用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 這一年,聴得最多的說話
go

這一年,聴得最多的說話 [複製鏈接]

身體友人講得最多的說話:「我的孩子應該讀聖XX、X拔、瑪XX •••。」和「你那間不要去讀/註冊。」

telluthetruth  好多人其實已有不錯的OFFER,但身邊總有"八婆"慫恿叫佢地去神校叩門。  發表於 14-6-25 17:18
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:身體友人講得最多的說話:「我的孩子應該讀

原帖由 piyohk 於 13-11-30 發表
身體友人講得最多的說話:「我的孩子應該讀聖XX、X拔、瑪XX •••。」和「那間不要去讀/註冊。」

...
選校好主觀,幾時都係自己做多d功課

引用:Quote:原帖由+piyohk+於+13-11-30+發表身體

原帖由 Charlotte_mom 於 13-11-30 發表
選校好主觀,幾時都係自己做多d功課
最緊要間學校收,因為就算做了多多功課,冇學校收都冇用!

回覆 crazymum 的帖子

So true

piyohk 發表於 13-11-30 16:23
身體友人講得最多的說話:「我的孩子應該讀聖XX、X拔、瑪XX •••。」和「那間不要去讀/註冊。」

...

我的朋友子女大多上高小、中學,已經不知道現今苦況,也不會諸多意見。反而是身邊有同事:「XX唔好架,乜乜乜;YY唔好架,乜乜乜;ZZ聽聞乜乜乜;你做乜唔俾佢讀XX羅,或者XX祿都好呀!」
答完XX羅、XX祿好,但考唔到,仲問有乜理由考唔到
救命!

如果比依家班升小早四五年出世嗰班小朋友, 都係沙士或之後出世, 出生率少好多好多, 考到出名私小或抽到名官津嘅機會率, 跟現在簡直冇得比, 佢哋父母唔明白依家嘅競爭環境, 絕對唔出奇!

你同佢講,你唔做李嘉誠?

回覆:這一年,聴得最多的說話

他們要做李X誠,不緊要,但不要怨天怨地。

我要求小孩(身心)平安健康,請他們也不要妒忌。

siutingto 發表於 13-12-1 12:48
最唔明係點解個個都睇唔起某些小學升中入band 1c, band 1c 都係band 1 已經好好啦,個個都覺得自己仔女一定 ...

仲要講到b1c 係地底泥咁,我自己覺得都ok吖,b1a 唔係個個受得住架嘛~~

回覆:溋溋 的帖子

同意! 就算入到Band 1A但都要好辛苦去keep住唔俾人迫返出來,但六年小學生活就唔會好過!反之入了Band 1C學校的不會太大壓力又有個快樂童年。叻的又可以轉返去再top的學校幾好呀!

好同意。不是個個都是讀書材料。最緊要校風好,有些细路好遲先开腦,唔代表以後做事唔叻。'

别人说什么不重要,最重要是自己識想,一定以孩子的福祉为依归。

我小朋友有點小聰明, 不過我自問唔想同佢日日為左功課摶鬥, 所以寧願揀happy school, 可以培養佢自信心和發展多些興趣

但好多身邊人都話我有問題, 仲講到我咁既想法會連累小朋友, 會變地底泥

點解唔谷小朋友既家長會比怪獸家長更加怪獸

kerkermui  唔駛理人地講乜,你兩公婆無分岐就得!最緊要一家開心!  發表於 14-6-25 19:03
BB312  agree no more  發表於 14-6-25 16:42

溋溋 發表於 13-12-1 13:16
仲要講到b1c 係地底泥咁,我自己覺得都ok吖,b1a 唔係個個受得住架嘛~~
B1C對我黎講都好OK, 同你諗法一樣, 唔係人人受得起, 包括埋同佢温習既阿媽, 即係我~~~

同意……點解唔谷都叫怪獸?
I believed kid with happy life is more important.

呢年我講最多嘅係,我地選擇咗間最啱女女嘅學校,希望女女讀得開心又唔hea。反正d 3姑6婆都唔識間學校,費事浪費時間講太多。

siutingto 發表於 13-12-1 12:48
最唔明係點解個個都睇唔起某些小學升中入band 1c, band 1c 都係band 1 已經好好啦,個個都覺得自己仔女一定 ...
既然你都係band 2A出身, 都覺得好, 咁點解你要用band 1C嚟做例子, 咪係你內心深處都覺得band 1至好囉, 不過人哋係1A, 你係1C啫。我就唔同喇, 我都係band 2A出身, 依家將個女塞埋入母校讀, 都不知幾咁輕鬆兼開心,今年9月, 又計劃塞埋阿女2號入去, 呢啲用行動支持既, 先至係睇得起自己既band 2學校。

piyohk 發表於 13-11-30 16:23
身體友人講得最多的說話:「我的孩子應該讀聖XX、X拔、瑪XX •••。」和「你那間不要去讀/註冊。」
我都有聽過呢D咁既說話, 但係我真係好想講, 鬼唔知咩, 有其他選擇我實走架, D人講黎都多餘既,
‹ 上一主題|下一主題