用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區,升中選校求意見 (新進展14#)
go

觀塘區,升中選校求意見 (新進展14#) [複製鏈接]

亞仔一路至五年級上學期名次守在全级50,亦知這幾年學校評65名内為b1,而佢一路成绩都係數A,英B頭A尾,中C,常A,所以當然對亞仔有期望和叮囑他要努力。

點知五年級下學期同學發力佢發夢,跌咗20名到全級72,大家都晴天霹靂,佢亦知衰,六年級考試認真咗,結果英、數、常有A,中C,名次進到全級68,但两次合計係全級70。

佢好鍾意數學和常識,所以呢兩科佢自己搞掂,英文就只係考試前我同温下重點,中文就比較差。

仲有一次考試,佢話佢會再比心機,特別係中文,因為佢對自己都有期望。

究竟我可以點幫佢選校?希望大家比下意見。

P.s. 亞仔對歷史和科學都有興趣,平日都喜歡睇關於呢d的書,又喜歡砌電子模型。

1    0    0    0

回覆:opclk 的帖子

個平均次第係老師講的,正如你所說所以好煩,我一向都希望佢係靠自己能力去入中學,所以佢之前輕鬆哋在全級50我係接受的,沒想到佢發夢期正在關鍵時,佢自己都好唔開心,暑期時都好願意温下習、做下練習

回覆:opclk 的帖子

之前亞仔一心只想入聖言,但現在可能機會好微,佢自己心情都已一沈, 本來都有考慮過聖若瑟英文中學,但選這間又怕如你所說失先機,現有想過觀瑪,但不知是否還是高攀。其他區不太清楚,你有見意嗎?願聞其詳。

回覆:doris880 的帖子

本來想用聖若瑟英文中學做保險,但現在就係驚佢已跌入b2

回覆:doris880 的帖子

謝謝你的意見。

睇番樓主小朋友兩次呈分均入不到B1的安全區,客觀而言只能視自己為B2生,

再加上中文C真係唔係咁理想,所以基本上大部份區內的英中能得到面試的機會不

會太大。

若俾著係我,選擇或者會咁:

自行一)銀禧(聽有家長講銀禧係全 in

自行二)聖若瑟英文中學

但如果在下一次呈分成績無顯著進步,那在統一派位時就必須要以B2生心態去

校;而聖若瑟英文中學一定要放乙一,因為以去年經驗放第二己經無抽中的機會

不過另一方面如果在小六第二次呈分若成績有顯著進步,並能確認到B1生身份,

咁就可以放番些B1學校在頭三位(但唔建議放聖言、觀瑪),再放兩、三間區外

英中學校執雞,之後就放聖若瑟英文中學作為保險線。

當然若果你在自行階段已被聖若瑟英文中學取錄,咁大抽獎的選擇已是徒然。但憑

你的最終B1生身份、六年級全年的成績,曾在自行選過的銀禧和在統一派位時選
過的B1學校也許會考慮你的叩門申請呢!(所以我在上一段話唔建議放聖言、觀
瑪就係呢個原因)

opclk  聖若瑟英文中學其實真係唔差,只不過不是英中罷了  發表於 14-1-10 20:50
Sasaalan  分析得好詳盡!  發表於 14-1-10 17:45
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

對, 因聖若瑟大抽獎只收四十幾人(舊年), 其餘學位留左俾直屬小學!

回覆:奥脫福 的帖子

明白,謝謝你詳細的分析

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-1-10+16:59+編輯

原帖由 奥脫福 於 14-01-10 發表

睇番樓主小朋友兩次呈分均入不到B1的安全區,客觀而言只能 ...
謝謝你詳細的分析

亞仔最後一次呈分係全級44名,三次平均係61名,其實我已經很滿意,因佢比上次進步了20名有多,但今日老師又話雖然條安全線在66名,但叫亞仔唔好選咁多B1,第一間填一間B1然後第二填番聖若瑟,如果第一間唔入,咁第二間一定入,咁會唔會太保守呢?

引用:亞仔最後一次呈分係全級44名,三次平均係61

原帖由 doris880 於 14-04-26 發表
亞仔最後一次呈分係全級44名,三次平均係61名,其實我已經很滿意,因佢比上次進步了20名有多,但今日老師又 ...
你仔現在絕對是邊緣人,老師建議唔係保守了,算進取添,萬一真係band 2, 聖若瑟唔多位放出來的情形之下,一早就派哂俾其他隨機編號前的band2 生,你仔就派去更後的志願了。

回覆:觀塘區,升中選校求意見 (新進展14

你仔第三次呈分進步很多,令佢由band 2 升去band1/2邊緣位置,已經爭取到令你們可以第1志願搏一間band 1的機會,已經唔錯了,第2志願開始要當band 2 生來選校了。

唔知樓主自行最後選左邊間呢?!有無面試?

邊緣人真係好難選,特別係聖若瑟,因為聽聞去年要放乙一至派到,
如果你這個填法乙三必須要更保守。退一步黎諗,聖若瑟亦有一班精
英班及一班全英文班,如果入到亦不錯。要穩陣就應放佢在乙一。

想當年我大仔情況同樓主仔仔差不多,幸好佢小學可直上聖若瑟(除
非係B3),所以我地選擇唔去搏,由他直上中學部就算。這幾年他
一直都在精英班,名次全級都維持到二三十左右,都算讀得開心,壓
力亦不會太大。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:亞仔最後一次呈分係全級44名,三次平均係61

原帖由 doris880 於 14-04-26 發表
亞仔最後一次呈分係全級44名,三次平均係61名,其實我已經很滿意,因佢比上次進步了20名有多,但今日老師又 ...
第二填番聖若瑟都可以

回覆:奥脫福 的帖子

請問聖若瑟D仔乖嗎?屬2A or 2B?

那麽1C男仔不是邊緣人又如何選校? 其實中英數常成績都有A, 只是因為音樂和視藝拖累。我校是觀塘區強校,1-85名都是B1,班主任建議可選多間B1學校,但觀塘區男仔真的選擇不多請賜教
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]
‹ 上一主題|下一主題