用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃大仙竟然被納入「跨境校網」?!(己公佈「幸運」學校 ...
go

黃大仙竟然被納入「跨境校網」?!(己公佈「幸運」學校 [複製鏈接]

更新:原來黃大仙區的「幸運兒」係浸信會天虹小學。。。

(詳見 #24)

教育局料有2800名跨境學童參加小一統一派位

19.12.2013 11:34

教育局副局長楊潤雄說,跨境學童小一統一派位名單初步落實,估計有二千八百名跨境學童,沿口岸四個區八個校網,暫定提供二千八百個學額,部份學額來自黃大仙、東涌及馬鞍山,共提供二百個學額,當局估計,其中由關口坐車去黃大仙,車程約四十分鐘,認為交通安排是可以接受。楊潤雄說,透過有關措施可達分流作用,令過往幾年,跨境學童集中在北區的情況,得以改善。

http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=684862&csid=261_341

估唔到市區校網都可以「跨境」!

黃大仙已經到了,咁。。。

下一站,九龙城。

0    0    0    0
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

那些學校既然同意借出學額,即係有學位剩,可能收生不理想
直接講你抽中都喊三聲
既然無人願意讀,借出去,等老師及校長保住飯碗
未嘗唔係壞事
因為如果又不借出又沒有人讀,學校有殺校危險

引用:Quote:教育局料有2800名跨境學童參加小一統

原帖由 奥脫福 於 13-12-19 發表
http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=684862&csid=261_341
41 已經要俾43 黃大仙借

醒目開學勳章

回覆:nillnill 的帖子

抽係整個校網的學校都可以抽,而唔係只抽「抽中都喊三聲」的學校

醒目開學勳章

回覆:黃大仙竟然被納入「跨境校網」?!

43網適齡學童嚴重不足?

引用:抽係整個校網的學校都可以抽,而唔係只抽「

原帖由 lovelyaudrey 於 13-12-19 發表
抽係整個校網的學校都可以抽,而唔係只抽「抽中都喊三聲」的學校

...
你說得對

引用:抽係整個校網的學校都可以抽,而唔係只抽「

原帖由 lovelyaudrey 於 13-12-19 發表

...
再補充,有機會抽中"喊三聲"既學校係那些借左位俾41網既學校,我當年就係住41網但派左黃大仙俾我
呢班跨境係任揀黃大仙網既學校

引用:Quote:原帖由+lovelyaudrey+於+13-12-19+發

原帖由 whitebunny 於 13-12-19 發表
再補充,有機會抽中"喊三聲"既學校係那些借左位俾41網既學校,我當年就係住41網但派左黃大仙俾我:pit ...
說得對

黃大仙學校既普通話語境, 一定會変好.  直迫北區

終於到市區了, 我住大埔, 前年我大埔鄰居個小朋友考小一, 學校同佢地說: 跨境學童只會派去無人選擇的學校, 不會影響本地兒童, 但今年到我小朋友考小一, 我去聽一間大埔top 3 學校簡介會, 校長話今年每班一定要給跨境學童兩個學位, 有五班, 要給10個, 聽起來好像很小, 但間學校世襲多, 舊生多, 報考人又多, 等大抽獎等於等運到.

回覆:AgapePa 的帖子

好嘢,遲啲到九龍塘。

根據就近入學原則,畀佢地填甲部,乙部填返內地啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:黃大仙竟然被納入「跨境校網」?!

四十分鐘車程好多地方都去到,遲d任間,做雙非,新移民,d確好極,大把人幫手,比錢比屋你住

引用:就到灣仔!

原帖由 小克 於 13-12-19 發表
就到灣仔!
灣仔會借net 16,前幾年試過

回覆:MASAYA 的帖子

引用:根據就近入學原則,畀佢地填甲部,乙部填返

原帖由 MASAYA 於 13-12-19 發表
根據就近入學原則,畀佢地填甲部,乙部填返內地啦

43 黃大仙 入面都有幾間十分熱門的學校, 如果跨境學童可以申請這個網的所有學校, 即是抽中心水學校又難左啦!  
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題