用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果自行面試日期是同一日, 甘樣應該點做? ...
go

如果自行面試日期是同一日, 甘樣應該點做? [複製鏈接]

如真係撞時間, 可向中學申請改時間嗎?

CPLau129  請問睇邊到知面試時間?咁快知道?  發表於 13-12-19 15:20
   0    0    0    0

回覆:如果自行面試日期是同一日, 甘樣應該點做

好多中學自行申請表應該有面試日期,報名時留意不要兩間時間相撞了

回覆 fion6406 的帖子

現在就是發現兩間中學同一日面試, 甘即係要自動放棄一間?

fion6406  兩間都是非報不可?  發表於 13-12-19 13:06

引用:回覆+fion6406+的帖子 現在就是發現兩間中

原帖由 HelloKitty 於 13-12-19 發表

現在就是發現兩間中學同一日面試, 甘即係要自動放棄一間? ...
如果兩間都心儀我唔會放棄。

雖然同一日,但時間未必會撞,報左先啦。到時咁唔好彩撞時間,可以聯絡學校睇下有無得改。

見過是可以改時間,但有無影響機會就唔知了。

引用:見過是可以改時間,但有無影響機會就唔知了

原帖由 fion6406 於 13-12-19 發表
見過是可以改時間,但有無影響機會就唔知了。
我女師姐當年都試過,學校肯改。佢最後如願入左自行第一志願。

YuYuMother 發表於 13-12-19 13:55
我女師姐當年都試過,學校肯改。佢最後如願入左自行第一志願。
入了的那第一志願就是改時間那一間?

引用:Quote:YuYuMother+發表於+13-12-19+13:55+

原帖由 fion6406 於 13-12-19 發表
入了的那第一志願就是改時間那一間?
佢兩間都有打去,而我地亦都相信兩間都收左佢

回覆:YuYuMother 的帖子

Thanks

YuYuMother 發表於 13-12-19 13:59
佢兩間都有打去,而我地亦都相信兩間都收左佢

請問打電話去學校, 學校會講有無收到學生咩?

引用:Quote:YuYuMother+發表於+13-12-19+13:59+

原帖由 bonniefish 於 13-12-19 發表
請問打電話去學校, 學校會講有無收到學生咩?

佢係打去問改面試時間,而唔係問有無收到佢。

佢自行一係跨區名校,自行二係區內龍頭中學,最後入左自行一。點解覺得兩間都收左,因為自行二每年都收頗多我地小學band 1頭既學生,所以我地估計好大機會都收左佢。

我自己的經驗係兩間同一日交表,同一日面試,面試時間相差好少,學校唔肯改時間,唯有盡量趕去。

我發覺有部份學校係順號碼安排面試時間的,同一日交表就有機會在時間上會相撞。舉個例,你第一日去交表,就有機會面試時間同時被安排在上午較早的時段。

所以,既然有時有些事係唔可以控制,不如試下將兩間學校的交表日期分開,越遠越好。雖未必一定有用,但算是做得就做。或者你可以交表時問問老師,面試時間是否按交表編號還是按甚麼?自己盡量避避。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-12-19 15:16
我自己的經驗係兩間同一日交表,同一日面試,面試時間相差好少,學校唔肯改時間,唯有盡量趕去。

我發覺有 ...
資料好有用, 謝謝你

HelloKitty 發表於 13-12-19 16:24
資料好有用, 謝謝你
這個只是我的經驗,不能代表全部學校都係咁。有家長話會按成績,有家長話按姓氏的筆畫,有家長話按姓氏的英文字母,總言之會有不同的方法。如果交第一間學校時問到老師是按甚麼方法去排的話,第二間就盡量避開。
:verycold: :verycold: :verycold:

CPLau129  請問睇邊到知面試時間?咁快知道?
HTC即時交表,即時俾張面試證(印埋時間日期)你

版主

HelloKitty 發表於 13-12-19 12:49

現在就是發現兩間中學同一日面試, 甘即係要自動放棄一間? ...

可以打去其中一間改時間

當年我女都撞左時間, 打去某一間改左下午, 心中都會打左折扣, 最後 竟然係改時間果間收左佢
‹ 上一主題|下一主題