用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 現今小學教育
go

現今小學教育 [複製鏈接]

我仔仔現在歲幾,最近開始interview 幼稚園。因為唔同類型嘅幼稚園target 唔同類型嘅小學,所以想了解多D現今不同類型小學嘅教育方式。我地以前細個嗰陣係填鴨式教育,老師齋講,我地齋聽,老師極少鼓勵係課堂上討論。其實而家係咪一樣?定係比以前活動教學多好多?官/津校同直資/私校係教學方式上係咪好唔同?我唔係好清楚,所以想請教下,謝謝!

0    0    1    0

小女是津小生, 津小與30年前是有少許分別的, 從前會於小息時於台上領獎(打手板), 現在最多罰企.  填鴨是津小之指定港式家常菜餚, 保持不變, 味道依然.  課堂是用來追趕教學課程的, 有舉手發問的機會已是難能可貴, 討論…我諗年中三幾次或許會有, 正如你所言, 上課依舊老師講, 學生聽.  即使由半日制改為全日制, 亦不覺課堂時間充裕左.  現時, 每星期有一堂較為互動的外籍老師英語課, 多了一體一藝及個人認為不錯的網上練習.  其餘唔覺有變.

回覆:現今小學教育

現在小學所學的範圍及深度較以廣及難!若你追不上,小朋友都幾慘!

同以前80年代津校比, 教法一樣填鴨, 內容深了幾級, 功課多了幾級, 個人潛能要求多了十幾級, 時間緊迫多了百幾級, 父母嘔血多了十幾桶, 小朋友痛苦中學習多了十幾級....

Gagagogo  很好笑,但又講得對  發表於 13-12-20 13:56
nieualma  辛苦的一代  發表於 13-12-16 15:41

教同考好唔同,此情况一般在中學才出現但現小學已是這樣!

回覆 kp_sin2001 的帖子

完全同意你所講...只可以講既然選擇得津校 , 無辦法
唯有硬吞

回覆 Busybody! 的帖子

It's really difficult!!!

謝謝大家嘅分享。而家做小學生真係好似好慘咁 .....

引用:同以前80年代津校比,+教法一樣填鴨,+內容深

我覺得現在的教育是假活動教學,好多學科都有活動功課如資料搜集、presentation、網上功課。但又不衡量小朋友的時間,結果係又填鴨功課又活動功課,如沒有家長協助(所謂親子,根本是父母做),好多活動小朋友係冇能力獨立完成。做一個做齊功課的小朋友,必須父母幫手,做父母好似又再讀小學課程咁,深到會錯嘅。有時寧願做隻填鴨,總比排山倒海的專題報告呀、資料搜集呀來得輕鬆。

教法一樣填鴨, 內容深了幾級, 功課和練習多了幾倍, 再加每天完成中英數網上功課,

還有閱讀計畫, 新聞一得, 一生多體藝

我惗不能一蓋而論,現今小學咩花款都有,你要花心思睇,同時記下重點。

間間唔一樣,你要慢慢做功課。

我個人一早決定為小朋友選一條輕鬆的路、由幼稚園開始已經選重啓發、鼓勵主動學習的學校。幸運地、當年所選擇的KG到小學都能做到這兩點。
‹ 上一主題|下一主題