用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 最後決定放棄直資,再參加大抽獎
go

最後決定放棄直資,再參加大抽獎 [複製鏈接]

11月時注冊了直資,放棄了第一輪自行,如現在想參加翻統一派位可以嗎?最後要怎樣做?有媽媽試過嗎?  
因家住41網,好多人說唔抽好浪費!而且孖仔可以當2個人,機會大一倍,大家可以幫手給意見嗎?
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆:最後決定放棄直資,再參加大抽獎

41網係傳統重災區,一係中頭獎,一係得個桔。除非眾人皆醉我獨醒,唔搏頭獎直接揀二獎。機會我又唔覺double,都係一個case number(你唔會揀兩間吧?)一個希望。唸清楚先。聽朝打去EDB問下手續啦

我聽說如果最後決定放棄直資學位,可以再參加統一派位,但就係諗緊放棄陸小再參加統一派位是否冒險?

Charlottemom, 多謝你回覆,本人真心求教各位!

因為41網有800人,當一半400人係男仔,LS 仲有84個位,如果有300人都揀LS,因為孖仔兩個是旦一個抽到都會帶埋另外一個入,如果大孖抽唔到,而細孖抽到都帶埋大孖。機會有56%,值得博嗎?

樓主,我小朋友兩年前試過注冊了直資後,收到了最心儀的私小offer,因家住41,所以也取消了直資去大抽獎,結果派去黃大仙。

如果樓主小朋友未有私小backup,真的要三思。

我試過,因上年我囡註冊直資後再考到私校,最終我決定放棄直資抽獎,亦如願入到第一志願

6226 發表於 14-1-12 22:21
因為41網有800人,當一半400人係男仔,LS 仲有84個位,如果有300人都揀LS,因為孖仔兩個是旦一個抽到都會帶 ...
孖仔只會有一個Number抽, 唔會多一倍机會.
如果用兩個Number抽, 又唔會帶另一個入

引用:因為41網有800人,當一半400人係男仔,LS+

原帖由 6226 於 14-01-12 發表
因為41網有800人,當一半400人係男仔,LS 仲有84個位,如果有300人都揀LS,因為孖仔兩個是旦一個抽到都會帶 ...
如果touchwood 得個桔,你個叩門路缐會點?覺得有冇把握叩到?一旦下決定就唔好比自己後悔就得喇,抽獎真係幸運而已。

引用:我聽說如果最後決定放棄直資學位,可以再參

我聽說如果最後決定放棄直資學位,可以再參加統一派位,但就係諗緊放棄陸小再參加統一派位是否冒險? ...
陸小並非一線學校,有41網當然選喇沙如我有41址, 毋須置疑等大抽獎!

回覆 AgapePa 的帖子

原來孖仔得一個號碼?有人同我講分別抽?

孖仔扣門超難,冇諗,另有二線私小back up

6226 發表於 14-1-12 22:38

睇吓第7點喇

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=post&action=reply&fid=368&tid=2741054&repquote=37964012&extra=&page=1

假如同一家長有超過一名子女同時參加統一派位,又希望子女能獲派同一學校,該家長必須在子女的「選擇學校表格」內,填上完全相同的選擇。電腦在執行派位時,會將這些申請兒童以同一個「隨機編號」進行學位分配。

lauwingtai  原來如此!學野。但咁樣,原來龍鳳都幾煩喎。  發表於 14-1-13 08:46

非常感謝大家寶貴和有用的意見,仲有親身經驗。

我有位朋友的兒子,想搏頭獎,結果派去黃大仙,真係好惨!

41網有22個從黄大仙借位是和內地兒童網同一學校的,50個位是给內地兒童,學校定有很好的普通話語境。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+6226+於+14-01-12+發表我聽說

原帖由 cherrieshum 於 14-01-12 發表
陸小並非一線學校,有41網當然選喇沙如我有41址, 毋須置疑等大抽獎!

...
我偏向play safe,12網走去誇區讀直資(亦因為傳統唔係我杯茶)

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+AgapePa+的帖子 原來孖仔得一個號碼

你揀兩間咪分別抽。揀一間就當同case。咁你唸下如果大孖派喇沙,細孖派黃大仙,(touchwood)唔通到時教育局叫你任揀一間嗎?

引用:41網係傳統重災區,一係中頭獎,一係得個桔

原帖由 Charlotte_mom 於 14-01-12 發表
41網係傳統重災區,一係中頭獎,一係得個桔。除非眾人皆醉我獨醒,唔搏頭獎直接揀二獎。機會我又唔覺double ...
Agree

‹ 上一主題|下一主題