用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙大戰玫瑰崗
go

蘇浙大戰玫瑰崗 [複製鏈接]

蘇浙出名專注普通話,重兩文三語,小學部排名高,可惜PN冇校車,日日返學放學要撑斜路。
玫瑰崗名氣大,學習多元化,有西班牙語學(雖然冇乜實際功用),但車程較遠,返學放學時間長。
課程就唔知邊間深d但兩間都好大機會可以直升自己小學。
比拼下兩間都好似差唔多噤!大家點睇?!

7    0    0    0

回覆:蘇浙大戰玫瑰崗

我姨生現讀蘇浙k3,我小孩現讀玫瑰崗k1,相對比下玫瑰崗課程較深。兩間都是好既幼稚園,各有特色,想國語好就揀蘇浙,想英文好就玫瑰崗。

回覆:birdman33 的帖子

玫瑰崗k1取消學券,應會比前更谷。如果想谷小朋友,可選玫瑰崗。

如日後想報讀港島區既名校,玫瑰崗會否適合d呢?

引用:蘇浙出名專注普通話,重兩文三語,小學部排

原帖由 birdman33 於 13-11-29 發表
蘇浙出名專注普通話,重兩文三語,小學部排名高,可惜PN冇校車,日日返學放學要撑斜路。
玫瑰崗名氣大,學 ...
無校車指無自己校車,但仍有保母校車。

引用:Quote:原帖由+birdman33+於+13-11-29+發表

原帖由 SmartCandy 於 13-12-04 發表
無校車指無自己校車,但仍有保母校車。
Icic.... 如果真係要二選一都真係幾頭痕

birdman33 發表於 13-12-7 11:45
Icic.... 如果真係要二選一都真係幾頭痕
Agree..諗緊一月去唔去in蘇浙好..><

回覆 birdman33 的帖子

玫瑰崗係可以PN直上K1, 但蘇浙PN係要重新再考K1, 你地要考慮埋呢個POINT. 因為K1 INTERVIEW係好慘烈, 如果冇後備, 都幾驚架.

引用:回覆+birdman33+的帖子 玫瑰崗係可以PN直

原帖由 catcle 於 13-12-07 發表
回覆 birdman33 的帖子

玫瑰崗係可以PN直上K1, 但蘇浙PN係要重新再考K1, 你地要考慮埋呢個POINT. 因為K1 I ...
蘇浙pn不可直升K1? 我見好幾個post d 媽媽都話係直升的

回覆 bbjanbb 的帖子

我所知係要跟人一齊INTERVIEW, 可能學校有安排係平時IN, 除非今年改咗例收返晒, 我舊年考時已知佢唔係直升, 係要再考K1, 唔係一定收返.

今年pn 學生要 in k1

Hi Catcle..are you sure that RHS pn class can go to K1 directly? If that is the case..I will pick RHS and may not go to have interview with KCS.  Thank you for your information!

Pn 直升k1 is that mean no need to go through the k1 interview in RHS again?

My kid is studying in RHS PN.  Teacher said no need to apply K1 seperately.  We also received payment request hk$660 in Oct for k1 registration.

回覆 良月日希 的帖子

係. 因為今年老師已派留位紙, 而我地亦已交了留位費. 所以如蘇浙有OFFER, 你地要考慮呢個情形. 因為蘇浙唔一定全部收返.  K1競爭比PN係激烈好多.

Thank you so much for the useful information! I forgot to ask the school when I did the registration last month.

蘇浙k1要再in,但大部分收晒,就算waiting只要有誠意都會肯收番,而且日日全普通話同埋外籍老師教英文,我大女尾班車讀緊最後一年有學卷蘇浙k1,language wise真係冇得頂。而家細果個考到RHS am,等緊in 蘇浙,如有幸蘇浙收,到時又要諗點取捨,都幾頭痕。

我想知道如果單從英語方面,會唔會rhs比較優勝呢?因為如果差唔多的話,就可能蘇浙好d,因為普通話都强嘛!

引用:蘇浙k1要再in,但大部分收晒,就算waiting只

原帖由 bbc2010 於 13-12-08 發表
蘇浙k1要再in,但大部分收晒,就算waiting只要有誠意都會肯收番,而且日日全普通話同埋外籍老師教英文,我大 ...
但聽講蘇浙有大概七成非香港人,唔知文化上會唔會有唔同呢?

回覆:birdman33 的帖子

大陸人一定有,有幾多就唔知,但我去接放學同埋我校內既媽媽frd都係香港人同外國人,我囡d frd大部份係混血同香港人。香港地無論幾top幾差既學校,都梗有大陸人喺左近。

‹ 上一主題|下一主題