用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中產揀乜好?! 學券定私立?! 答案係: 唔到你揀!! ...
go

中產揀乜好?! 學券定私立?! 答案係: 唔到你揀!! [複製鏈接]

我自覺係中產家庭! (供樓,養車,養狗,養工人,養緊一個小朋友, 仲計劃生多個)
今年第一年同十月出世既囡囡報K1 (舊年無同佢報PN)
結果報左5間學券, 5間私立 (但面試時間撞期, 只IN4間學券;4間私立)

一路睇住EK咁多家長的建議留言! 都曾經好猶豫係咪俾亞囡讀返傳統有學券的村校就算, 因為我無諗住, 亦應該無咁既能力俾佢升讀直資小學, 中學.... (學費雜費條數, 真係諗起都驚)
不過, 亞囡都已經IN左7間, 有4間出左結果 (唔收既都係學券, 收既都係私立)
好明顯亞囡去私立INTERVIEW既時間表現都好D!!!
去有學券既村校都反應麻麻, 好HEA, 唔知係咪連亞囡自己都見到教育設備同師質上的分別...

因為剩返果兩間未IN的都係競爭好激烈的幼稚園, 我諗我已經可以叠埋心水俾亞囡去讀私立!!
唔單止係父母選揀學校, 學校會選揀小朋友, 連你自己的小朋友都會選揀學校!!!

真係俾我個囡吹到BEAR一聲!

Amymichelle  你囡囡都好識揀bor  發表於 13-11-21 20:10
easybring  真係俾我個囡吹到BEAR一聲!  same here   發表於 13-11-20 12:37
   0    0    0    1

回覆:中產揀乜好

根本唔到我地揀,我都幫阿女報咗學券同龍校,學券競爭超激烈,唔係大 b 都幾難有 offer,所以當個個問我點解要讀咁貴,我就話爭唔到平嘅學位!無奈!

有學校收就算啦, 好多野唔到你控制
將來可能會升級加人工, 又或者阿囡叻到有獎學金....唔使你煩呢

dogudiva  係就好了~~  發表於 13-11-20 12:23

直資有學費減免( 由全免到25%), 其他收費多數自選.
而且勁多奬學金. eg. 達標奨, 最高分奬....
讀得私幼, 應該可應付直資中小學

我女超細b, 有私立, 亦有學卷既收....亦有pn (私立) 收佢插班, 我會比佢讀住插班先(都係幾個月). 照計..$4k/mth, 20日, 每日3hrs...平過去playgroup(1堂, 45mins都$240). 佢又開心...讀到上k1, 先諗轉唔轉學卷. 因大女要打頭陣...上到間好既小學...咁細佬有位...就可慳返d, 讀學卷! 如果你case, 照俾佢讀, 但不停同佢apply 轉校.

引用:我自覺係中產家庭!+(供樓,養車,養狗,養工人

原帖由 dogudiva 於 13-11-20 發表
我自覺係中產家庭! (供樓,養車,養狗,養工人,養緊一個小朋友, 仲計劃生多個)
今年第一年同十月出世既囡囡報 ...
我個都係十月細女,都係唔係大把offer 任我揀……不過中產家庭起碼多d機會啦,無學卷收都有私立讀,好過無書讀

dogudiva    發表於 13-11-20 12:22

回覆:dogudiva 的帖子

same case like u, 真系好無奈!

回覆:中產揀乜好?! 學券定私立?! 答案係: 唔到你揀!!

唯有慳自己,咁你又冇學券k1,都冇得揀,而且大部分直資私小都貴唔過私幼。

回覆 phoebewong123 的帖子

咁都係既... 但到時可能又多左一堆補習費, 興趣班的支出!!! 生一個還可以, 兩個就....

我根本無報過任何私立學校,只報四間近屋企的學劵幼稚園,但有三間比offer我,我女仲係11月尾細B,之前無去上過任何playgroup,日日在屋企食瞓玩,其實唔好太緊張,太多面試比小朋友反而不好,一日趕幾場就更加唔好,小朋友都會覺得煩,表現會唔好
仲有讀私立幼稚園唔包一定入到直資同私立小一,可知直資同私立小一入學戰況更激烈,間間都千多人報,家長要訓練到小朋友十項全能週身証書都未必爭到一個位,到直資同私立小一面試,就可見識到真係天外有天,香港好多超能兒童

mcrabbit  同意, 我個 b 都 無 playgroup, 日日在屋企食瞓玩, 12 月 b, 都一樣 interview 表現好好, 是否讀書料都未知, 幼稚園都係想佢開心, 健康  發表於 13-11-20 15:23

回覆:中產揀乜好

試過去間邨校in~個間學校我上ek d人話幾好米同幾個個仔playgroup同學一齊去in~一個住私樓一個住屋邨~我5係住個到公司係附近朝早c6可以送個仔返學先返工~我in個時不停問我家庭背景~又話甘遠乜乜乜~住私樓媽咪未坐底講野已經串佢話佢~反而住屋邨架對佢態度幾好~但出黎架結果係我同住私樓架都收~反而住屋邨架waiting都無~有時邨校都幾勢利

我好認同唔單止學校揀學生﹐
個B自己都揀學校﹐
唔係家長想點就點。

Chirley    發表於 13-11-20 16:46

引用:我根本無報過任何私立學校,只報四間近屋企

原帖由 HappyDay2008 於 13-11-20 發表
我根本無報過任何私立學校,只報四間近屋企的學劵幼稚園,但有三間比offer我,我女仲係11月尾細B,之前無去上過 ...
超能兒童好攪笑,我都唔想做怪獸家長,不過有時都要做!!!我成日提自己當小孩岀世時同自己講過係希望她開心健康地成長,叫自己放鬆點

回覆:HappyDay2008 的帖子

講得好啱,超能兒童太多,而家唔係乜嘢贏在起跑線,係甲組同丙組對決,谷少d都落後人好多。打天才波只係以前年代嘅事,而家個個阿爸阿媽將所有時間資源擺哂落去個小朋友度,少d$少d時間都死

我唔打算升讀小學名校,只打算報讀地區中上程度小學,但我都比小朋友k1讀冇學券學校,因為冇學券課程好d, 語言學習相對強d, 我想小朋友從小打好學習基礎。 另外一個原因係驚小一派位派得差,需要時叩門會有優勢。有d家長選擇讀學券學校,會幫小朋友課餘報語文班或其他學習班,我冇幫小朋友報,因為佢係學校都學到一定程度,課餘時間會帶佢周圍去玩,比佢放鬆下。

我都係中產,諗住小朋友讀冇學券既學校會好D,再報幾間有學券做後備,點知,冇學券既IN得好差,有學券既IN得好好,有offer既都係有學券,IN既過程令我覺得自己井底蛙,原來有學券既唔一定差過冇學卷既學校,感恩心儀學校收咗我小朋友

dogudiva    發表於 13-11-20 16:00

又唔好咁話小朋友,有時interview的老師有冇心引導小朋友答問題/評分準則都會影響結果,未必關小朋友事架

回覆:dogudiva 的帖子

引用:個人對中產嘅定義係:身家起碼五千萬以上,+

我家姐都係咁佢仔11年11月剛生日完即插班讀n順便留埋個k1位起碼有得讀,比得起叫有個後備,而我女係大女但性格慢熱次次in都唔講野而家先等人唔要位先有機會,我就係比唔起私立學費,有時真係唔到你揀

‹ 上一主題|下一主題