用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小四才轉校?
go

升小四才轉校? [複製鏈接]

正苦惱應否轉校,囝囝學校是傳統官小,有聯屬中學,但功課超多,平日多是8,9份,甚至10幾份,加上本人是中學老師,深覺傳統小學的教法並非栽培人面對將來的DSE,故想轉一些活動性教學或IB 的學校,但又怕決定錯誤。

5    0    0    0
開心寶寶祉翹仔[/url]

回覆:tabo817 的帖子

As u are a teacher , i support your decision

其實入去之前應該都知道該學校多唔多功課啦! 而家小四先黎轉, 可能小朋友冇左班同學仔而唔開心喎! 三思!

對呵, 如果你是中學老師而在教一間傳統名校, 更應清楚現時傳統的取分方程式在將來是否夠用.

我自己就覺得除非傳統名校有很大的改革, 否則如我們舊時的模式, 就算小學成績好可以入Band 1 A 中學, 小朋友具備的能力可能仍是只在書面上及學術取分上, 個人的技養同新時代未必可以相配.   

我所指基本上是自學的慾望, 批判及分析, 及付以行動的能力.   我記得我讀書算是一個乖小朋友,學術上 無需家長幫手, 亦無補習, 只是為了取高分, 往往尋求老師想要的答案, 有很大的學習并不是有效的.   成績是可以, 但在大學才意識到要加強分析同present 能力, 邊學邊用才是長遠之道.   

有時在傳統學校, 尤其是名校, 老師學生都難以跳出原本的框架, 所以我較傾向一些有特色理念的直資私立. 因佢地的改革空間相對大些. 希望慢慢會較傳統的更優勝.  

唔清楚你所讀的是哪一類官小,但所見官小比部份狂谷的津小己算少功課。以我工作的一間為例,表面看有約十份功課,但每天有超過一小時功輔時間已完成近半至過半功課,反而要教小朋友怎樣善用這時段來處理最難做的功課‧

最擔心的是小朋友只是由一個火坑跳到另一個火坑。

有些標榜活動的學校到小五六都是力谷狂谷,甚至一條龍無升中包袱也有這情況,相信你也明白中學對intake quality非常緊張,一條龍就更擔心小學部誤了中學部。都是多看一點學校的狀況。
愛收集舊書包、背囊的傻人

回覆:tabo817 的帖子

根據某大學做過的研究,活動教學初期成效明顯,但継續下去就比傳統教學遜色很多。IB就大人幫細路做project 做死,看你想要什麼。大家同行,我明你想什麼,ib其實要家長的幫助更多,課程更空泛,唔知奌跟。

我只係一個普通在職小4學生媽咪, IB好唔好我唔知, 但係小三四已經有一班熟識既同學仔, 學習環境, 要轉校, 先要小朋友同意, 同埋如果小朋友慢熱, 就真係要諗清楚, 至於功課, 正如之前的家長講, 時間運用好緊要, 功課量反而係其次, 好似我個女, 5,6樣功課又係做咁耐, 個日得2樣功課都係做咁耐, 因為鍾意拖........... 本來15分鐘可以做完既功課, 可以做1個鐘

tabo817,

我小朋友走的學習之路剛與你相反, 小五時由一間一條龍中小學高中行IB學制的學校, 轉讀傳統津校, 現在女兒已經是中二生了. 回顧這條路, 慶幸女兒同意我們的選擇, 亦認同傳統學校更適合她. 我極力推薦你看看以下在高中教育版, 資深網友ANCHAN59的IB討論, 你可更清楚了解, IB學制及是否適合你的小朋友.
http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=1

醒目開學勳章 王國長老

去活動教學學校, 同去IB學校, 又有唔同考慮了, 要想清楚
係轉的話, 都係時候PLAN, 有D學校尤其龍校, 高小未必接受插班

引用:其實入去之前應該都知道該學校多唔多功課啦

原帖由 silvia_ng 於 13-12-10 發表
其實入去之前應該都知道該學校多唔多功課啦! 而家小四先黎轉, 可能小朋友冇左班同學仔而唔開心喎! 三思! ...
同意!
呢樣亦都係小朋友返學嘅原動力!

引用:根據某大學做過的研究,活動教學初期成效明

回覆:IloveJJ 的帖子

應是根基不夠穩,例如傳統教grammar,打好個底,悶就悶啲,但寫作犯錯較少;但活動教學較注重聽講和小組活動,學生文法不行,寫作也易失分。好多嘢是需要背的,這是覌察得來。正如中國人背乘數表,但外國人不背,數學有背乘數表嘅叻啲!

‹ 上一主題|下一主題