用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Victoria vs 北角明慧
go

Victoria vs 北角明慧 [複製鏈接]

Victoria vs 北角明慧,大家點揀?

2    0    0    0

回覆:Victoria vs 北角明慧

我上年放棄了明慧,感覺維記歷史耐啲

Agree wor. Ming Wai is also commercial but victoria has better reputation and kids are more presentable with good language skills

其實...Victoria 一d都唔commercial, 我大囡K3, 一直係零雜費,英文完全唔洗出去補,已教埋phonics, 加埋學校環境(好新好乾淨),我反而覺得超值

引用:其實...Victoria+一d都唔commercial,+我大

原帖由 Jupiter 於 13-11-13 發表
其實...Victoria 一d都唔commercial, 我大囡K3, 一直係零雜費,英文完全唔洗出去補,已教埋phonics, 加埋學 ...
請教邊間Victoria ar? HH?

Lower Kornhill

回覆:Jupiter 的帖子

請問每年交幾多期學費?

為何 非用家 總喜歡說 Victoria是 "commercial"?  它的學費是 all-inclusive.  兒子現讀Vic PN, 課室任何時間也有1 廣東話老師,1英語net,  1普通話net,  加1助教。這語境可助小朋友在毫無壓力及不知不覺下學習語文&會話。 它零雜費,無茶點費等。 我作為學生家長,絕不認為它commercial.  

希望上述有助大家了解多些vic.

irene_the_pooh  Agree, esp on '非用家'!  發表於 13-11-13 11:37

回覆:BooBooYau 的帖子

12期
summer holidays of last yr from around 1x july to 7 aug

係呀,好奇怪當我跟非維記用家说維記係零雜費,佢地都唔信,仲會話“梗係已經包埋喺學費入面啦!“維記每月學費都係4千幾,咁一係学费超平、一係雜费超平。我係用家,有冇雜費我最清楚,又無必要骗人,不過啲非用家成曰話維記commercial,我覺得对維記上下所有用心教育的校長及老師都不公平。

其實我囡PN 到而家k3,英文都只係得閱讀報告功課,同少量phonics遊戲,冇抄寫功課,冇寫過A-Z, 我囡K3前冇出去補英文,我自己屋企教下佢sight word, 而家佢可以自己讀簡單chapter book, 唔識嘅字可自己拼讀。冇咩功課都可以有噤嘅效果,學費係超值!出去學phonics都成千一個月,仲要一星期一小時only.   Sorry for saying that...but I think Vic is not the same level as 明慧,can't compare

Jupiter 發表於 13-11-13 11:15
其實我囡PN 到而家k3,英文都只係得閱讀報告功課,同少量phonics遊戲,冇抄寫功課,冇寫過A-Z, 我囡K3前冇出 ...
請問vic 中文教學又如何?是否也是無抄寫功課,不用死記的?因我想找一間語境好,但能愉快學習,少寫字,不用死記的幼稚園,thanks

我都覺label 一些學校"commercial"好無聊
…………

人地打開門口做生意梗要收你錢喇。大家要接受辦幼稚園確實是一盤
生意……是business……是trade .………………

作·為消費者的家長可以評價學校值得还是不值得讀……你交的學費比到你孩子D乜。

…………………………

論貴,大把學校貴過佢……kingston yew chung braemar hill tutor time,........  咁嗰D全部點計?

要平……大家可以去政府資助學劵學校……大坑真光……大把村校……或去教會學校……肯定樸實。
也有很多好學校。

打算用幾多錢讀幼稚園自己诀定但不要以貶人為樂。

引用:係呀,好奇怪當我跟非維記用家说維記係零雜

原帖由 lalawowo 於 13-11-13 發表
係呀,好奇怪當我跟非維記用家说維記係零雜費,佢地都唔信,仲會話“梗係已經包埋喺學費入面啦!“維記每月 ...
最怕啲人成日用"commercial"去形容一間學校但其實唔知頭唔知路。講真,人話commercial你又話commercial, 真係唔該俾D例子先下判斷啦!你又唔係用家,又點知人哋學校點運作呢?仲要講到好似專業分析咁肯定,真無奈!

好似好多人話york commercial, 從來都只有用家先知係唔係,因為未讀過又點知人哋學校deliver到D咩呢?可能對用家嚟講個價錢係物超所值呢!

利申,非york用家,但因Vic成日俾人話商業化而身同感受。

回復 picture 的帖子

agree!

既然係兩間去比, 即家長係俾得起$, 應該係睇下課程內容, 對小朋友成長等....
記住幼稚園係私校, 佢要自負盈虧的. 搵$係好正常

得罪D講句, 成日comment人地學校commercial既人真係好膚淺, 如果錢都唔俾人賺但又要人地校舍靚, 乾淨, 有NET, 提供茶點, 師生比率低, 師資高... 真係搵你開間黎睇下! 收你四千幾一個月全包都算係咁啦, ... 學樓上話齋, 呢個價比上不足比下有餘囉! 有求有供啫!

以上嘅媽媽唔使咁緊張嘅,我都係聽朋友講完見有人問到俾啲意見啫,完全無心惡意批評任何一間学校,如果你哋有更多资料想分享俾提問嘅人,当然可以提出俾人参考啦。

引用:以上嘅媽媽唔使咁緊張嘅,我都係聽朋友講完

原帖由 Siusammama 於 13-11-13 發表
以上嘅媽媽唔使咁緊張嘅,我都係聽朋友講完見有人問到俾啲意見啫,完全無心惡意批評任何一間学校,如果你哋 ...
是的……
Excuse me

引用:Quote:Jupiter+發表於+13-11-13+11:15+其實

原帖由 天悅 於 13-11-13 發表
請問vic 中文教學又如何?是否也是無抄寫功課,不用死記的?因我想找一間語境好,但能愉快學習,少寫字,不用死記 ...
少少分享。

K1..背誦大量兒歌……小朋友自動波曰唱夜唱
有些附歌詞供有心機的家長幫小朋友認字。

2個月學5嗰中文生字,包括粤,普聽、讀、意思,和寫空氣字。…………不過冇抄寫……k2 k3我吾知。

引用:Quote:Jupiter+發表於+13-11-13+11:15+其實

原帖由 天悅 於 13-11-13 發表
請問vic 中文教學又如何?是否也是無抄寫功課,不用死記的?因我想找一間語境好,但能愉快學習,少寫字,不用死記 ...
忘記了補充一點很重要的就是維多利亞 因為著重啟發但不會操練孩子所以如果 小孩子是 自發 學習型 最適合。

‹ 上一主題|下一主題