用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 文理科問題.....
go

文理科問題..... [複製鏈接]

我個仔而家F2(band1男女),他說他第時選科想選文科,但我和丈夫卻鍾情science(phy chem bio, 我們兩個都是science student)
仔's preferences
1. geography history economics
2. geography english literature history
3. geography english literature chemistry
4. geography chemistry economics

我擔心他第時沒有出路,想他選science.......
他現在本身integrated science分數也不高 (61%, form one曾經肥過)
反而中英文卻沒有大問題(英文全set rank 1/2)

我擔心他連現在的IS也應付不了,將來f3拆科會更吃力.....
有何建議????

yklee  1 ok。  發表於 14-2-5 17:08
tiger789  4都不錯,不過無興趣,真係未必會考得好  發表於 14-2-5 11:12
   2    0    0    0

回覆 christopher497 的帖子

2013 DSE 全港只有一名男生 eng lit 5**

建議喺尊重讀書果個。書喺他讀,試喺他考,科當然喺他揀。作為父母,在旁支持他吧!孩子大了,由他自己去走自己的路,好與壞都是他揀的。文科出路可能窄但也不一定差。

bb_2001  非常同意!  發表於 14-2-15 20:56

ha8mo 發表於 14-2-4 22:15
eng lit考生多來自至強女校
有幾多強男校會開eng lit?
顧得掂中英雙核都偷笑啦

舊年得17個男生應考eng lit, 應該有興趣有能力才選修吧?但無男生考得5*, 5得一個,難度好高。

應選嗎?現實同興趣點平衡?

我想用這個例子講,作決定前,多找資料看看。

落場考試個嗰,自己諗清楚。

樓主尚有時間同兒子商量,討論。他現在理科弱,或許明年有轉機,加油!

回覆 MC1128 的帖子

agree...讀書是他嘛!
父母叻某科,孩子未必一样!
況且IS已容易d,
似乎佢既兴趣文科,
尤其是地理!
是否自己会主动看地理書籍或电视节目呢?

到中三接觸PHY CHEM BIO可能同IS唔同,畢竟IS背書成份不少,到時再睇成績再算, 英文勁讀ENG LIT好, 但對手全是傳統BAND 1女校的尖子,唔鼓勵

冇錯,讀理科可爭工,醫,失手理學院呢個水泡都大D,不過如果沒興趣,失手機會更大,所以同貴公子多D傾談再算吧

回覆:文理科問題.....

其實你的小朋友中英文根基好已是一個好好優勢,只要佢真的對文科有興趣,又肯用功讀,在公開考試考得好成績不是件難事。到時大學選擇讀什麽由小朋友決定吧!始終行行出狀元

回覆:christopher497 的帖子

個人認為Science subjects 冇興趣真系好難讀得好,以前讀女校,大把同學因為想讀而揀咗理科,並冇諗自己可否應付,但最後都係肥佬收場。果陣佢地後悔都冇用lu...  所以如果我仔系好似你個咁,我會比佢自己選擇。

Thanks
Mo-ma

“「有一個A Level拿了6A的學生,入來中大選修了中文系,學系和大學都好開心。怎知讀了半年,學生的母親還是要求他去外國讀工商管理。我會想,這個學生將來也會不開心,讀中文可能會發揮得很好,將來找到好工作。父母卻一定要他行某一條路,這樣做是不好的,我們應該讓孩子有自己的imagination(想像),讓他去冒險一下。」沈祖堯曾在中大活動中說過,「大學生應該是浪漫的」,就是想讓年輕人有這種尋夢的自由。”
From:沈祖堯的訪問。

回覆:vincher 的帖子

初中的IS係容易D。如果不合格,真的不要揀理科。大家同意嗎?

如果到中二 is多數都係 under 60分,我就覺得真係唔好揀,除非佢真係好鐘意。

我仔今年都中二,佢最鐘意 is & 中史,又俾佢考試可以唔洗點溫書都有60-70分,我都預左佢出年唔會揀 phy/chem/bio 3科,最多都係 phy+chem+中史/eco+m1,我由佢自己鐘意啦,讀個個係佢唔係我

醒目開學勳章

我個女預備揀科,中文好D,預佢揀文學、中史、history 三科,我都會尤得佢拺,我祗擔心全部科都要背,到時讀吾掂。

yklee 發表於 14-2-5 16:59
我個女預備揀科,中文好D,預佢揀文學、中史、history 三科,我都會尤得佢拺,我祗擔心全部科都要背,到時 ...
可能樓主會覺得女仔讀文科OK,男仔就。。。。不過真喺唔好禁諗,書喺他為自己讀,唔喺為父母讀。

引用:我個仔而家F2(band1男女),他說他第時選科想

原帖由 christopher497 於 14-02-04 發表
我個仔而家F2(band1男女),他說他第時選科想選文科,但我和丈夫卻鍾情science(phy chem bio, 我們兩個都是sci ...
對理科冇興趣有乜可能考慮chemistry? 不過興趣有時可以培養的, 如果父母理科出色, 又有強烈意願, 不妨助他一把 誘導一下,他才中二,可能有意想不到的效果呢。

個仔中意讀乜就讀乜啦,唔好勉強,讀得開心至讀得好,自然有成就。之前Facebook 名校secret有個post, 個女學生成績一向不錯,因為順阿媽意選咗science, 讀得差,要留班,怨個阿媽要佢讀science。唔理個女仔對不對,去到自己寸步艱難嘅境地,自然灰心怨氣重,親子關係破裂。

‹ 上一主題|下一主題