用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我想唔做野,全家取綜援,好嗎?
樓主: samhongkong
go

我想唔做野,全家取綜援,好嗎?   [複製鏈接]

回覆:我想唔做野,全家取綜援,好嗎?

咁不如去津校例華仁,瑪利诺,la 沙做校工!

入到呢類好學校咪唔洗讀直資law

picture 發表於 13-12-17 21:05
咁不如去津校例華仁,瑪利诺,la 沙做校工!

入到呢類好學校咪唔洗讀直資law

咁易入到去做校工?有無更建設性提議

回覆:samhongkong 的帖子

比你仔女入到直資,免費讀十二年又如何?大學學費又如何?到時想出國都吾得?綜緩有幾錢?得一萬到,想比小孩好少少既生活都無。再者,你而家有公屋住未?四人公屋至少排五年,無公屋得綜緩住套房讀直資?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回覆 samhongkong 的帖子

講笑呀,點解一定要讀直資和私校,如你讀呢D學校,小朋友更無地自容...

引用:+本帖最後由+samhongkong+於+13-12-17+19:5

原帖由 samhongkong 於 13-12-17 發表

家庭收入超過直資學校的資助範圍,沒有資助下送兩個小 ...
直資都有平,嶺小好平,以現今物價高企一家四囗揾三萬五一個月想兩個小孩讀五千一個月既直資名校?睇餸食飯好。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

哈哈。我早輪都有同朋友講笑講開同樣o既“大計“

我讀几年私校都冇車船津貼FORM派比家長,所有政府津貼都冇派,如你讀而攞綜援相信你小朋友一定吾好受,佢要主動問老師取表,老師之間也會有說話.
另一方面直資什費好多,你所謂的課外活動,好多都冇得CLAIM,因綜援上英文班系要指定個D課程先有,游水,學樂器等等系冇,你冇以為咁多褔利.
攞關愛基金食飯張飯單也有張紙貼住系關愛基金代比.所有一齊以前系私校冇見過.轉校後亞仔先知有些人系吾使錢食飯等等...但如系私校直資未听聞過.

SaBB 發表於 13-12-17 21:30
比你仔女入到直資,免費讀十二年又如何?大學學費又如何?到時想出國都吾得?綜緩有幾錢?得一萬到,想比小 ...

大學有Grand&Loan,唔洗錢讀書之外,還有生活津貼,讀完書唔還錢都耐我唔何!
問題係住屋,好彩我兩年前賣左樓,可以即時申請公屋。
一萬唔緊要,我可以兩公婆走水貨,一日走幾次,一個月都應該有幾千一萬,賣樓筆錢作不時之需,或樓市大跌時買樓收租,租金一定比公屋租金多。咁就可以比好生活小朋友啦

Pathetic!

chrischeung 發表於 13-12-17 21:44

我讀几年私校都冇車船津貼FORM派比家長,所有政府津貼都冇派,如你讀而攞綜援相信 ...

千金難買少年窮,等小朋友知道屋企幾窮都要公佢讀名校,都唔錯。
遊水,舞導,樂器,市政局有,只係幾十一百。

我都識一個家長攞綜緩讀私小, (係私小). 一年學費約$25,000  住公屋,
又有補英文, 她説被社署勸轉校, 但堅持唔轉, 又吹她唔賬.
都唔知條數點計

引用:+本帖最後由+samhongkong+於+13-12-17+21:5

原帖由 samhongkong 於 13-12-17 發表
係罗,既然你觉得等政府养咁正,仔女洗乜讀書咁辛苦?等佢地大左又学父母領综缓就得啦!

其實你囝囡點解一定要英文班,學乜學乜呢?既然一心都等政府養,使鬼搞咁多,是但有書讀有屋住咪得。仲有綜緩有資産尚限

chrischeung 發表於 13-12-17 21:44

我讀几年私校都冇車船津貼FORM派比家長,所有政府津貼都冇派,如你讀而攞綜援相信 ...

唔好以為攞綜援D人怕人知, 我識個綜援家長係唔介意比人知, 還主動對人講, 攞綜援都讀得起私小

你咪去lor
試幾個月就知味道,你估綜援一個人1,2千蚊,真係咁好駛呀。
如果係咁,一早個個香港人走去拎綜援啦,你估現在d人好有骨氣咩?
點解有d綜援人士過得咁滋潤,係因為佢自己有錢有收入,簡單來講,係呃綜援。
真係靠綜援生活,絕對唔會好似3.5萬家庭收入咁.

yiyiyima  正解  發表於 13-12-20 11:37

呢D叫不勞而獲, 我唔會教我小朋友咁做. 讀幾多書都冇用啦

人地咁做你就咁做, 唔通唔啱嘅野多人去做就變成可以接受?!

如果德育教得唔好, 俾便你讀名校又點? 出到嚟咪一樣冇用! 我只係可憐你的小朋友, 因為如果你有咁嘅思想, 佢地一定已經學到你唔少野. 呢D就真係"輸在起跑線"!!!!!

Gerard 發表於 13-12-17 22:33
其實……樓主只是玩曲線,對嗎?

入戲喇! 跟樓主吹吓囉.

samhongkong 發表於 13-12-17 20:22
If I dont tell them,they'll never know.
Moreover I think I am great because I give up self-esteem ...
If you think you're truly great, you would work harder and earn more money for your children.  Don't blame it on your children, you are just plain lazy and do not want to work.  

你咁樣嘅價值觀會影響你嘅仔女。

‹ 上一主題|下一主題