用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解有些家長可以hold 幾個位
go

點解有些家長可以hold 幾個位 [複製鏈接]

直資和官津之間,及直資和直資之間,應該只可以選一個位,甘我唔太明大家講hold 位是咩意思?

請指教

0    0    0    0

hold 幾個直資位。

引用:直資和官津之間,及直資和直資之間,應該只

原帖由 pmmama 於 13-12-21 發表
直資和官津之間,及直資和直資之間,應該只可以選一個位,甘我唔太明大家講hold 位是咩意思?

請指教
直資和私校你hold 幾多個位都得。

引用:直資和官津之間,及直資和直資之間,應該只

原帖由 pmmama 於 13-12-21 發表

請指教
也許是小朋友運氣不好
一間都hold唔到呢

回覆:556699 的帖子

甘直資即是可比留位費hold 住先,直至最後大抽獎結果?

回覆 pmmama 的帖子

hold直資,就吾可以大抽獎。

回覆:點解有些家長可以hold 幾個位

Yes, 直資留左位就放棄自行and大抽獎。但你可以hold多一個直資位。
有d私校比大抽獎,有d唔比。自己問學校最清楚。私校都可以hold多過一個位。

引用:我打過去教署問,直資只可hold住一個位,你

原帖由 fujitasze 於 13-12-26 發表
我打過去教署問,直資只可hold住一個位,你登記一間新的直資就等於放棄之前已登記的直資,為什麼一直有人話 ...
如果是咁就好!我仔仲等緊唔知等到幾時有!但聽過好多人hold多過一間直資及私家!就無玩過政府自行及大抽!

回覆:點解有些家長可以hold 幾個位

好多時呢個情況係大抽獎後出現。好多家長會去叩門有offer 之餘waiting嘅直私又call offer, 咁就hold到幾個offer 了。

引用:+本帖最後由+fujitasze+於+13-12-26+22:57+

私立如無特別聲明,是可以hold好多間,但直資就唔得,只 ...
明白曬,thanks fujitasze

回覆:chingcging 的帖子

有時所謂hold 可能是在等候期,即是每間學校都有報名既截止日期,有幾間offer 又未到截止,家長在考慮中,所以他們就話是hold 住幾間都未定

醒目開學勳章 王國長老

引用:我打過去教署問,直資只可hold住一個位,你

我打過去教署問,直資只可hold住一個位,你登記一間新的直資就等於放棄之前已登記的直資,為什麼一直有人話 ...
我都問過教署(事實亦係咁)話無硬性規定wor。中學就真係唔得,只可以hold一間(個人意願:只hold一間對大家都好)

引用:Quote:原帖由+fujitasze+於+13-12-26+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 13-12-27 發表
我都問過教署(事實亦係咁)話無硬性規定wor。中學就真係唔得,只可以hold一間(個人意願:只hold一間對大 ...
點解唔硬性規定?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

雖然我小朋友今年考完小一,以後吾關我事,但我都覺得教育局要做d野,限制亂hold位。

年年出生人口升,今年和舊年比已经癫左好多,到龍B果年,真系吾敢想像。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-12-27+

原帖由 ANChan59 於 13-12-27 發表
點解唔硬性規定?
我都想知既然可以硬性規定hold直資就無派位,點解唔改到只可hold一個直資位,甚至一個直資or私校位?(利申:我真係無試過同時hold兩個)

Charlotte_mom 發表於 13-12-27 12:38
我都想知既然可以硬性規定hold直資就無派位,點解唔改到只可hold一個直資位,甚至一個直資or私校 ...
我們都是hold 一個,小中大一樣。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Charlotte_mom 發表於 13-12-27 10:20
我都問過教署(事實亦係咁)話無硬性規定wor。中學就真係唔得,只可以hold一間(個人意願:只hold一間對大 ...
都係政府的錯, 叫D生蕃講自律真係對牛彈琴!香港人仲未進化到一線文明社會的水準,特别係當左右隔籬冇人知既時候。我都係香港人,不得不承認這個事實。

‹ 上一主題|下一主題