用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

SFA & 41 [複製鏈接]

家住 41 網,如選石硤尾SFA,對日後中學派位有影響嗎?

聽聞 SFA有不少新移民,真的嗎?
   0    0    0    0

回覆 Smile08 的帖子

又真係吾多覺Sfa多新移民wor。

我完全唔介意呀仔同任何人做同學包括新移民子弟,如他們可以通過 SFA 的入學試的話。

引用:我唔完全介意呀仔同任何人做同學包括新移民

原帖由 yuenkw 於 13-12-31 發表
我唔完全介意呀仔同任何人做同學包括新移民子弟,如他們可以通過 SFA 的入學試的話。 ...
Agreed,不過我都唔覺有新移民喎。係唔係樓主搞亂咗聖方濟各英文小學同聖方濟各愛德呀?

Yanamami    發表於 14-1-1 08:23

報得SFA嘅家長,都係有要求,入到嘅小朋友,都有一定能力。所以我唔介意有新移民入讀。

住喺九龍塘的新移民,仔女多讀耀中/私校;住SSP的新移民,多數會揀津校吧。考得入SFA又願意/有能力交學費,有甚麼問題呢?

至于派位,入校網睇下多派邊d中學咪知囉~

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果樓主喜歡九龍城校網,一樣可以以住址嚟抽獎,無問題
但要考慮一點,就係如果係邊沿人,banding會有機會升/降
自行以全港排名計,就無影響
恐龍家

明白了,謝謝

回覆:SFA & 41

很多新移民成績非常好,人又乖巧!

引用:很多新移民成績非常好,人又乖巧! +

原帖由 cherrieshum 於 14-01-01 發表
很多新移民成績非常好,人又乖巧!
你有經驗嗎?

引用:家住+41+網,如選石硤尾SFA,對日後中學派位

原帖由 Smile08 於 13-12-31 發表
家住 41 網,如選石硤尾SFA,對日後中學派位有影響嗎?

聽聞 SFA有不少新移民,真的嗎? ...
新移民考到SFA 又不介意,又好似未見過有新移民反而見有外藉同學仔,如果樓主介意新移民,41抽中心儀的可能入面新移民多過直資/私校,他們會用盡方法去抽41

Agree. 41校網周圍都是新移民。

41. 唔代表 喇沙. 和紅磚校   4I  也可能band 3 小學

小曳人 發表於 14-1-1 10:15
如果樓主喜歡九龍城校網,一樣可以以住址嚟抽獎,無問題
但要考慮一點,就係如果係邊沿人,banding會有機會 ...

正是這樣的情況。

小曳人,想請問邊緣人 是指哪種人?以SFA而言,即大概考第幾是邊緣人?大約1-40band 1 A41-80band 1B,如此類推嗎?

怎樣的情況下是升、怎樣的情況下是降?請指點。

Many many thanks!

醒目開學勳章 貢獻勳章

silverbell 發表於 14-6-12 10:14
正是這樣的情況。
小曳人,想請問”邊緣人” 是指哪種人?以SFA而言,即大概考第幾是邊緣人?大約1-40是 ...

話說,有d叫強區,有d叫弱區
如果你响強區排34%,你就係band 2,但同一個人,如果去到弱區就會變band 1
我唔清楚SFA第幾會係邊緣人,因為年年人數唔同,用%計會好d,我估>80% band 1 (有錯請指正)
基本上,如果你知道自己唔係邊緣人,就轉去邊個網都無所謂

但聽聞41係強區,唔知SSP係咪喇,但保守d,可能會跌banding
但之前睇過d報導,強弱網相差少過5%,如果SSP唔算太差,咁爭1-2%唔奇

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

Thanksfor reply. 看來有一點冒險,除非孩子的成績是穩定地非常出色。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 silverbell 的帖子

當然要睇孩子成績,但大部份人都應該唔係邊沿人
曾經有朋友問我,佢個仔轉網怕唔怕,細問之下,孩子長期考50名之內,咁無咩好驚!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題