用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 調查:六成學生讀書不快樂 星島日報
樓主: zooweemama
go

調查:六成學生讀書不快樂 星島日報 [複製鏈接]

回覆:kk6076 的帖子

那麼勤力都叫做賴!

回覆:調查:六成學生讀書不快樂 星島日報

K型社會……

表妹入U住宿舍D人早上多數繼續睡,下午起床搞活動, ,夜晚唔知D學生搞乜,無2、3點都吾瞓覺。

表妹是正常人,两個星期支持佢地唔住走為上着。

自己在外國讀書,聽到不但嚇親亦好嬲,浪費我地交税D$。。

香港真係冇前途……該玩的幼童冇得玩……應認真讀書D人就掛住搞PR揾 Part time.

永遠錯的時候做錯的事!

man06  agree  發表於 14-1-9 09:42

引用:DSE的課程又真是太多了,以首兩屆來說,幾

原帖由 Band5 於 13-12-04 發表
DSE的課程又真是太多了,以首兩屆來說,幾乎沒有學校是不需要暑假補課的,教都唔夠時間教,又點有時間溫習 ...
直覺DSE好垃圾

picture 發表於 13-12-6 20:43
直覺DSE好垃圾
唔係直覺,都好接近事實,問題在NSS而非DSE,學制及課程出問題,而非單純考試!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

skkeung 發表於 13-12-4 08:16
讀書要天份,她的能力是50,60,70,定80,就要接受!我的意思是這樣!
我比較貪心,女兒是50,我希望憑家長之力將她變70。

回覆 eviepa 的帖子

讀書不是講天份,如果講天份,從day one 開始,我們甚麼也不必做了。
講書要的是韌力、動力,態度。幾乎所有學生高中時,也要咪書,睡得少!如果當時態度正確,動力十足,必然可急促提升的。evipa,加油!貪心是應該的!

引用:Quote:skkeung+發表於+13-12-4+08:16+讀書

原帖由 eviepa 於 13-12-07 發表
我比較貪心,女兒是50,我希望憑家長之力將她變70。
小學可以!補習+多做練習!但中學無用的!

回覆 skkeung 的帖子

我的想法相反,小學大量補習、做練習,只能獲得高分的假象,對實際學業無大幫助。反而中學時,需要一個相當大量的操練,尤其是理科。

回覆:調查:六成學生讀書不快樂 星島日報

我們要求同他自已要求,天淵之别!

回覆:eviepa 的帖子

是否因為你是文科出身的關係?

理科唔通,死操都進步有限!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

理科,要略懂不難。但要融滙通,則要做很多課本以外的練習,尤其是歷届試題。讀中學時,能入大學的理科同學,莫不經常日操夜操的。

回覆:Band5 的帖子

覆Macro-ma的短評:

DSE第一屆當然受各方關注,對有目共睹的問題自然要作出對策,只是第二屆就不能受惠了。

第一屆考生做白老鼠,辛苦之餘卻較受優待,如中學投放較多資源,大學入學較寬鬆,但第二屆及之後就無此厚待了!

以我所知,部份科目在第三屆已減課程了,但我沒有留意詳情,所以不知影響多大!

因我女兒是第二屆,所以感受較深!

kitbebe 發表於 13-12-3 23:18
你有子女讀中學嗎我已放手阿女自動運作, 無奈她自己也有要求的, 學校給的功課和測驗默書, 難道 ...

我囡中一晚晚12點先做完功課及溫習, 最近考試, 當然要通頂啦.

Band5 發表於 13-12-4 20:29
是否輕鬆學習,都好睇個人,同一份功課,有人做15分鐘,有人做兩個鐘,如果學校再要又太嚴,就有更多學生會 ...

上到中學, 好多功課根本無對, 錯左都唔識改, 到考試前2天, 老師才派答案, 要死背. 這樣的生活健康嗎

有些中學好少功課, 到考試後就知死, 好多人唔合格

我小朋友的學校中文考10幾課, 小朋友溫左幾日但都唔合格, 係全班唔合格. 老師都說學校唔會跟練習出題目的, 題目只問你認為...請分析...請思考...所以令小朋友都超級失望, 無晒信心.

引用:Quote:kitbebe+發表於+13-12-3+23:18+你有

原帖由 man06 於 14-01-09 發表
我囡中一晚晚12點先做完功課及溫習, 最近考試, 當然要通頂啦.
中一要通頂,日日做到半夜,點頂到大學?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 14-1-9 13:41
上年都見過有post話個女中一要通頂温書,有些連平曰做功課都要經常做到12時,咁的情况都幾常見,我小朋友今年九月升中,有些擔心

shadeslayer 發表於 14-1-9 13:41

真的無想過會這麼辛苦, 有人話F.2會好一些喎, 希望係啦!

回覆:man06 的帖子

妳囡囡读地区名校还是传统成绩好劲那种名校?
中一已经有这个斗心意志,很利害啊!
受学校气氛影响?
不过也不忘多休息啊!

‹ 上一主題|下一主題