提高了統一派位入讀學生的質素。

回覆:amychan13 的帖子

放心得多了!請問你的孩子是否在呂小就讀呀?學校生活如何?thx for sharing!

many !

引用:放心得多了!請問你的孩子是否在呂小就讀呀

原帖由 HappiMom 於 13-10-02 發表
放心得多了!請問你的孩子是否在呂小就讀呀?學校生活如何?thx for sharing!

...
我小朋友是讀二年班的, 新移民非常之小, 印象中, 有一個是新加坡移民。亦不發覺有國內小童就讀。

學習環境方面, 就以我小朋友為例, 他每天都期待上學去的  學校的課外活動亦非常多及多元化, 大部份有專業教練及導師, 如交響樂團, 羽毛球, 籃球, 劍擊等等等等....  

功課量多唔多就見人見智, so far 我覺得ok。 上堂氣氛非常好, 有一次我去觀課, 每一次老師問問題, 成班學生機乎個個都舉手爭答

mcbb88    發表於 13-10-15 00:06

回覆:winnie@pooh 的帖子

Many thx for your kind sharing!!

回復 winnie@pooh 的帖子

讚同, 很好的.

HI,

我是舊生, 但資料屬沙田圍那間, 自行是否難入?

回覆:esther2010 的帖子

如果唔係舊生, 又唔係教友, 得15分, 無可能經自行入喎, 就算有20分, 都係得一半機會。

‹ 上一主題|下一主題