用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港真、陳守仁、蔡繼有完全唔同,點揀? ...
go

港真、陳守仁、蔡繼有完全唔同,點揀? [複製鏈接]

港真收咗,陳守仁口頭ok,等一月正式公佈,蔡繼有仲in緊,之前有5間offer都放棄啦。

小朋友聰明、喜歡發問、睇書自學、科學及音樂,體育唔得,基督徒,有時太有個性,遇到太淺或重覆的功課時冇乜動力做。

父母(貪)心願: 愉快學習、好品格、有自信,能學會終生學習的樂趣,能有機會到外國一流大學見識(父母出身屋村中小,但有幸於美國最高學府深造,希望小朋友也有此機會擴闊眼光),學習尊重不同人的性格及文化,凡事感恩。

多謝很多家長分別對各校的寶貴意見,但如果有幸三間都有,唔知點比較,因爲完全唔同方向。但係三間都喜歡:

港真:基督教、品格、上真中應有保障。
陳守仁:upbeat、語境、多完文化、學生多機會發揮。
蔡繼有:IB、語境、愉快學習、個人發展空間大,多數到外國升學。

真心請教!

7    0    0    0

如真係有出國留學的打算及決心,應該 cky 最啱

回覆:ngtak 的帖子

CKY if further study overseas.

為何仍然認定讀cky就一定去外國讀大學呢?

第一屆畢業生一半在港升大學,也算不錯吧!

回覆:港真、陳守仁、蔡繼有完全唔同,點揀?

大學係十多年後的事,有D擔心現在我地安排太多,如果小明友大個喜歡留港讀書,CKY 可能難D出番嚟。

當然前設係CKY收先算,五、六年班時小朋友應該知未來方向係點,到時再考慮轉唔轉番出嚟。

如果CKY冇份,港真、陳守仁點比較?

回覆:eny 的帖子

CKY 行 IB, 香港的大學有幾多配額俾IB生? 仲有其他的中學及 ESF 都係IB.

俾得11年 CKY 學費,相信唔少都會外國升學。

朋友仔 (中三)宜家岩岩英法遊學團返港

引用:港真收咗,陳守仁口頭ok,等一月正式公佈,

原帖由 ngtak 於 13-11-27 發表
港真收咗,陳守仁口頭ok,等一月正式公佈,蔡繼有仲in緊,之前有5間offer都放棄啦。

小朋友聰明、喜歡發問 ...
CKY 的IB是diploma,即中學最後兩年才行,之前考英國IGCSE.所以不在比較三所學校時,尤其陳只有小學,不用著眼Ib否。小女在CKY 六年,我認為學術高,中英文程度高,能說流利中英(英則有美國accents),同學程度高。我選CKY是考慮普通話、英語日後必不可缺,這所學校的語境良好,同學間課餘也會說三語,。德育方面,小朋友鈍品,沒有跟風追星穿戴時尚,當然智能手機差不多人人有,但也只用於溝通,絕少上facebook浪費時間。功課上大部份學生也補一料半科,我本人沒有跟功課,成績中等(我認為小朋友能自理已很不錯)

回覆:港真、陳守仁、蔡繼有完全唔同,點揀?

我會揀港真,留學與否12年後先算,真中好好呀,讀真中都可留學呀!

之前有個報道關於non jupus intake, u might be surprised。 if u havent seen it, 去教育廣場那面爬下舊文。

賬面睇cky好fit, 但它未有track record.  至於tsl, 很多上npl which also offers ib

家長傳返出黎cky ib result平均30分…呢個track record又點睇?

1 Cky
2 Tsl
The other one seem a bit traditional

Seems not high when compare to co ed, but i believe cky will do better in coming yrs

pmapble 發表於 13-11-28 09:36
家長傳返出黎cky ib result平均30分…呢個track record又點睇?
Lei 個係第一年的result, 不可作為track record, 講真我有留意過的新校,真未見過第一二年的公開試成績特別標青,u need to give the school some time to fine tune but i agree its a risk to take.

真道第一年ib38分

http://hongkong.geoschools.com/a ... -hk-ib-results-2013

我在不同的source都聽過cky 30分,在上面既表比較下,似乎係低水平。當然啦,將來可能會進步的,我都想見到佢進步,但似乎當中風險太高了

另外nj 點surprise? 我只見唔少家長話nj 入大學實際上係好少位,好多人講唔同既野

But logos will select the good one for ib while others dse wow

回覆:HaYi 的帖子

回覆:lui 的帖子

CKY 多外藉同學嗎?

引用:宗教又係咪考慮之一呢? +

原帖由 剛果公主 於 13-11-28 發表
宗教又係咪考慮之一呢?
所以我地報基督教或冇宗教學校

HaYi 發表於 13-11-28 10:20
But logos will select the good one for ib while others dse wow
logos dse都不俗
‹ 上一主題|下一主題