用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區BAND3, 可選那間校風較為好!
go

沙田區BAND3, 可選那間校風較為好! [複製鏈接]

朋友兒子學校已講明佢係BAND 3, 仲有過度活躍!
沙田區有咩校風好D中學可選擇, 學校成日叫佢去"他區"的佛教志蓮中學, 但這間是主要FOR有特殊需要的小朋友, 佢又唔想!
希望各位JM比吓意見, 謝謝!

elbar  派位 或先試 馬祟 和 覺光   發表於 13-10-13 15:44
   4    0    0    0

版主

可以留意下 五育

貓大姐 發表於 13-10-9 23:42
可以留意下 五育

THX!

引用:Quote:貓大姐+發表於+13-10-9+23:42+可以留

原帖由 yankaka 於 13-10-10 發表
THX!
很同意貓大姐意見,五育係band three中校風比較好既中學

台山 好似比五育 好..

回復 貓大姐 的帖子

貓大姐,

請問 BAND 2 頭, 又有邊間校風好呢? (不想要馬鞍山區, 因本人住大圍區)

fat ma

貓大姐 發表於 13-10-9 23:42
可以留意下 五育
貓貓,b3 我覺得台商、馮堯敬、5育均是不錯的選擇。
但是,b3 生不一定要選 b3 學校第一,因為 b3 已經是 3 個 band 中最低的,派得差極都是派番 band3 而已,所以,我覺得可以一博!
我建議是博 band2 中至尾的學校,博一些冷的,就可能有機會。但之後就要填些穩陣的 band3,機會和風險並存呀!
band1 尾其實是咁多 band 中最難填的~

引用:回復+貓大姐+的帖子 貓大姐,請問+BAND+2+

原帖由 fat媽 於 13-10-11 發表
回復 貓大姐 的帖子

貓大姐,
如果你吾肯去馬鞍山,真係只有基督係band two頭。我仔都係band two頭我地又係住大圍,而家響胡忠讀緊中一,返學坐馬鐵(由屋企行去馬鐵10分鐘)車程又係10分鐘到行返學校5分鐘,半個鐘內一定到。穩陣吾會遲到,開學到而家對學校同車程都非常滿意。

tracy668899 發表於 13-10-11 15:45
如果你吾肯去馬鞍山,真係只有基督係band two頭。我仔都係band two頭我地又係住大圍,而家響胡忠讀緊中一, ...
我個囡係一個好容易受其他人影响的人, 我自己要返工, 如要在馬鞍山返學, 我驚很易學壞.

係啦都八掛下先, 胡忠ok嗎? 你仔仔開學適應嗎?

elbar  或試 自行 和 派位 首選 郭德勝, 如考慮直資 - 培基   發表於 13-10-11 22:25

引用:Quote:tracy668899+發表於+13-10-11+15:45+

原帖由 fat媽 於 13-10-11 發表
我個囡係一個好容易受其他人影响的人, 我自己要返工, 如要在馬鞍山返學, 我驚很易學壞.

係啦都八掛 ...
我都係兩公婆要返工,阿仔放左學自己返嫲嫲到(沙田),反而我吾選基督係因為週邊環境,屋邨太舊重怕容易學壞(我同老公都住左沙田好耐,我中學都係沙田讀,太熟悉了),我初頭都怕馬鞍山遠,但睇過其他中學都係覺得胡忠不錯(老師及其他朋友都推薦)。
其實我心儀郭得勝(1C),自行我就博左佢(第一志願同博高一級)同胡忠(第二),大抽獎就放胡忠做第一志願,結果就入到胡忠。
開學到而家我都好滿意間學校,好嚴謹,雖然阿仔入吾到英文班,入到其他班,但就係因為佢係屬於比較好d個一批,我見佢好有自信讀得好開心,老師又讚佢,每次黙書同測驗都高分(好肯溫習因想老師再讚佢嘛)
真心覺得始終讀返同level既學校會另小朋友冇咁大壓力,初初成日都諗大抽獎點解吾博一博郭得勝始終係英中band one,學習氣氛會好d(而且學校有同學band two頭都博到)。但而家諗返去到郭一定係墊底果d,反而而家佢重開心,我好開心冇揀錯學校。

引用:台山+好似比五育+好..

原帖由 lucia6119 於 13-10-11 發表
台山 好似比五育 好..
有朋友女在讀,今年中二,阿女完全冇心機讀書,成日吾返屋企。佢都吾推介,雖然知阿女係差,不過而家更差。

我也識朋友三個女兒讀台山,三個都好乖,好有歸屬感,分別中三及中一,老師好有愛心。

每間學校也有其可取之處,想了解可直接到學校觀察,甚至跟老師傾談,勝過盡信網絡討論結果。

沙角佛教覺光或大圍梁文燕2間都2B , 或可考慮。
鄰居2個小朋友(大女覺光,細仔梁文燕),很純品有禮。

tracy668899 發表於 13-10-11 22:06
我都係兩公婆要返工,阿仔放左學自己返嫲嫲到(沙田),反而我吾選基督係因為週邊環境,屋邨太舊重怕容易學 ...

多謝你的資料.

版主

fat媽 發表於 13-10-11 09:55
回復 貓大姐 的帖子

貓大姐,

有朋友囡囡讀 楊葛小琳, 讀得好開心, 又發揮所詳, 唔知大家有咩野意見
‹ 上一主題|下一主題