用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道, 播道, 優才邊間會比較適合活潑的小朋友? ...
go

真道, 播道, 優才邊間會比較適合活潑的小朋友? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我女以家係國際學校讀緊KINDER
開朗活潑鍾意表演自己
但又十分天真(睇卡通片見到鯊魚都會驚)
打算俾佢學PHONICS,
其他都只係學下DRAWING同BALLET
請問邊間會比例合適?

elbar  優才   發表於 13-10-29 19:44
   2    0    0    0

回覆:真道, 播道, 優才邊間會比較適合活潑的小朋友?

如果你希望小學似國際學校的方式, 三者當中應以真道最接近。

唔識中文,以上三間都唔會考到

引用:唔識中文,以上三間都唔會考到

引用:唔識中文,以上三間都唔會考到

原帖由 AgapePa 於 13-10-29 發表
想請教,考以上學校,需要怎樣的中文程度?能講廣東話ok嗎?要考讀、寫?因我老公想俾呀仔讀國際學校幼稚園,他說考直資最緊要英文好,中文差d冇問題。但我不認同。為此事和他常爭辯。希望大家可以俾d意見我

魚兒小寶貝  正確係中英數都要好  發表於 13-10-29 20:35

回復 yamin 的帖子

錯晒!點會唔考中文,兩文三語係必需,宜家香港有唔少學校正面對中文水準下降既問題,事實係學好中文比英文更難,除非你疊埋心水讀國際學校,否則快d諗諗佢

醒目開學勳章

AgapePa 發表於 13-10-29 17:54

識講流利中文K2初學既中文字都識

對呵, ESF 等國際學校的都要學中文啦, 好似阿仔個間直資有好多Non Chinese, 都在英文+法文之外要學基本中文 (但簡單些的), 上次有個外國小朋友是校園電視台小記者, 都可以用流利中文進行編訪, 好厲害!  所以依家冇得唔注重中文的.

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+13-10-29+發表唔

原帖由 yamin 於 13-10-29 發表
想請教,考以上學校,需要怎樣的中文程度?能講廣東話ok嗎?要考讀、寫?因我老公想俾呀仔讀國際學校幼稚園 ...
優才啲中文頗深,加上普教中,又教詩詞同成語,可能較為吃力。尤其詩詞,並非曉背誦便可,要識用白話寫出一首七言絕句的內容。

都唔知邊個靠害話考小一最緊要英文好就夠!

醒目開學勳章

yamin 發表於 13-10-29 19:03
想請教,考以上學校,需要怎樣的中文程度?能講廣東話ok嗎?要考讀、寫?因我老公想俾呀仔讀國際學校幼稚園 ...
我想中文都唔可以太差所以我搵左間一日有半小時中文既國際KINDER
另+係家會教下同要佢寫
唔可以話我女中文好好
但都未至於太差
相反
英文講就OK, 但認子就好唔得
所以要去上PHONIES了......

回覆:joanthony 的帖子

好感激以上各位給我寶貴的意見。我會認真考慮。joanthony, 你小朋友讀英普班已是好叻好難先考得入。其實半日班幼稚園一個鐘英文,一個鐘中文/普通話,已經好多。其餘時間唱歌、跳舞、食茶點、去洗手/廁所。如果咁樣學中/英文也不夠,唔通真係要上午讀一間幼稚園,下午講另一間先夠?

引用:Quote:yamin+發表於+13-10-29+19:03+想請教

原帖由 crystalpui 於 13-10-29 發表
我想中文都唔可以太差所以我搵左間一日有半小時中文既國際KINDER
另+係家會教下同要佢寫
唔可以話我女中文 ...
我打算講果間是全英文教學。我也考慮買本地幼稚園的中文書在家教呀仔,但聽朋友講呀仔未必受教,因呀仔在家不聽媽咪,他也可能覺得中文難,英文易而抗拒學中文。你覺得會嗎?你囡囡學校不教phonics嗎?我覺得phonics幫助聽、講多d,認字始終靠死記

醒目開學勳章

joanthony 發表於 13-10-29 22:10
你唔好介意, 我見你自己連phonic都串錯, 小朋友認英文字又唔得,即係中英文都麻麻 聽落真係幾間都有止mun水 ...
問心, 我英文好
就唔會送佢去國際啦
而我都知我有不足
所以先會要佢去補下
我女考唔到都仲可以大抽獎OR直升
但因為一直無咩留意小學(因為一路打算直升國際的)
而以家有個細, 2個讀我覺得負擔好大
所以來問下
我想考小學唔會考家長串宇吧?
我ORAL 無寫咁差.....同其他家長/外籍人士傾計係無問題的

引用:+本帖最後由+joanthony+於+13-10-29+22:08+

原帖由 joanthony 於 13-10-29 發表

醒目開學勳章

yamin 發表於 13-10-29 23:57
我打算講果間是全英文教學。我也考慮買本地幼稚園的中文書在家教呀仔,但聽朋友講呀仔未必受教,因呀仔在家 ...
我女都唔係好聽我地教
但佢鍾意出去學野
我話要去上英文班
佢都問我幾時上

我女以家讀R1, 即係LOCAL 既K2
開學時問過老師, 佢話下學期會教
不過我見亞女講係OK的, 對答女流
但睇書, 望住D字
就唔識
我本來都唔太擔心
打算直升, 但我以家有左BB
2個讀國際, 我負擔會好重
所以先睇LOCAL小學同俾亞女去學PHONICS

不過, 中文多多少少都要識
所以, 我會要亞女都識下中文字
但就一定唔夠讀LOCAL小朋友識得多

醒目開學勳章

joanthony 發表於 13-10-29 22:10
你唔好介意, 我見你自己連phonic都串錯, 小朋友認英文字又唔得,即係中英文都麻麻 聽落真係幾間都有止mun水 ...

都多謝你指點
會想下應該點去幫下亞女
謝謝

引用:Quote:joanthony+發表於+13-10-29+22:10+你

原帖由 crystalpui 於 13-10-30 發表
問心, 我英文好
就唔會送佢去國際啦
而我都知我有不足
Crystalpui, 我自己都叫大學畢業,但英文唔係幾好,好chinglish,始終生活上沒有語言環境。好在而家工作經常要講英文和普通話,明白中英文也要好的重要。可能要做怪獸家長啦,上午呀仔讀國際學校,下午讀本地學校。但這樣小朋友就好少時間玩和休息。好唔明,自己以前屋村長大,平平凡凡,乜興趣/音樂都冇學,讀屋村中、小學、幼稚園,後來在香港排名第一的大學畢業。唔通而家小朋友一定要咁辛苦先讀到大學?大學畢業又如何,想能準時放工照顧屋企就轉份人工低d的工,而家仲諗緊做FTM,因信不過外傭

‹ 上一主題|下一主題