用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生宗教氣氛如何?
go

民生宗教氣氛如何? [複製鏈接]

民生宗教氣氛如何?有無聖經堂,有宗教活動嗎?會教小朋友祈禱,讀經嗎?

1    0    0    0

回覆:Aprilbaby 的帖子

幼稚園無常規嘅聖經堂,不過會教小朋友祈禱,上早會時會唱聖詩。仲有本宗教書叫「七彩小種籽」,會用聖經話語教導小朋友,用於日常生活!

“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

引用:幼稚園無常規嘅聖經堂,不過會教小朋友祈禱

原帖由 viandes 於 13-12-12 發表
幼稚園無常規嘅聖經堂,不過會教小朋友祈禱,上早會時會唱聖詩。仲有本宗教書叫「七彩小種籽」,會用聖經話 ...
thanks

回覆:民生宗教氣氛如何?

我覺得ok,佢返黎會唱may姐姐的兒歌,果日佢講左摩西過紅海故事俾我聽,佢話係早會聽過這故事

引用:我覺得ok,佢返黎會唱may姐姐的兒歌,果日

原帖由 eebabyma 於 13-12-13 發表
我覺得ok,佢返黎會唱may姐姐的兒歌,果日佢講左摩西過紅海故事俾我聽,佢話係早會聽過這故事

...

回覆 Aprilbaby 的帖子

間中有早會,阿仔識唱不少詩歌。

I think all/most of the teachers are christians. They have to teach students pray before meal and teach them bible quote.
‹ 上一主題|下一主題