用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 想問讀緊嘅家長,你們的小朋友讀得愉快嗎? ...
go

想問讀緊嘅家長,你們的小朋友讀得愉快嗎? [複製鏈接]

如題

0    0    0    0

回覆:想問讀緊嘅家長,你們的小朋友讀得愉快嗎?

我兩個仔都讀得開心。
大仔今年K3,星期一至四的功課都係一樣起兩樣止。星期六都係三樣左右。每完兩個topic先評估。每星期有中英文圖書各一做閱讀。
細仔K1,都係星期六才有連線做,同埋一樣每星期有中英文圖書各一做閱讀。

回覆:sharrey 的帖子

請問評估係咪做考試卷?會唔會好深?thx!

sharrey 發表於 14-1-12 10:34
我兩個仔都讀得開心。
大仔今年K3,星期一至四的功課都係一樣起兩樣止。星期六都係三樣左右。每完兩個topic ...

Glad to hear that! Dislike unlimited hw at KG stage.

Yet heard that the school is quite good in teaching languages.  How do they do that without hw training? Can you share your view about the school's language teaching and manner / discipline training?  Is the school caring?

回覆:想問讀緊嘅家長,你們的小朋友讀得愉快嗎?

我都係不想小朋友太細已太谷,最怕他們讀得不開心!不知自理德育方面又點呢?最緊要係,啲老師有愛心嗎?

回覆 tultul1 的帖子

樂基是一間細校, 校長,老師,書記,連清潔姐姐基本上都會記得每個小朋友, 我會覺得在幼稚園階段, 這種很close的感覺對小朋友很重要, 可以給他們一種被重視的感覺. 另外, 我倆個小朋友都讀國際班,在班上只可以用國語或英文與同學及老師溝通, 連老師與我溝通都是用國語或英文. 所以語言的訓練對他們來說來得很自然. 評估是用卷, 不過我覺得可以接受, 對他們來說(係我倆個小朋友同我講), 只是玩遊戲.   

回覆:ykkwoka 的帖子

謝謝你的資訊呢!我小朋友係個怕羞仔,所以有冇愛心同耐性好重要!

‹ 上一主題|下一主題