用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角民生VS北角明慧
go

北角民生VS北角明慧 [複製鏈接]

兩者相同之處: 兩文三語(NET TEACHER) + 日語興趣班

明慧課程深; 民生課程唔知深唔深
明慧出名過民生
明慧好多唔好COMMENT (話COMMERICAL, 老師無愛心 ETC); 但民生的COMMENT多數POSITIVE(老師有愛心; 地方乾淨D, ETC)

有冇人知民生課程深唔深; 你地又會點揀... THANKS

0    0    0    0

我個女讀緊民生PN...深唔深就唔知....只係知佢返學好開心..

我舊年同樣有呢兩間PN OFFER 最後選了民生, 我仔日日返學都好開心, 又成日返嚟唱歌俾我聽, 上兩星期仲識唱國語歌, 又會講學校發生咩野事~. 學樓上講真係唔知深唔深~只知好開心~~

其實讀民生語文方面..日日都有net....又會PTH 堂...所以中英普我無擔心過
同埋我覺得最緊要佢返開心...哈哈.我就開心

回覆:北角民生VS北角明慧

兩個校長style 好唔同,一個講野吾太叻,一個生壞把囗,睇妳buy 邊個。

我仔上年讀民生PN, 我自己接送返學,感受到學校的老師、校長、嬸嬸、主任,個個都好有愛心,學校環境乾淨,學術方面我覺得ok,英文已讀短句,小朋友都好開心。

明慧出了offer嗎?

阿女讀緊PN班, 日日都好開心. D老師都好NICE.  深唔深就真係唔識比較. 最緊要你自己想要咩.  如果家長係注重學術, 我估明慧會啱你.

我問過民生,英文有jolly phonics. K3教到long vowel sounds . 但未去到blending.都有默書和評估。會教睇試卷。感覺氣氛很happy. 相比明慧,記得簡介會k2己教到long vowel sounds. 中文字都ok深,但見只是播學習的野,少些玩,勞作等。我見明慧掛出來的學生勞作好一般。有無明慧用家講下,小朋友返學開心嗎?谷唔谷?

我知北角明慧COMMENT不太好; 太子的COMMENT很好.
自己其實較喜歡民生; 因為小朋友正在讀緊PN; 但C6比較著重學術, 所以想入明慧.
‹ 上一主題|下一主題