用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我想唔做野,全家取綜援,好嗎?
樓主: samhongkong
go

我想唔做野,全家取綜援,好嗎?   [複製鏈接]

引用:Quote:Aprilbaby+發表於+13-12-17+20:32+我

原帖由 samhongkong 於 13-12-17 發表
當然係學校收左,我先 resign 啦!

而且,我想信學校唔敢歧視我地,佢唔驚我告佢?學校返而會用綜援戶做 ...
學校又唔會歧視嘅!
但樓主你講真㗎!?

不過,據我所知,啲細路無乜英文班上係可以同政府攞番$$!
四個人,都有九千倒綜緩嘅!但政府真係會逼你去做嘢!除非你真係打跛雙腳啦!

引用:+本帖最後由+samhongkong+於+13-12-17+21:5

儲蓄不多過四萬呀老兄!
仲計埋你啲$$唔見的速度!
例如你有一百萬,政府估你一個月用兩萬,咁政府就會批你綜緩,但五十個月後先開始比$$你!
你自己諗啦!
政府部門咁多人,人哋點會諗唔到!
仲會不定時上門check, 睇吓你會唔會去咗番工/走貨!

考直資要申請免學費,有浲貼,我就唔知点做。
官津校會比表你填,阿仔學校家教會代支所有活勳費用!
其實 samhongkong  你咁有創意,不如找方向協助,做個特稿!
包你資訊爆棚!

回覆:我想唔做野,全家取綜援,好嗎?

其實樓主是睇完新聞受了刺激,想發洩一下,大家不要太認真

:-) waiwai

nicee 發表於 13-12-17 22:45
法x要咁玩,大家都無可耐何!
外国好似要做過野交過税先有得拿救濟。
都係好方法。

請勿質疑法官的判決,終院首席法官是由英名的特首大人委任的。這樣的判決才是合情合理。香港同胞理應幫助新香港人融入社會嘛!

莊豐源案也判得合情合理,君不見此案以後,香港多左好多心向內地的新香港人?要香港民心回歸,這是最好方法。

SaBB 發表於 13-12-17 23:04
申請公屋四人單位等四,五,七年,你小朋友幾歲?

四人家庭好似有三房,我唔要三房要兩房,會唔會快D?
唔係有D兇宅無人要嗎?如果我申請果D,可唔可以即時入住?

禁認真既你地,玩禁耐~~~
樓主要做,洗乜喺度徵求各位意見?

Irismammy 發表於 13-12-18 01:30
儲蓄不多過四萬呀老兄!
仲計埋你啲$$唔見的速度!
例如你有一百萬,政府估你一個月用兩萬,咁政府就會批你 ...

我會咁儍話比政府知我有錢嗎?D錢更係擺係親友度或者收埋唔比人知啦!
迫我返工就日日遟到早退,唔做野博抄尤,學D賓賓咁,政府無我辦法既。
邊個話我唔係屋企就係番工或走水貨,我都係人,都可以出街娛樂吧!

引用:+本帖最後由+samhongkong+於+13-12-17+19:5

家庭收入超過直資學校的資助範圍,沒有資助下送兩個小 ...
寸政府,哈哈

AgapePa 發表於 13-12-17 22:04
我都識一個家長攞綜緩讀私小, (係私小). 一年學費約$25,000  住公屋,
又有補英文, 她説被社署勸轉校, 但堅 ...

一個取綜援都可以讀直資,補英文的好例子,我好想請教那位家長,指點迷津。

samhongkong 發表於 13-12-18 07:50
請勿質疑法官的判決,終院首席法官是由英名的特首大人委任的。這樣的判決才是合情合理。香港同胞理應幫助 ...
我都唔明點解d人咁驚國教,根本上e加hk係共產主意過大6。
Note, 我都係無聊吹下水,大家唔好咁認真。

feiji 發表於 13-12-18 00:47
但你的努力會成為你孩子的榜樣,將來他亦會為你而自豪。加油!

我真係唔想D細路學我,講原則,講公義,最終只會乞食。
我希望我D細路親政府,親中央,將來飛黃騰達,光宗耀祖!

引用:Quote:SaBB+發表於+13-12-17+23:04+申請公

原帖由 samhongkong 於 13-12-18 發表
唔係有D兇宅無人要嗎?如果我申請果D,可唔可以即時 ...
四人家庭有三房?發夢。公屋無得你揀,四人就要等四人單位,得三次機會,至少等罒,五,七年,重要審查即一申請就吾可過入息。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

引用:Quote:SaBB+發表於+13-12-17+23:04+申請公

唔係有D兇宅無人要嗎?如果我申請果D,可唔可以即時 ...
慫宅都無,你只可以等,跟大眾一齊排上樓。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

引用:Quote:原帖由+samhongkong+於+13-12-17+發

原帖由 Irismammy 於 13-12-18 發表
學校又唔會歧視嘅!
但樓主你講真㗎!?
佢哋只會不斷揾工你見,但見唔見得成佢都吹你唔脹嫁

如堅,不知所謂,怪獸,最基本身教都冇。

SaBB 發表於 13-12-18 08:48
慫宅都無,你只可以等,跟大眾一齊排上樓。

我明明睇報紙話選兇宅會快D喎?!
唔緊要啦,排住隊先,申請左都無洩底。
希望梁特首起多D公屋啦,最好近市區,望海景。啟德似乎唔錯!

引用:Quote:SaBB+發表於+13-12-18+08:48+慫宅都

我明明睇報紙話選兇宅會快D喎?!
唔緊要啦,排住隊先,申請左都無洩底。
希望梁特首起多D公屋啦,最好近 ...
呢 d 咪叫做輪在起跑線囉,一成年就應該入紙申請定先啦!

不如你諗下唔使辭職,又有咩福利可申請仲好O
到底有無呢?
我淨係想我仔/女唔使同大6人同校咋

Turtle_MRSHO 發表於 13-12-18 08:56
如堅,不知所謂,怪獸,最基本身教都冇。

香港人就係這樣儍,不合心意就只會閙,鬧我又如何,你吹咩!
你們不是鬧祖國的同胞是蝗蟲嗎,你們現在不單單要養蝗蟲D仔女,仲要養人全家!
說穿了,香港人只不過係祖國同胞的奴隸罷了,還敢説甚麼港人治港,笑大人個囗!
‹ 上一主題|下一主題