用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實讀公民式對上小學有幫忙嗎?
go

其實讀公民式對上小學有幫忙嗎? [複製鏈接]

小女讀緊k2, 平日都幾唔鍾意/好少寫字,好擔心佢上到小學點算,又慢又唔多願,想問上下公民係咪可以train 下佢既speed 對上小學都會有幫忙呢?

5    0    0    0

引用:小女讀緊k2,+平日都幾唔鍾意/好少寫字,好

引用:Quote:原帖由+binbin仔+於+13-10-10+發表小

原帖由 siutingto 於 13-10-10 發表
我女兒k2 開始學公文中,train 到睇時間,同埋寫字真係快左好多,佢學左1年半左右

...
其實成間房一d 都唔interesting,去到就只係做做做,會不會令個小朋友好唔想去,或覺得好大壓力𠺢?

回覆:binbin仔 的帖子

公文對小學係無关係,你當課外就得:;pppp:

回覆:其實讀公民式對上小學有幫忙嗎?

小朋友每個stage的能力唔同,唔可以要求K2有小學生的能力,我大仔讀happy kg, K2 12月先寫字,到K3都冇咩功課,上小學完全冇問題,學字以幾何速度加增。

KG同小朋友睇多啲書,培養閱讀興趣,有興趣就想認字,認到字小學學新字就快。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

練到speed,又唔係好深,無咩壓力

我自己就好反對重覆抄寫、做練習。
不停操,其實好易令小朋友失去學習興趣,所以我唔會比自己小朋友學呢d課程。

引用:我自己就好反對重覆抄寫、做練習。 不停操

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 13-10-10 發表
我自己就好反對重覆抄寫、做練習。
不停操,其實好易令小朋友失去學習興趣,所以我唔會比自己小朋友學呢d課 ...
x2  了解咗之後無報到。我樓下有間。

重覆確實好煩厭, 所以我要求公民數學老師俾我仔只做三張, 反而佢有點成功感去做!我覺得公民對小朋友升小一係有幫助, 尢其英文上, 佢現串字叻左, 記憶愈來愈好! 但上到小學, 我會停!

引用:Quote:原帖由+siutingto+於+13-10-10+發表

学習不一定要interesting, 上小学、中学更不可能要求interesting~
学習要持之以恒,要付出,将来你便会看到努力的成果

nieualma  agree  發表於 13-10-11 09:06

binbin仔 發表於 13-10-10 15:57
小女讀緊k2, 平日都幾唔鍾意/好少寫字,好擔心佢上到小學點算,又慢又唔多願,想問上下公民係咪可以train  ...

其實每個課程讀完我覺得都總有得著, 是否成功亦要睇你小朋友學習態度同埋課程教法岩唔岩佢.

我個仔K3開始讀中英文, 因為佢KG學校係HAPPY SCHOOL, 唔多功課, 我想TRAIN佢習慣日日做功課,學咗一年上小一時我覺得對佢中文, 英文同普通話都有幫助. 普通話我唔駛點同佢温都應付到考試, 英文同中文都識得多D字呢樣幫助己很大. 數學無補底就差D (唔知係咪佢本身對數弱)

binbin仔 發表於 13-10-10 15:57
小女讀緊k2, 平日都幾唔鍾意/好少寫字,好擔心佢上到小學點算,又慢又唔多願,想問上下公民係咪可以train  ...
I think she just started writing. It's important to setup a routine and setup a time limit, say 15 min. Focus on the writing pose. Then focus on the speed first. Even if the writing is ugly, continue to write. Parents don't monitor too much. At the end, find some good letters and praise her and explain why the letter looks good. Then ask her to find 1 or 2 that she think she can make it better. Let her correct by herself.

我仔K2開始公文數, 今年小二.

我覺得對佢對數的理解其實真係無咩幫助架. 不過佢做數學功課會快d, 因為計數快d.

仲有係唔知有無關, 我覺得公文train到佢的專注力.

佢今年D level, 都係每日3張功課, 好慘好慘咁不過佢無話唔上, 我都想同佢停喇.

引用:我仔K2開始公文數,+今年小二.我覺得對佢對

原帖由 kangaroo1101 於 13-10-11 發表
我仔K2開始公文數, 今年小二.

我覺得對佢對數的理解其實真係無咩幫助架. 不過佢做數學功課會快d, 因為計數 ...
很同意你所說公文令小朋友專注力好,計得快.我小朋友K3開始公文數,現P2.也是D,但上個月轉了Enopi,因D教材開始學份數,冇必要咁早學,亞仔有點吃力,現改Enopi ,學下D critical thinking及複雜少少的文字題,效果不錯

Feimum 發表於 13-10-11 13:11
很同意你所說公文令小朋友專注力好,計得快.我小朋友K3開始公文數,現P2.也是D,但上個月轉了Enopi,因D教材 ...

唔好意思, 想問下Enopi的功課量係點呢? 仲有係唔係英文文字題呀?
因為阿仔係中文小學, 我驚英文題佢應付唔到呀.

依家想keep住佢有數計下, 又想減佢的功課量, 又難取捨呀.

小兒都有上公文數, 再加英文, k2-k3上, 而家小一就冇上lu, 因為始終幼稚園時少功課, 輕鬆d, 可訓練下專注力和speed, 一定有幫助o既, 不過對而家數學要解題就真係冇幫忙.

回覆:kangaroo1101 的帖子

比起kumon,功課少好多,佢一日做哂,另外,中文小學不是更應接觸下D英數,計算方法其實一樣

kangaroo1101  Thank you!   發表於 13-10-11 15:24

醒目開學勳章

siutingto 發表於 13-10-11 08:45
係唔interesting, 但我女鍾意D老師,所以佢鍾意返,佢一學識晒所有拼音我就停左個course

...

請問中文公民邊個level是學識晒所有拼音?
另外, 若停了, 會否一段時間後忘記晒D國語拼音?

qoo_pooh 發表於 13-10-11 14:51
請問中文公民邊個level是學識晒所有拼音?
另外, 若停了, 會否一段時間後忘記晒D國語拼音?
...

阿仔幼稚園階段返過kumon, 英同中, 但越返越抗拒,  不停將練習重覆又重覆, 一路做一路唔開心.  中文學拼音幾好, 到升小時因小學中文是用普通話教, 函接得好好, 沒有另外替他找人補學普通話也可順利渡過, 升小學一年級後陸續停了kumon後, 唔使趨迫佢做練習, 一天光晒~

bckwong  我都打算轉仔仔讀拼音!  發表於 13-10-11 17:43
‹ 上一主題|下一主題