用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs York
go

KV vs York [複製鏈接]

收到KV offer, 現讀York PN, 小朋友每日開心番學,見佢有時係屋企會講英文,覺得York幾好, 請問KV派小結果怎樣.

1    0    0    0

引用:收到KV+offer,+現讀York+PN,+小朋友每日開

原帖由 inamoriizumi 於 13-12-02 發表
收到KV offer, 現讀York PN, 小朋友每日開心番學,見佢有時係屋企會講英文,覺得York幾好, 請問KV派小結果怎 ...
小學派位同讀邊問kg無關

回覆 inamoriizumi 的帖子

我看你寫的,直覺上york適合你些,re kv, 叩門的成績通常很好,和我只可以講,我小孩會報:正副班長都是kv生,覺得他們很叻。

樓主要分清楚叩門同派位係兩回事..
叩門係真有實力, 派位到時去到名校考包尾都無意思...
現在仲依賴派位.. ?

回覆:KV vs York

不是派位果D,意指KV考入私小既情況

引用:不是派位果D,意指KV考入私小既情況 +

原帖由 inamoriizumi 於 13-12-03 發表
不是派位果D,意指KV考入私小既情況
其實間間幼稚園都有人全軍覆沒,KV都有。揀合適你小朋友的更重要。以我仔為例,佢唔怕醜,喜歡說話,好學,專主力強,我當年㨂KV俾佢。相反,如果我仔害羞,唔主動,內歛,我會㨂SC俾佢(我冇考York)。知識學術可以在家透過閱讀増進。叩門我相信KV一定穩陣D,做慣paper.

樓主, 呢兩間係完全唔同既糼稚園...坦白講級數都唔同, KV 屬於學術型, 如果你既目標係傳統名小, 揀佢係一定既,因為去叩門考卷,佢實在比較有把握.... 至於York, 佢集中谷英文, 教學比較活動, 如果你想小朋友大日讀直資/ IB學校, 可以揀佢, 不過好睇你小朋友係邊一類, 同埋如果係KV vs SC, 會比較值得比較.... (不喜勿插)

回覆:bbalau 的帖子

Bbalau   kv  sc 揀你    但有9成人都係俾kv sc揀  仲要得個桔

引用:Bbalau+++kv++sc+揀你++++但有9成人都係俾k

原帖由 Vlone778 於 13-12-03 發表
Bbalau   kv  sc 揀你    但有9成人都係俾kv sc揀  仲要得個桔
樓主現在有得㨂啊。

可能樓主無IN SC呢!我都覺得可以一比,因為一間重中數, 一間重英文,睇下樓主著重邊一方面啦

其實我想帶出性格對考直資私小好重要,如只得硬知識,但內歛害羞,好蝕底。

SC 冇揀我個小朋友,所以無得比,純粹覺得小朋友係York讀得開心, 老師又幾好,怕佢要重新適應.當然完全明白KV的優勢

york is ok ; except rather market oriented, and is it worth the money is a questionable

我同事2個小朋友york畢業   現就讀宣小   完全勝任有餘  所以york係有佢優勝之處

I think concentration and fine motoring can be trained. My girl's fine motoring was weak in K1, but then she managed well afterwards. When she entered P1, she was selected to represent the school to participate in pencil calligraphy competition.
Twins 媽咪

我個仔以前都係讀york,最後都𨍭校,整體上york 係俾到好多野你,但細心想想又好像不是俾到喎!學校每星期派番來的圖書舊,我不是指書本身的新淨程度,而是內容,竟然是九十年代出品的故事書,反觀KV的故事書係這幾年的出品!

等我check check 先,每個星期三佢都有書番

好書邊有分年代  何況係小朋友書

rysu0002  agree, 出版社經常改少少當作新VERSION, 所以書新舊好難區分  發表於 13-12-4 11:07
‹ 上一主題|下一主題