用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 著校服面試
go

著校服面試 [複製鏈接]

大家有咩意見或經驗分享下?thx
   0    0    0    0

引用:大家有咩意見或經驗分享下?thx

原帖由 holemama 於 14-01-09 發表
點解成日都有人問呢個問題.... 你會唔會著校服去見工?仲要份工係不容有失...

都係哥句:「多做無損失,少做會後悔。」

雖然我5係好認同,有冇其他人既意見參考下,thx

回覆:著校服面試

我覺得冇問題。
如果間學校因小朋友著校服而扣分,咁間學校就不是我杯茶了。

每次去interview,都總會見到着校服去的小朋友。吾敢講會减分,但除了着cckg校服去女拔in有利之外,其他真系只有downside,無upside。

我覺得著校服面試是因為趕時間!

回覆 Jane1983 的帖子

應該是無關係的. 之前有時著校服是因為唔想請太多假, 見完去返學方便D . 最後12月見嗰D就著校服, 純粹因為只買了一套夏天的戰衣, 因面試多在夏秋天.. 特登買條冬天裙為最後嗰一兩間好SIDE錢, 所以最後嗰一兩間著校服去囉....九龍塘學校指定唔可著裙..咪著運動衫去囉, 唔洗又買多套衫
無MUG影響, 都有OFFER

引用:大家有咩意見或經驗分享下?thx

原帖由 holemama 於 14-01-09 發表
唔知邊間幼園咁勁。一見校服就愛。

我5係覺得校服有幾好,只係我覺得要一套合適既衫真係5容易。太隆重老積就冇左小朋友個份天真,太花考可愛又5夠莊重。如果面試只要清潔,整齊,我覺得校服都係一個好選擇咁傘

回覆:holemama 的帖子

同意!
另外,校服靚的話,可以慳番置裝费!

回覆 siklingoi 的帖子

哎呀,我都面對同一問題。

我只為女準備咗夏天戰衣,但下星期有一間心儀的interview。我女係牛王妹,平日絕不穿裙子,間學校又係要做卷加面談,所以我有想過穿灰色校服裙去,反正都新淨和端正。
但我女是下午班,我老公話如果老師閒談問女係咪放學過嚟,女話吾係「我返1-4:45pm」,咁老師會好困惑,一係覺得女亂噏,吾識時間,一係就覺得家長痴線,吾係返學都著校服去interview。

咁我唯有週末去買條裙,幾百元,著一次。

話IN完會返學.

回覆 aw285 的帖子

都係wor。
如果搵到合心水,就買,其實搵一條適合的裙,吾容易。

holemama 發表於 14-1-9 22:11
我5係覺得校服有幾好,只係我覺得要一套合適既衫真係5容易。太隆重老積就冇左小朋友個份天真,太花考可愛又 ...
同意。小朋友要着得莊重而唔過份扮老積唔容易。整齊校服不失為唔錯選擇。不過可能唔著校褸好D,因為小朋友難著得好睇。
反而有時見有D家長真係著得太隨便。就算唔著西裝,起馬都要恤衫西褲啦。我有見過家長著穿lung牛仔褲見校長。

回覆 Jane1983 的帖子

呢個都係一個考慮

小學時出席比賽,就算不是代表學校,都會穿校服,interview更一定會著校服。不是學校出名,只是窮等人家,校服是最得體的服飾。

引用:我覺得著校服面試是因為趕時間! +

原帖由 Irismammy 於 14-01-09 發表
我覺得著校服面試是因為趕時間!
Agree

其實係咪著校服去INTERVIEW都冇所謂, 最緊要係整潔.

其實小學面試,學校一方面睇小朋友能力,另一方面會睇下家長會否投放心意,時間及資源給小朋友。不是要貴,不是要名牌,只是整整齊齊,夠斯文大方就可以了。連這些時間都不願花....  這個遊戲不是你選人,而是人選你.... 真係祝大家好運...

老師都是人,人總係主觀的,小朋友著得醒醒目目,成功率一定高d....

我唔會穿校服,因我會覺得比人感覺趕時間。未聽過因穿校服關係有學校收咗小朋友!!

‹ 上一主題|下一主題