用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一功課一問
go

小一功課一問 [複製鏈接]

請問甘多媽媽/爸爸,小一生如能自己按時做完功課,OK嗎?但衰在--------
一定要跟、check 錯、作句就更加要教先可以見人。天天如此!
你地點睇?如何改善?有冇家長小朋友吾使跟㗎?

0    0    0    0

我只係check有無做齊,至於有無做錯,見到就提她們,見唔到就算,其實好多時我都無睇內容,只有派番做改正就再remind下她們唔好再犯錯,始終老師改好過我改,有錯的話老師改的印象會深刻D,反正功課錯好過考試先至來錯
Twins 媽咪

醒目開學勳章

引用:我只係check有無做齊,至於有無做錯,見到就

原帖由 fc926 於 13-12-05 發表
我只係check有無做齊,至於有無做錯,見到就提她們,見唔到就算,其實好多時我都無睇內容,只有派番做改正就再re ...
同意,我都唔捉佢錯,檢查做齊就ok!

可以自己完成已唔錯, 做錯的你要搞清楚到底係唔小心錯定係唔識錯.  唔小心錯的話, 你鍾意佢改又得, 由得佢返去比老師話錯又得, 個人取態, 但如果睇到佢唔識而錯, 咁要再教架, 積埋太多以後好難跟上架.

自己做哂好叻ga la

回覆:小一功課一問

回覆:ic07 的帖子

小一生?即是幼稚園畢業幾個月吧了。

如能自己按時做完功課已是很好的了,給點耐性循序漸進吧。

回覆:iceunice 的帖子

Thanks 各位媽媽們!我會被多d耐心、慢慢、慢慢教。真係急都急不來。

可以check 下有無漏做,但唔好改錯處!
通常老師會叫佢地改正就會深刻d !
如果家長叫佢地改,下次都會錯!

引用:可以check+下有無漏做,但唔好改錯處! 通

原帖由 ayvicki 於 13-12-05 發表
可以check 下有無漏做,但唔好改錯處!
通常老師會叫佢地改正就會深刻d !
如果家長叫佢地改,下次都會錯!
試過吾改他的錯,之後的功課中係錯。到底他們係吾係 腦筍未生埋?有無過來人可以教下到底幾時會改善?晚晚追功課,好攰!

引用:Quote:原帖由+ayvicki+於+13-12-05+發表可

原帖由 ic07 於 13-12-05 發表
試過吾改他的錯,之後的功課中係錯。到底他們係吾係 腦筍未生埋?有無過來人可以教下到底幾時會改善?晚晚 ...
我会check会改,一来節省下一天改正时间,二来我会清楚了解孩子做错什麼及详细指導~~若等老師批阅后才改正,通常孩子不會仔細看,草草做了改正便算

回覆:ic07 的帖子

因為他們指意家長會看、會幫他們!
所以最好唔理,等老師批改後再同他們解釋為何錯,想做好些!
有時多鼓勵好重要,如寫字就讚佢寫個字大細合當,好工整
如計算,啱果題就讚佢用心計算,讚他如果用心計,應該會啱晒等!
用係我個仔坐唔定阿仔身上就好work , 讚完佢乖乖做晒一頁先行開

在乖的小朋友是可以只檢查有冇齊

但好多不定的小朋友, 尤其是男仔, 要check 下錯, 即時指出錯會好些, 因為不睇番來全部交x , 佢會冇晒心機做下一份, 佢地好興心想是做都全錯, 同學見又會笑佢, 佢更會放 "pair", 負面的多過正面的.  

最重要是教導孩子有自覺性责任感,否则縱然家長不要求改正孩子也不会認真做功課~~对於有自覺性的孩子,無論家長檢查与否也会認真做,若家長能先指出错處讓孩子改正,则可減輕孩子翌日抄寫改正的功課壓力,騰出更多时间、有更佳情緒去阅讀或作其他活動~

引用:在乖的小朋友是可以只檢查有冇齊+但好多不

原帖由 HaYi 於 13-12-06 發表
在乖的小朋友是可以只檢查有冇齊

但好多不定的小朋友, 尤其是男仔, 要check 下錯, 即時指出錯會好些, 因 ...
我意見和你相反,对於乖的,有责任心的孩子才会指出错處,讓孩子改正; 而对於無自覺性的孩子根本無需浪费气力去叫他/她改,只需检查有否做漏便可以了,就讓老師要求他/她改正作懲罰

我覺得家長改正時的參與緊要過交功課前幫小朋友改,因為小朋友可以嘗試自己的方法先.  改正唔系改左就算,而要真正知道錯的原因才是改正,所以想小朋友學到野,家長一定要做改正時跟進.
Twins 媽咪

每個小孩和課程要求都不吧,in general, 我也覺得父母at some stage 須要放手,但循步漸進。

唉! 我嗰個要督住先做, 如果全部由佢自己做應該有一半以上係錯或冇做喎!!! 咁大家又可唔可以接受呀?
‹ 上一主題|下一主題