用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York國際班與香港真光幼稚園?
go

York國際班與香港真光幼稚園? [複製鏈接]

今年考幼稚園兩間都收了我的女兒,請問你們會取捨那間?以上兩間都是我喜歡的。請給意見?TKS

3    0    0    0

回覆:York國際班與香港真光幼稚園?

真光超 Happy 同中文教學,York 國際英文深好多又普教中。兩間分别好大,冇得比較喎

回覆:nky228 的帖子

睇你有冇信心玩大抽獎lor

樓主,你夠分入心儀津小?又或真小不是你杯茶,入咗真幼都不會上真小,?若是,york課程豐富D,語文強。課程强學校與龍校,很多人都掙扎。我也有類似情况,KV同港島兩女龍,就算現在讀緊PN的學校,課程也較女龍強得多,但無奈都偏向選擇龍校。舊年in N班都未感受到,今年in K,真係感受到压力,大人同小朋友心理質素要好好,仲要維持大半年,真係好攰。小學那場仗,環境同小孩自身变數更多,自問自己心理質數未夠班,龍校可幫我女買個快樂童年,進可攻,退可守。這是本人感受。

我唔識得比意見你~

不過如果係我~ 我自己會選擇比小朋友一個快樂o既童年~

龍校最少可以提供3年o既快樂比小朋友~ 而且無左升小一o既壓力~ 呢樣野係而家香港呢片天空下~ 係十分難得o既~

我上年都有呢個煩惱,係學之園同真光
最後我選擇左真光,而家唔駛浪費錢儲cert
可以因應小朋友需要報興趣班
考小一無壓力
學校方面,老師教小朋友真係好好。好practical
個個小朋友都好鍾意返學
學校會叫小朋友除鞋赤腳行樹下感受下
口述吩咐小朋友在家預備物品帶回校分享,train小朋友聆聽同專注力
其實認字做功課大大下就自然識,太早催谷對她們不太好吧!
就讓她們有快樂3年, happy and good memory in kindergarten
學術的如果喜歡就出外報,始終出外學必定比學校更小班教學,又可選擇老師!

littlecloudwy    發表於 14-1-8 13:48
Silver    發表於 14-1-8 13:07

回覆:tccgabriella 的帖子

回覆 yubaba 的帖子

完全同意你的想法. 雖然今天 in 龍校我不覺得有很大壓力, 因為始終有課程好的 N 班 support 上 K1; 但到了升小, 壓力的分別就會好大. 我也正在頭痛今年轉不轉到龍校, 真係各有各好.

回覆 yinwing 的帖子

我都相信自己小朋友的能力, 所以才煩入不入龍校. 因為課程好的非龍, 小朋友的競爭力相對會高些; 但是, 有些估計不到的情況我也會考慮, 萬一小朋友 in 小學當日病了, 或鬧情緒唔肯合作等等, 都會影響面試入好的學校. 所以夠丕夠博真係好惱人.

所以就算讀龍校都不敢怠慢
但就唔駛為儲cert而燒錢!

Silver    發表於 14-1-8 14:30

入龍校都可以好好栽培小朋友,到考小一時,都有機會考到更好的。若然真的不夠運,都有個不差的backup,在心理上好好多。

引用:我上年都有呢個煩惱,係學之園同真光 最後

原帖由 sumsum520 於 14-01-08 發表
我上年都有呢個煩惱,係學之園同真光
最後我選擇左真光,而家唔駛浪費錢儲cert
可以因應小朋友需要報興趣班 ...
請問是堅道還是大坑真光?

回覆:jadenboy 的帖子

大坑

大坑, 龍校有保証,起碼小一唔洗煩

回覆 Silver 的帖子

你覺得YORK對考真光或其他幼稚園有無幫助 ? 謝!

回覆:iamiris 的帖子

如果玩大抽獎不用york了,因是命運安排。

回覆 sauwaileung 的帖子

不好意思喔, 我對 York 完全無認識, 不過我個人覺得真光面試不太難, 只要小朋友肯開口答老師簡單的問題, 及跟指令做便可. 不用考英文, 所以國際班與否我覺得沒有影響. 當然, 真光會否睇你小朋友讀哪間 N 班作考慮因素, 那我就不得而知了...

回覆 Silver 的帖子

真光 ~ 程度係淺哋,但品德好。坊間有哋專係學語言的學校,同樣可以學到??家長什樣與孩子渡過幼稚園生活,除語言外,還灌輸什麼知識給它。

真光 ~ 辦學歷史久,多人認識,並且無聽人說過它不好,而且有小學/中學的支持。不用"擔心"近年投考學校人數增多,而考不到"好"小學,或強迫小小年紀要"百般舞藝",學了是否被心儀的小學認同呢?家長和孩子都辛苦。
孩子若太早強迫學習來應付升小,日後可能導致怕讀書添!

家長是長遠期望,現在係"國際"幼稚園程度深哋,學費也多很多,是否保証定能順利考到一間(好)小學,學術繼續有進展??         

同意! 真光係很好的學校, 否則我都唔會報. 其實如果小朋友可以吸收到一些較深的課程, 我覺得可以畀佢試, 如果課程淺, 可能對某些小朋友會悶. 當然, 如我發覺小朋友吃力, 我一定唔會勉強. 我又覺得, 課程深一些唔代表該校品德教育一定唔好, 所以課程深+品格好+非龍校, 跟課程淺+品格好+龍校, 我要作出選擇. 就是因為我唔保證我小朋友讀課程深的幼稚園會一定教到好小學, 所以我才報龍校. 每位家長的攻略不同, 有家長會覺得龍校安全, 進可攻退可守; 有家長覺得龍校 hea 一點, 覺得以自己小朋友的能力可以考到更好的, 所以揀課程深的. 這視乎各家長對自己小朋友能力的了解與選校策略, 無話對錯既~~
‹ 上一主題|下一主題